Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 14:56 12 621 68

Доза носталгия: Как се пътуваше през соца от София до морето

  • море-
  • бургас-
  • софия-
  • пътуване

Разказът е публикуван в сп. Отечество през 1988 г.

Доза носталгия: Как се пътуваше през соца от София до морето - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има някой, който да не помни какво приключение е да пътуваш до морето от която и да е точка на страната ни, но един колоритен разказ, публикуван в края на 80-те години, описва доста добре какво вълнение буди идеята да ходим на море. Това се отнася най-вече за децата, докато възрастните готвят план като за 3-месечен преход през планината Урал, за да са сигурни, че няколкочасовото пътешествие до брега на родното Черноморие ще премине възможно най-гладко.

Потопете се в тази доза носталгия и си спомнете за онези славни времена:

"Нали ти казах да ядем у кака. Колкото пъти сме опитвали, знаеш, че никога не сме успявали да се нахраним като хората по пътя. Сега ти се разправяй с децата! Жената, явно ядосана, се обръща и тръгва към едно бяло жигули с пловдивска регистрация. Мъжът остава внимателно да изучава доста съблазнително меню зад покритите с решетки прозорци на заведението. Около него подскачат две деца със съвсем не неочаквани за възрастта им желания:

„Татко, искам сладолед!“, „Татко, кога ще ядем?“ След малко той ги хваща за ръка и с доста по-оптимистичен вид от майка им ги повежда към колата, опитвайки се да утеши и себе си:

„По-рано тук работеха без прекъсване… Сега ще спрем на първото следващо място, там сигурно ще е отворено. Или може би е по-добре да се върнем до мотела на магистралата за Пловдив…“

Това се случи на 26 април в 17 часа и 20 минути пред вратата на крайпътното заведение по шосето София-Бургас веднага след околовръстния път. В София то е известно, не знам защо, под името „При китаеца“. И е място, където човек може да се нахрани вкусно и бързо. Така че не напразно този баща беше решил, прибирайки се от София, да предложи на семейството си нещо по-различно в края на седмичната почивка. Тук той не беше успял просто поради липса на достатъчно информация. Работното време е от 12 до 15 и от 19 до 23 часа, а почивният ден е понеделник. Така че що се отнася до спазването на работното време, всичко бе наред.

Друг е въпросът какво трябва да бъде работното време на заведенията за обществено хранене през почивните дни и с кого трябва да е съобразено — с нуждите на клиентите или с удобството на работещите в тях. Целта на нашето пътуване в този неделен ден бе доста по-различна от тази на десетките хиляди хора, които с автомобилите си се прибираха от различни места в края на двудневната си седмична почивка. За нас, от редакцията на „Отечество“, пътуването бе работа. Бяхме решили да проверим дали скептицизмът на толкова много хора относно възможността в почивните дни да разнообразят пътуването си и да се нахранят и починат някъде по пътя има основание.

Идеята за тази проверка дойде от едно пътуване от София до Банско на 5 април, когато между 9,30 и 12 часа по целия около 150-километров път нямаше нито едно отворено заведение освен ресторант „Предела“. Смятайки, че това е някаква нещастна случайност, направих си труда в още един неделен ден да пропътувам разстоянието от Банско до София. Този път следобед. И с по-голям късмет. От всичките единадесет заведения по пътя работеха три — ресторантът на Предела, една бира-скара в Мурсалево и ханчето „Бялата чешма“. И така сега продължаваме по подбалканския път, към Бургас. Следващата спирка е ресторантът в Саранци. Той явно работи, защото още на няколкостотин метра преди площада, където се намира, се чува музика, която обикновено свързваме с многолюдна сватба.


