Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 13:15 1 747 4

Откриха Римско гробище на 2000 години в ивицата Газа

  • римско гробище-
  • ивицата газа-
  • римска империя-
  • археолози

В него има най-малко 20 богато украсени гроба

Строителни работници откриха римско гробище на 2000 години по крайбрежието на северната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В него има най-малко 20 богато украсени гроба. От местното Министерство на туризма и антиките определиха находката като най-важното откритие, направено в района от едно десетилетие.

Екипът от археолози очаква да има общо 80 гроба в рамките на гробището, което заема около 50 квадратни метра. Отворени са само само два, като единият съдържа останки от скелет и няколко глинени делви.

Заради формата и относително богатата украса се смята, че вероятно са принадлежали на "високопоставени хора" от Римската империя през първи век, обясни Джамал Абу Рида от Министерството на туризма и антиките на Газа.

Газа е богата на антики, тъй като районът е бил важно търговско място за много цивилизации - от древните египтяни и филистимци, описани в Библията, през Римската империя и кръстоносните походи.

Руините, намерени там, включват останките от обсада от войските на Александър Велики, както и от монголско нашествие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни глупости

    6 1 Отговор
    Хващам се на бас че е македонско! И приказките на Шехерезада също са македонски! Али Баба е българин а разбойниците македонци!
  • 2 адаша

    2 1 Отговор
    Археоложката на снимката е точно над таза и показва колко са били големи каламбаците на римлянина...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    1 1 Отговор
    Не римско, а трако-римско.