Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 17:23 5 738 36

Достоевски - писателят с пророческите предупреждения

  • ф. м. достоевски-
  • русия

През каквито и политически въртопи да преминава, в прозата си Ф. М. Достоевски остава гений на свободното слово

Достоевски - писателят с пророческите предупреждения - 1
Снимка: DW

Навършиха се 200 години от рождението на Ф. М. Достоевски. Неговото творчество дори изпревари 20 век. То навлезе в нашето време като пророческо предупреждение за властта, злото и безнаказаността, пише Виктор Ерофеев.

За разлика от Ленин, комуто комунистите обещаваха вечен живот и го наричаха "по-жив от живите", роденият преди 200 години Достоевски, действително се оказва в една машина на времето, която го пренася в бъдещето - при нас.

Да започнем с това, че именно той първи постави на дневен ред главната тема на 20 век - темата за свръхчовека, която намери отражение във философията на Шпенглер и Ницше и в литературата на Лев Шестов, Албер Камю и Томас Ман. Свръхчовекът като политическо явление намери мрачното си отражение както в нацизма, така и в комунистическата утопия на същия онзи Ленин.

Вечни теми

Друго колосално достижение на Достоевски е неговият принос към такава вечна тема като вярата и неверието. С книгите си той доказва своето лично убеждение: „Щом няма Бог, значи всичко е позволено“. И предначертава пътя от неверието към дивото царство на абсурда.

Творчеството на Достоевски дори изпревари 20 век. То навлезе в нашето време като пророческо предупреждение, че ентропията ще триумфира, когато културните ценности отслабват, а човекът изгубва умението си да познае сам себе си. Оглупяването, изпростяването, танцът на цинизма и безумието - всичко онова, което се случва в кръжеца на Пьотр Верховенски в романа „Бесове“ – през 21 век до голяма степен се превръща в тревожна реалност.

Разпадането на общите ценности вече в сериозна мяра парализира както Изтока, така и Запада. Заедно с Достоевски ние продължаваме да обичаме „старите камъни на Европа“ (както ги наричаше той), само дето се оказва, че с новите камъни трудно можем да павираме правия път към един приемлив за всички ни прогрес.

В „Дневник на писателя“ Достоевски твърди, че злото а заложено по-дълбоко, отколкото твърдят „лекарите-социалисти“. Една мисъл, която е супер актуална! Защото преди да се бориш срещу външното зло, ти най-напред трябва да опознаеш себе си и да си дадеш сметка дали душата ти ще се прероди, ако обича властта и безнаказаността повече от хуманните цели.

Животът на Достоевски сякаш представлява концентрат на страданието. Неговият разстрел в последния момент е спрян по царската милост на Николай Първи и заменен със сибирска каторга. Цял живот го мъчи епилепсията. Преминава през една нещастна любов с красива и капризна нихилистка, която е много по-млада от него, а в продължение на години безразсъдно играе хазарт.

Гений на свободното слово

Когато на трона се възкачва царят-освободител Александър Втори, който обещава многобройните нужни на страната реформи, Достоевски - сякаш предчувствайки, че тези реформи неизбежно ще доведат до революцията през 1917 година – тръгва срещу либералното течение, става първо почвеник, а после реакционен публицист, не по-добър от Победоносцев. Разбира се, в един момент го увлича и външната политика – тогава Достоевски смята, че Константинопол трябва да бъде „наш“. Преди смъртта си обаче сякаш става по-разсъдлив и вглъбен и на юбилея на Пушкин дори развива идеята за „всечовека“.

През каквито и политически въртопи да преминава, в прозата си Достоевски остава гений на свободното слово. Големият литературовед Михаил Бахтин прозорливо открива полифонията в неговото творчество: Достоевски дава възможност на всеки свой герой изцяло да развие и обясни възгледите си.

Хрумва ми да нарека Достоевски „патоанатом на живата човешка душа“. Той разрязва тази душа със словесния си скалпел, за да разбере нейната същност – и така помага на много поколения читатели да се замислят над смисъла на живота и над възможността да се променят.

*Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е също литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на Почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааа

    31 2 Отговор
    нито един коментар дотук.Ще рискувам с първия.Едва ли някой в днешно време ще седне да прочете Братя Карамазови или Престъпление и наказание.Но поне в Дневник на писателя може да погледне какво е писал за 12-тата руско-турска война-за нас освободителна.Бил е кореспондент тогава по нашенско.Интересни работи има...
  • 2 pbdan

    33 3 Отговор
    Смятал е за неблагодарници и предатели всички освободени от Русия славянски народи, особено нас българите.

    Коментиран от #5, #9, #32

  • 3 Госあ

    16 3 Отговор
    “Разпадането на общите ценности вече в сериозна мяра парализира както Изтока, така и Запада. “ аааа тука виждам пак свободни либерасти разсъждения
  • 4 И все пак не

    20 1 Отговор
    искам да повярвам , че сме стигнали върховете на оглупяването и танцуваме в безумен цинизъм. Пророците си отидоха и оставиха след себе си това, което сега не се разбира. Нищо добро не ни чака.

