Last news in Fakti

11 Януари, 2022 11:56 7 256 15

От мистериозно кладенче край Берковица извира лечебна вода

  • извор-
  • кладенец-
  • река-
  • планина-
  • берковица

Водата от кладенчето цери всякакви болести, казват местните жители

От мистериозно кладенче край Берковица извира лечебна вода - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Мистериозно кладенче в село Балювица край Берковица дава надежда за лекуване на куп болежки на много хора. Самото място е живописно, обвито от мистерии и легенди. Природна атракция на Северозапада е аязмото с лечебна вода. Двайсетина постоянни жители на село Балювица от години се радват на голяма посещаемост от страна на малки и големи, дошли да видят чудото.

Кладенчено някога се е казвало Келавото кладенче и то е още от турско време. 250 метрова екопътека отвежда хората до целебния извор, където миряни са окачили икони на Света Богородица и Исус Христос.

Легендата твърди, че под кладенчето има езеро, което е дълбоко, но досега никой не е могъл да достигне до него. Другото е, че самата вода минава през златни жилки, самата скала има златни жилки, която дава лечение на водата, казва Анка Антонова - първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица” пред БНТ.

Лековитото кладенче съществува от векове, но след земетресение през 70-те години е било затрупано. След това чудото станало и водата потекла отново.

“Чудо на природата” - така го наричат местните.

Пътят до изцеряващата вода сякаш неусетно връща човек в едно друго време. До кладенчето се стига по екопътека, която първо минава покрай църква и килийно училище. Църквата е построена 1872 година. В същата година са построили и килийното училище.

Килийното училище е било много голямо. Било е построено Г-образно. Обаче тази къщичка е оставена само за антика, който дойде да знае, че е килийно училище и е строено 1872 година. В килийното училище са учили 140 човека, обяснява Анка Антонова - първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица”.

Водата от лечебното кладенче в Балювица продължава да тече и да изцерява болните. Докато все още може, и докато българските богатства и история не останат в забвение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайверлиева

    6 11 Отговор
    Да да точно вълшебна вода цери всякави болести да- да може да пробвате и кебапчета в съседната кръчма и те са лечебни!

    Коментиран от #4

  • 2 Ивайло

    9 9 Отговор
    Да бе, да - слепите проглеждат, куците - прохождат!!! Стига с тия бабини деветини!!! Че е извор - извор е, че водата от такъв извор е хубава за пиене - спор няма!!! Ама пък чак лечебна за всико - дрън-дрън, та пляс!!!

    Коментиран от #5

  • 3 бай Иван

    8 3 Отговор
    Блажени са вярващите
  • 4 сила

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хайверлиева":

    а кладенчето блика от спуканата канализация на въпросната кръчма.....О,ЧУДО
  • 5 Киро

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Вяра трябва да имате,без вяра нямате нищо

    Коментиран от #6

  • 6 Ивайло

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Имаше един дедо, дето викаше - ще ви оправя за 800 дни, ВЕРВАЙТЕ МИ!!! Та от тогава баш не вервам току-така!!! Око да види, ръка да пипне, другото са празни приказки!!!

    Коментиран от #7

  • 7 сила

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    има и един дето се готвят да го канонизират ВЕРВАЩИТЕ МУ......
  • 8 Пич

    20 1 Отговор
    " Аз незнам , дали Бог съществува , или не съществува ! Но предпочитам да живея така , сякаш съществува "..... Айнщайн .
  • 9 Роза

    11 5 Отговор
    В миналото хората са вярвали във всякакви "чудодейни" изцеления.Не е вреда,ако някой отиде и пийне от тази вода.Може пък наистина да си внуши,че болестта му е минала.Психолозите много разчитат на внушението,което у всеки човек има различна сила.Лошо е,когато прекалено много се разчита на чудеса и не се отива навреме на лекар.тогава вече внушението става вредно!
  • 10 Виталия

    5 1 Отговор
    Това е истинската римска ТЕМА Македония от Дунав до планината Славянка у Гръция. Измислената държава РСМакедония знаят само за частта Пиринска Македония. Головодняци
  • 11 Месните

    4 2 Отговор
    Браво, тия жители от какво месо са!
    Неграмотни списвачи! Срам!
  • 12 Хубаво нещо е българщината

    9 1 Отговор
    Хубаво нещо е българщината и вярата. Нека не секват !
    А за кладенчето ........... то е ясно ! Вярата помага повече от това кладенче. Не при малко експерименти с лекарствени препарати при внедряването им е налице плацебо ефекта. Плацебо ефектът илюстрира, че вярата в ефективността на лечението може да бъде достатъчна, за да се подобри здравето. Човешкият ум е необятен и може да направи така, че едно фалшиво лекарство да даде толкова значим резултат, колкото и прилагането на едно истинско лечение.

    Няма лошо !!!
  • 13 Behemoth

    1 4 Отговор
    Извира...един дърт и мек...
  • 14 СЕГА ТАМ ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С

    2 4 Отговор
    АНТИ ВАКСИ С ДВАЙСЕ ЛИТРОВИ МЕТАЛНИ ТУБИ И ВСИЧКО ЩЕ СТАНЕ В 💩💩💩
  • 15 Местен

    5 0 Отговор
    Първо:
    Учениците от Балювица, през 18 век, са учили в Гушанци - сега Замфирово!
    Второ:
    Проверете, дали водата не идва от магистралния водопровод, за Монтана, който минава покрай селото.
    За лековитите извори в района, през осемдесетте години на миналия век, приказки от много "експерти".
    Истината е, че има само един минерален извор, между Пърличево и Замфирово, който е капсолован.