Това не ни учудва, тъй като вече сме свикнали в съботни и неделни дни повечето ресторанти и в големи, и в малки градове да са заети с такива „мероприятия“. 17.40, Долно Камарци. Ресторантът явно е затворен поне от половин час. 18.00, ханче „Мирково“. Тук картината е доста по-различна. Работи не само ханчето, но и отделен пункт за продажба на сладолед и едно кафене, в което се предлагат кафе, сокове, закуски. Самото ханче е без почивен ден и работи непрекъснато от 8 до 22 часа. Кафенето почива понеделник и вторник, работното му време е от 9 до 13 и от 14 до 18.30 часа. Пунктът за сладолед също работи целодневно, а почивният му ден е четвъртък. Комплексът се стопанисва от РПК „Пчела“ в с. Мирково, Софийски окръг. Тук и настроението е по-различно от това на семейството с бялото жигули, пловдивска регистрация. Доволни са и децата, и майките им, в известно отношение сигурно и бащите… Макар че последните все пак може би са малко притеснени от цените, но, така или иначе, в почивните дни това е нещо, на която човек не обръща голямо внимание. Ханче „Водопада“ — работи. Намираме го почти празно.

Ала веднага излизаме и ние — не ни се предлага почти нищо. Ханче „Бяла река“, преди Калофер — луксозно, с топли питки, с добре познатата скара и с пито едно свободно място. 19.50, бира-скара на разклона за Търничане — затворено. Бира-скара на разклона за Павел баня — затворено. Бирария на разклона за Горно Сахране — затворено. Веднага след това къмпинг с бира- скара — отворено. И нищо за ядене. Ресторант на разклона за Шипка — работи, но няма места, около десетина души чакат пред вратата ѝ. 20.20, кафе закуска след Казанлък — затворено. 20.45, ресторант „Твърдица“ на 156 километра от Бургас – затворено. 21.00, ханче преди Сливен — затворено. 21.10, ханче на разклона за Глушник — работи, но всичко е свършило. Ресторант „Петолъчката“ — отворено. Но отново няма места. 21.50, Айтос, РПК „Наркооп“ — затворено.., И така към 22.30 часа стигаме в Бургас, където по това време човек няма къде да се нахрани. Равносметката е проста. По целия почти 400-километров път в неделния ден можеш да отседнеш само на три места — ханче „Мирково“, ханче „Бяла река“ и ресторант „Петолъч-ката“. Разбира се — ако си готов да почакаш, докато се освободи маса. И ако си готов да заплатиш цени за категория „екстра“.

А самите заведения, по всички показатели, са доста далеч от изискванията за тази категория (известно изключение прави само ханче „Бяла река“). Да видим менюто на ханче „Мирково“. Всъщност, както навсякъде, и тук може да получиш листа с менюто само ако си настойчив и търпелив. Но тъй като ние пътуваме по работа, сме и търпеливи, и настоятелни. И имаме успех… Лист-менюто предлага три вида супи, четири вида салати, четири вида скара, пет вида аламинути, студени закуски. Сервитьорът обаче предлага единствено филе на тиган с гъби и сос и карначета. Трябва, разбира се, да отчетем стремежа на персонала към все по-голямо разнообразие, тъй като филето на тиган с гъби и сос го няма в менюто — което предполага и нови затруднения за същия персонал при определяне на цената. Сервитьорите ги преодоляват бързо, като при това подхождат творчески. На нашата маса за същото филе цената беше различна от тази, която бе поискана на съседната. Тук няма да се спирам на такива подробности като тази, че в цялото „екстра“ заведение никъде нямаше салфетки, че пържените картофи от гарнитурата бяха заменени с неколкодневка картофена салата (общо взето, гарнитурата, изглежда, се приготовлява в един ден за цялата седмица), че състоянието на тоалетните е ужасно и т. н. Иначе месото беше съвсем прясно и хлябът много вкусен. Далеч съм от мисълта, че крайпътните заведения са единствената част от сферата на услугите, която има своите проблеми. Може би точно обратното.

Всички недостатъци на pecторантите в градовете — и работното време, и обслужването, и бедното, еднообразно меню, и странностите при определяне на категорията на заведенията, а оттам и пълното несъответствие между обслужване и цени са пренесени и, бих казал, са се изострили в крайпътните заведения. Проблемът по-скоро е в това, че докато в града човек може да обиколи на обед или вечер няколко места и накрая, малко тъжен и ядосан, да се прибере вкъщи, то на пътя той е напълно зависим от не често срещаните, но затова пък не особено уютни и с не най-ласкав персонал крайпътни гостилници, ханчета и др. Това, което явно са забравили ръководителите на различните организации, които ги стопанисват, е, че тези „спирки“ са създадени не за да носят максимална печалба при минимални усилия, а да помагат на хората да се чувствуват по-добре и по-сигурни в почивните дни, за да могат след това и да работят по-добре.