    Коментиран от #10

  • 5 от Шипка

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    съгласен
  • 6 От страни

    19 2 Отговор
    Велик човек. Запад го мрази та две не види. Снимат всекви филми да го порочат, че играч е бил и други. Ама кво е писал тогава и до ден днешен важи.
    А това неговото "Тварь я дрожащая или право имею?" - на Раскольников е класика.
    Писах тук превода на откъс за славяните - все едно е бил тук да го напише.
  • 7 Професора

    22 2 Отговор
    Достоевски любимия мизерник на западната соросня. Джорч Оруел в романа 1984 ви е обяснил какво е капиализма!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Активист на БКП

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    И е бил прав !!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Деси добрева ДОС

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "И все пак не":

    Тук не си прав. Виж в ютуб "День Д. Федор Достоевский. Документальный фильм" и ще разбереш колко е популярен по целия свят. Такива пророци не си отиват толкова лесно
  • 11 КОНТРАТА

    8 9 Отговор
    Ерофеев е шпионин на синегогата, а Достоевски е литовец дори не е руснак, озлобен литовец на който са му отнели луксозния живот в романите си описва себе си!

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Behemoth

    29 1 Отговор
    Достоевски е толкова голям ,че чак е нереално...дълбае вътре в най мрачните ъгълчета на човешката душа и желания ...самият той като човек е също толкова несъвършен и порочен колкото героите си...с една дума ГЕНИЙ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Кандидат Милионер":

    Болшевиките се доближават максимално до капиталистите - простолюдие качило се по Стълбата на Смирненски.
  • 16 Пипи Достоевски

    5 9 Отговор
    Достоевски е лежал в психиатрия няколко пъти!

    Коментиран от #31

  • 17 Красная Армия

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Кандидат Милионер":

    Дошли комунистите избили колаците и фалшивата интелигенция и построили най голямата държава в света СССР, после били и фашистите спасили демокрацията и създали най социалния строй в Европа!
  • 18 Гнойче Зеле

    14 2 Отговор
    цитира Достоевски, Боже Опази...
  • 19 Мирабо

    10 0 Отговор
    Спорът "комунисти " "демократи" се решава в наши дни! Вижте живота си преди 30-40г Вижте как живеем сега и какво ни чака в близко бъдеще! Достоевски,Оруел , Фройд, Чаплин , Пикасо ...те са го видяли преди век!
  • 20 Умен е бил,да не бяхте идвали по-добре

    7 8 Отговор
    Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата война и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население с такава изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Финския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, и цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите и като връх на всичко по три православни църкви на всяка джамия – и ще се бием за вярата на поробените. „Как смеят” – кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещнат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се радват.
  • 21 Умен е бил,да не бяхте идвали по-добре

    7 7 Отговор
    Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво....”Ха, ха у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин. „

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 22 Сандо

    5 3 Отговор
    Отново повърхностно и политкоректно творение на ДВ.А можеха да напишат какво мисли за либералите,дори и в цитирания Бесове.Предупреждението му,че не социалистите а либералите могат да унищожат Русия се доказа на практика.Първо през 1917 г.,но тогава болшевиките с цената на огромни жертви успяха да я спасят,след това през 90-те години.И още не и се е разминало - либералите здраво са се окопали във властта и няма сила,която да ги изхвърли.А и как да стане,след като самия Путин е либерал.

    Коментиран от #25

  • 23 В ЦАРСТВОТО ТОГАВА И ПРЕДИ ТОГАВА

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    ЛИТОВЕЦ ОЗНАЧАВА ХАСКОВЛИЯ ИЛИ ПЛОВДИВЧАНИН......ПРОСТО РЕГИОН В ИМПЕРИЯТА... .НИКАДЕ ПО СВЕТА НЕ Е ИМАЛО ЕДНОРОДНА ПО ВЯРА И ПРИЗХОД ПОДАНИЦИ ИМПЕРИЯ.
  • 24 От страни

    11 1 Отговор
    Ехааа, Фьодор Михайлович, добре че не доживя да видиш ко става у нас сега. Героя от "Престъпление и наказание" Радион Раскольников преди да наклъца бабичката-лихварка с манарчето поне се е запитал: "Гад ли съм трепереща или имам правото"? Съмнявал се човека. А днешните гадове не се съмняват - знаят че имат правото. И то вече не е манарче а цели народи, континенти, та накрая и човечеството с тоя КОВИД.
  • 25 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    За съжаление си прав. Много пъти го е казвал самия той че е либерал. А днешното правителство как са за прибиване а той казва че тяхната работа е достатъчна.
  • 26 pbdan

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Умен е бил,да не бяхте идвали по-добре":

    Не ми се рови сега в нета, но руснаците няколко пъти са ни освобождавали неуспешно. Стигали са до Одрин и после обратно. Всички българи помагали на руснаците са били избивани после от турците, а голяма част от помагачите са избягали с руските войски - оттам са банатските и бесарабски българи. Никой не е знаел дали ще стане пак така. Целта на Руската Империя е била сухоземен път до проливите, а са агитирали за освобождение на православните славяни.

