Last news in Fakti

1 Юни, 2022 19:00 6 234 13

Гениални изобретения на Древния Рим, които ползваме и днес

  • древен рим-
  • рим-
  • древност-
  • италия-
  • канализация-
  • архитектура-
  • строителство-
  • римска империя-
  • изобретения

И до днес има останки от най-голямата и могъща империя на древността

Гениални изобретения на Древния Рим, които ползваме и днес - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разцветът на Древен Рим започва преди повече от две хилядолетия. И до днес има останки от най-голямата и могъща империя на древността из цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Запазени са редица фрагменти от акведукти и римски бани, които свидетелстват за съзидателната мощ на античната култура. Изложбата „Римски високи технологии“, която може да се разгледа в град Майнц до януари 2023 година, показва уникални санитарни съоръжения, специален вид „бетон“, устойчив на атмосферни влияния в продължение на хиляди години, както и първото в света подово отопление.

Архитектура за вечността

Инструменти, оборудване, материали - архитектурната култура на древен Рим остава забравена след падането на империята. След дълга пауза технологията на бетонното строителство, завещана от римляните, започва отново да се използва едва през 19-ти век. Съвременният бетон обаче има срок на годност от около 50 години. Според изследователите тайната съставка на бетона от римско време е вулканична пепел, придаваща му изключителна устойчивост. Римляните са изобретили и сложни механични кранове, за да издигнат много от сградите си.

След като завършило четиригодишното строителство на "Златната къща" на Нерон, с площ от 80 хектара, императорът възкликнал: "Най-сетне започвам да живея като човек". Така поне твърди легендата. Въпросът дали Нерон някога е живял в градския дворец все още е обект на спорове между историците.

Уникално строителство

Едно нещо обаче е сигурно. Удобството е играело важна роля в строителството на сгради в Древния Рим. Първото подово отопление, изобретено от тях, за разлика от днешното електрическо, е използвало нагрят въздух в система от тръби, положени под каменните плочи на пода.

Акведуктите, пътищата и градските къщи, фрагменти от които са оцелели, говорят, че римляните са били майстори на сложните системи. Директни пътни връзки са свързвали всяко отдалечено кътче на империята с някогашната ѝ столица. Много съвременни пътища също са построени върху основите, положени от древните римляни. Самите градове били планирани като на чертожна дъска - с мрежа от прави улици, водещи към центъра, където са се намирали "форумите" -правоъгълни площади, на които са били разположени големи обществени сгради като съдилища, администрация, храмове и театри. Пример за това е "Римският форум" в центъра на Рим, превърнал се в образец за много други градове от империята.

Чистотата над всичко: сложната канализационна система

Един от най-важните компоненти в градското планиране на римляните е била градската канализационна система. Т.нар. голяма клоака - "Cloaca Maxima" - първоначално е била използвана за отводняване на блатата, намиращи се около седемте хълма на града. Римляните обаче бързо осъзнават многобройните предимства на подземната канализация. През I век от новата ера всички единайсет римски акведукта са били свързани с канализационна система. По-късно тя е използвана за отвеждането на дъждовната вода и на отпадните води от тоалетни. Съоръжението бързо се превърнало в стандарт за римските градове. Историческата "Cloaca Maxima" се използва частично и в днешен Рим.

Чистотата и хигиената са играели особено важна роля. Затова термалните бани и ваните са били достъпни за всички. Те се превръщат и в социален феномен – място за срещи на римляните. В началото къпалните и баните били предназначени за онези семейства, които не са разполагали със собствени санитарни възли. Когато нараснала популярността на баните, римските императори също започнали да ги посещават, за да демонстрират своята близост до народа.

Автор: Кевин Чирзе


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    19 29 Отговор
    В Русия:
    - 29 млн. нямат водоснабдяване
    - 35 млн. нямат канализация

    Коментиран от #3, #4, #9

  • 2 Госあ

    34 15 Отговор
    Всичко е крадено от Египет, а когато римляните са се мазали с кръвта на гладиаторите и са ревали по колизеумите като животни, в Поднебесната са ходели на театър.
  • 3 Адолф

    16 30 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    За сметка на това пък в Русия 130 млн. нямат право на глас и мнение но имат право да са крепостни селяни.
  • 4 Рошко

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    И за какво им е при тази голяма територия населяват, а тука водата ни по скъпа от еврейската" държава" и посочи ми едно село в европейско бг с мръсна канализация бе Ганчо

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Анонимен

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Има цял град с 10хиляди жители в България без канализация -Съединение.
  • 6 АнтиГост

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Така ще бъде с това русофилско население.
  • 7 Софиянец

    22 1 Отговор
    В Бояна още не са чувАли за канализация

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    Канализацията е отживелица, особено за къщи с двор. Много по екологични и практични са септичните ями, където да се рециклират отпадните води, че даже и енергия да се получава. Иначе, за блоковете със всичките му съквартиранти там, е по сложно.

    Коментиран от #10

  • 9 хммм,

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Ами то не им и трябва!
  • 10 Да, ама не...

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Това, че вместо тоалетна хартия ползваш листа от лапад не означава, че някой трябва да ползва същите простотии!

    Коментиран от #11

  • 11 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Да, ама не...":

    Не, ама да. Това, че живееш с още сто човека на брега на някой канал, не означава че и на мен ми трябва канализация. Иначе имам, но смятам че е абсолютно безполезна при новите системи за отпадни води.
  • 12 Съвременният бетон направен без пепелина

    3 0 Отговор
    и добавки продължава да набира якости до 50 г., а после в зависимост от средата остава устойчив много по-дълго време. За жалост огромната част от съвременното строителство използва цимент марка СЕМ 1 52.5 натъпкан с пепелина и с добавки. Никой институт не иска да направи анализ какво се случва с този вид бетон, защото ще се види, че той влошава якостите си след известно време ! Откъде хората да знаят за тези подробности, важна е печалбата на строителните фирми и бетоновите възли !
  • 13 Тит

    3 1 Отговор
    След Рим настъпват тъмните векове, чак през Ренесанса Европа се,, събужда,, при нас това става малко по късно с Възраждането