И още нещо, което мисля, че е валидно за цялата сфера на услугите: много често там забравят, че трябва да работят тогава, когато другите почиват, така както леярят, лекарят, ватманът, журналистът, шофьорът, директорът са на своите работни места, когато пък те почиват. А ние, клиентите, от своя страна не трябва да забравяме, че и от нас зависи заведенията да са уютни и чисти, а персоналът приветлив и учтив.

Сп. „Отечество“, 1988 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    125 17 Отговор
    С Трабанта 601S за 5 часа от София четирима души 200 лв. 20 дни с карта от завода,, Антон Иванов " голям кеф морето беше чисто, а хората истински и храната, и ракията, и коняка
    истинска!

    Коментиран от #10, #13, #32, #52, #53

  • 2 1234

    61 2 Отговор
    Подобно пътуване имах миналата седмица по магистрала "Тракия"! Пътувайки в дясното платно в района на Нова Загора и Сливен щях да излетя от платното поради тежки вдлъбвания и неравности. А ресторантите на бензино-станцийте след Пловдив не работят. Тогава поне нямаше разбойници по пътищата!

    Коментиран от #5, #21

  • 3 Запознат

    35 1 Отговор
    За дебелите хора беше трудно във влака обаче и сега е трудно нали така Савина?
  • 4 Както и да се е

    109 8 Отговор
    пътувало 2 седмици море беше задължително за всички, закон беше ! Хотели, всяка фабрика с почивна база детски лагери, всичко беше ОК.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тост

    47 2 Отговор
    В 17:20ч. са на "Църна маца", спират на всяка трънка през Подбалканския и 22:30ч. са в Бургас?5 часа по тоя път и сега са малко и то без да се спира и с "леко" превишаване на скорстта... Не знам.... Някой май си е доукрасил разказа.
  • 7 Fury

    74 3 Отговор
    Щастливи, така са пътували хората, за разлика от сега когато голяма част изобщо не пътуват до морето.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 München

    79 4 Отговор
    В базите на предприятията беше пълно с деца. Нови познанства, приятели, родителите бяха спокойни за децата си, нямаше дрога, КОВИД, чалга, репове и други музики на съмнителни елементи. За качеството на храната и напитките- няма място за сравнение. Пионерските лагери също бяха част възпитателната програма в образованието на подрастващите.
  • 10 копи пейст

    41 87 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    200 лева заплата по черен курс 3 лева долара си беше 60-70 долара месечна заплата. Едни хубави дънки бяха 20 долара, т.е. 60 лева или една заплата за три чифта дънки и две тениски. Едно хубаво яке в магазин беше 60 до 80 лева. Кебапче в ресторант 50 стотинки, значи 400 кепапчета. Хляб 30 до 40 стотинки. Ако родителите ти не са комунисти и нямаш и село си беше глад за месо, нямаше го и в магазините често, хубава луканка в "показния магазин" щото нямаше другаде струваше 12 лева, значи една заплата няма и 20 кила луканка. Кисело мляко 24 стотинки или 30 стотинки, обикновено бурканчето вкиснато и половината вода, никакъв вкус. Пиле 3-4 лева бройлерче, заплата 50-60 бройлерчета, сирене 5 лева , ако има. Соцносталгия имат само комунистите, и то ниския ешелон некадърници /пълно е с такива, да не кажа преобладаващото население/, селяците и много заблудени младежи. Ченгетата пък винаги разпространяват соцносталгични басни за да облъчват и държат овцете блеещи.