    Коментиран от #30

  • 27 pbdan

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Умен е бил,да не бяхте идвали по-добре":

    При създаването на българското Опълчение нашите първенци са предложили на руснаците да се въоръжат над 100 000 опълченци. Русите обаче са си казали - ние ако въоръжим толкова българи те сами ще се освободят и ние не можем да окупираме Босфора и Дарданелите. Затова имаме само 8 000 опълченци въоръжени с най-старото въоръжение - пушки кремъклийки.
  • 28 Лъжец си

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Умен е бил,да не бяхте идвали по-добре":

    Това е долна манипулация, и е само малка част на текста от която си я извадил. Ето тук е цялото писано от Достоевски.
    За нета:
    "Достоевски: Най-лакейският възможен случай. Ф. М. Достоевски за войната 1877-1878 година... "
    Цитата на това което си спестил:
    "Видя се, първо, че българинът никак не е виновен, че е трудолюбив и че земята му се отплаща стократно! Второ, не е виновен и за това, че бил "гледал накриво". Вземете само това обстоятелство, че той от четири века е роб и посрещайки новите господари; не вярва, че те са му братя, той вижда в тях само нови владетели и отгоре на това се страхува от старите и с натежало сърце си мисли: "Ами ако пак се върнат ония и научат, че съм поднасял хляб и сол?" Ето такива вътрешни въпроси са го карали да гледа накриво - и е бил прав,. сиромахът, познал е напълно: след като ние извършихме първия юнашки натиск на Балканите и изведнъж отстъпихме, при тях наистина се завърнаха турците и - какво са си патили от тях, вече е достояние на световната история! Всички тия красиви къщички, посеви, градинки, добитък - всичко е била разграбено, опожарено и изтрито от лицето на земята. Не десетки, не стотици, а хиляди и десетки хиляди българи са изгинали от огън и меч, разкъсвали са децата им на части и те са умирали в мъчения, обезчестените жени и дъщери или са избити след позора, или са отведени в плен за продан, а мъжете - същите, които са посрещали русите, а пък и ония, дето никога не са ги посрещали, но при които русите биха
  • 29 Лъжец си

    14 1 Отговор
    ..., но при които русите биха могли да дойдат, - всички те са платили за нас с бесилки и клади. Изтезаващите ги зверове са ги приковавали за цяла нощ с гвоздеи за стобора, а на сутринта са бесели всички до последния човек, като са карали един от тях да беси останалите и той, обесил двайсетина души, бил принуждаван накрая да се обеси сам сред гръмкия смях на мъчителите, сладострастно садистични скотове, наричани турска нация, от които впоследствие толкова се възхитиха някои от нашите деликатни дами..."

    Коментиран от #36

  • 30 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "pbdan":

    И тука ли е Путин виновен? Ми да не бяха идвали та днес да сме Догановци всичките? Ама неуспешно, ама няколко пъти...аман от глупаци. това се опитвате да изтъкнете че не са освободили, а ако са освободили то не са искали нас да освободят а си търсели интереса, ама няколко пъти та изгина много народ....що си не правихме сами опит да се освободим? Що да чакаме русняците и да им заглеждаме кви пушки ни дават кремъклийки или калашници. Ей, когато няма разбиране и няма благодарност историята се повтаря - веднъж като трагедия а следващия път като фарс. Да напишем веднага за в бъдеще да не идват да ни освобождават повече, щото си гонят техни интереси а ако не сполучат ще ни бие господара. Гурко и Скобелев се обръщат в гроба а вие идете та благодарете краварите че са ни освободили от турско.
  • 31 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пипи Достоевски":

    Що не казваш че е била епилепсия? Така по хубаво звучи като си помислят че е бил луд?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Kcaniba

    2 0 Отговор
    И още тогава е предвидел сороснята!!! Бил е активен антилибераст, книгата му " Бесвете" е посветена именно на тях, т.е на дойче зеуе и прочия бясове
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Лъжец си":

    Ей това описание на не кой да е руски съвременник, а Достоевски, е достатъчен отговор на българските атлантически лицемери, които тръбят, че не е имало турско робство, а просто мирно съвместно съществуване. Те, разбира се, твърдяха усилено това когато Турция беше все още добър приятел на НАТО и стреляше по руски самолети. Сега ще вземат да дойдат най-после и на власт след 3 изборни корекции. Същински лицемери=атлантици!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания