Last news in Fakti

30 Април, 2013 11:11 2 716 1

Туркиня с трансплантирана матка е бременна

  • дерия серт-
  • матка-
  • бременост

В Турция направиха пробив в лекуването на безплодие при жените. Медицински източници, заявиха, че Дерия Серт, на която през август присъдиха матка, за да коригират аномалията, че тя е родена без утроба, е бременна в шестата седмица.

Това е станало чрез ин витро, извършено през март тази година. В съобщение на университетската болница Акдениз се уточнява, че при гинекологичен преглед са чути сърдечните тонове на плода и заключението е, че бремеността се развива нормално.

Едно успешно раждане ще даде надежда на стотици жени, които са загубили матката си поради болест или са родени без нея.

Една на всеки 5000 жени в света се ражда без матка.

Дерия Серт стана през август 2011 г. първата жена в света с успешно присадена матка в Анталия.

Първият опит за трансплантация през 2000 г. в Саудитска Арабия чрез жив донор завърши с провал три месеца по-късно.

В края на миналата година първите в света трансплантации на матки от майки на техните дъщери бяха извършени в Швеция. 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгений Чавдаров

    0 0 Отговор
    Ейвалла та турците ние тука все още се чудим как да лекуваме апандисит те трансплантират матка, направиха и най сложната лицева трансплантация направена до сега и то успешно.Аз се питам какво правим ние освен да чакаме да стане 5 за първата ракия ами така държава не се оправя бе българи "юнаци".