    Коментиран от #12, #20, #28, #50, #58

  • 11 Софиянеца

    71 6 Отговор
    Ужсно дълги почивки на морето и се връщаш напълнял от ядене. седиш на морето и ти писне вс вечер в кръчмата кебапчета от месо пържоли салата шопска с истинско сирене ужас музика на живо песни танци!
  • 12 Морски

    86 19 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Носи сега дънки и мечтай за морето демократче!

    Коментиран от #19

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 61 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    В почивните соц-станции сега, никой уважаващ себе си човек не би стъпил. Може би имате предвид резиденциите и почивните бази на ЦК на БКП, ЦК на ДКМС, ПП на БЗНС, НС на ОФ.
    Голяма част ходехме на бунгала-зайчарници.

    Коментиран от #31

  • 14 Черния

    72 2 Отговор
    По голяма измислица не бях чел. Пътувахме редовно с москвич и на балкан и на море. Беше просто страхотно да вземеш пътната карта и да следиш къде си.

    Коментиран от #59

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    64 7 Отговор
    Сега се пътува по лесно,но няма желаещи, а крадците собственици на хотели и ресторанти чакат помощи от държавата. Ето това ви е прехвалената демокрация-общество на престъпници, търговци и простаци.
  • 17 Иванка

    60 6 Отговор
    Аз пък имах гадже французин. През лятото ходехме от моя град в провинцията до морето на автостоп. Там всеки си вземаше отделна стая. Така беше при социализма. Без документ за брак, не можеш да се настаниш в една стая с мъж. Той не разбираше тези порядки. Но бяхме млади и беше много хубаво. Никога не мислехме, че ще остареем. Бъдещето постоянно беше пред нас. После животът ни раздели. Баща ми работеше в службите, а бракът с французин щеше да разруши успешната му кариера там. Видяхме се отново след 19 години, - той ми написа писмо на адреса на моите родители, аз бях отново свободна и му отидох на гости. Беше вълшебно... Но отново не се събрахме. Докато чакахме удобен момент, той почина на 60 години и половина. А аз продължих живота си нататък. Но този мъж остана в спомените ми сред най-светлите моменти в живота ми. Казваше се Ришар.
  • 18 Истината

    61 66 Отговор
    Младите нямат никаква представа каква простотия беше през социализма. Не може да си помислят, че в магазините щандовете бяха напълно празни, че дънки се купуваха само на черно; че домашния телефон е "дуплекс" и не може да говориш, ако комшията го прави; че всички ходят с еднакви дрехи на училище; че децата се молеха с години да им купят колело и родителите спестяваха с години и търсеха връзки за това; че не може да ходиш в чужбина; че лимонада и бира са само един вид и се продават в шишета без етикет; че имаше стоки 1-во, 2-ро и 3-то качество, което значеше, че некачествените стоки не се бракуват, а се продават с намаление; че всички момчета трябваше 2 години да са войници; че не може да си купиш кола или апартамент без да запишеш ред и да чакаш с десетилетия; че като завършиш университет ще те задължат (разпределят) да работиш в някое затънтено място с години; че ако си разправял вицове за ТЖ (разбирай Боко, Пеевски или Радев) ще те вкарат в затвор; че не можеш да слушаш западна музика; че има ЕДНА телевизия; че не може да се преместиш да живееш в София... Обаче, ако си от комунистическата върхушка - можеш всичко и то без да правиш нищо. Просто трябва да си верен на партията - БКП.

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Komapak

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Морски":

    Немотийка си е твоето. И преди и сега.
  • 20 Петър

    38 5 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Много глупости си написал,имаш и несъответствия в цените,личи си че не си запознат.
  • 21 Павел пенев

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Искам да припомня че в района на магистралата за която говориш е единствен в ЕС в който се крадяха еко тоалетните заедно с фекалиите. Каква чудесна конкурентна пазарна икономика имаме благодарение на демокрацията.
  • 22 filo

    39 14 Отговор
    Има много да търсим това време.
  • 23 Komapak

    34 9 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Дъщеря ми също не ми вярваше докато не и показах един филм... Дори не искам да си спомням гнусотиите, които си изброил. Просто защото аз бях "враг" на народа. Каквото и да значи това.

    Коментиран от #25, #33

  • 24 Петър

    13 23 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    И ти много глупости си написал,постарал си се,но даже и тройка не заслужаваш.

    Коментиран от #26, #62

  • 25 Петър

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Komapak":

    Кой филм?

    Коментиран от #27, #40

  • 26 Komapak

    31 18 Отговор

    До коментар #24 от "Петър":

    Типично е за комунистите да казват на черното, бяло. Колегата е написал абсолютната истина и не намирам нито една грешка във фактите. Замълчи си по-добре и не заблуждавай младата аудитория.
  • 27 Komapak

    10 9 Отговор

    До коментар #25 от "Петър":

    Почти документален е. Особености на социалистическия реализъм. За "изкуство" иде реч 😀😀😀На мен мии беше смешно а на дъщеря ми, интересно.
  • 28 Цар

    48 6 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Сега в бурканчета въобще няма кисело мляко

    Коментиран от #29, #37

  • 29 Петър

    22 3 Отговор

    До коментар #28 от "Цар":

    Мани ги,те нямат капацитет да те разберат.
  • 30 нервен ( разбивача на тролове )

    15 21 Отговор
    Как се пътуваше ли ? Три деня път с камили !!!! и преди тръгване се минаваше да се палне една свещ в черквата ....разбира се по време когато няма кой много много да те види щото не се гледаше с добро око от партийните доносници ходенето по църкви

    Коментиран от #51

  • 31 Един

    39 10 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То и сега има бунгашла и доста българи ходят на бунгала ти,, баровец " да не ходиш на Албена на 5 ? Много обичате да изкривявате истината за социализма колаборационистите атлантичета и да представят за социализъм Лукановата зима от 1990г!

    Коментиран от #49

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бахари Захаров

    58 12 Отговор

    До коментар #23 от "Komapak":

    А сега дъщеря ти като закъснее няколко минути или не си вдига телефона и се побъркваш от притеснения. Определено сега съм по-добре финансово и материално, но съм готов да дам всичко за спокойствието, което имахме като деца. И си е преувеличено, като се казва, че по магазините нямаше храна. Нямаше толкова голям избор, така е, но имаше истинска храна. Нямаше модерни дрехи, мебели и техника, но сега като ги имаш и какво, това ти оправя живота ли? Не можеше да се пътува свободно извън страната, истина е. Не можеш да говориш открито срещу власта и партията, истина е. Няма строй, в който всичко да е идеално и да удовлетворява цялото население. Но пък загубихме много, много повече, отколкото спечелихме от демокрацията.

    Коментиран от #36, #38, #48

  • 34 КОНТРАТА

    29 9 Отговор
    Нали сега ходите с чартъри до Хаваи и Малдиви сите седесарчета, там местните дори са научили бъгарски език!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Komapak

    15 32 Отговор

    До коментар #33 от "Бахари Захаров":

    И аз и дъщеря ми сме граждани на Европа. Живея около десет пъти по-добре.

    Коментиран от #41

  • 37 Един шофьор

    39 2 Отговор

    До коментар #28 от "Цар":

    То няма и мляко , преди стои два , три дена и се вкисне сега стои една седмица и нищо му няма.
  • 38 провинциалист

    16 8 Отговор

    До коментар #33 от "Бахари Захаров":

    "но съм готов да дам всичко за спокойствието, което имахме" - за някои спокойствие, за други скука; не можеш да им го обясниш.

    Коментиран от #47

  • 39 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    16 22 Отговор
    ЩО ЛИ ПОСВЕТА НЯМА НИКЪДЕ СОЦИАЛИЗЪМ....ОСВЕН В СЕВЕРНА КОРЕЯ...А БСП КОМУНЯГИ
  • 40 Истината

    37 21 Отговор

    До коментар #25 от "Петър":

    Гледай "Кит" или "Баш Майстора". Прочети книгите на Георги Марков - "Задочни репортажи за България".
    Всичко написано в предишния ми коментар е абсолютната истина в която живеехме. Нормален човек не би приел, че е възможно, но може да питаш хората над 60 г. или гледай филми...
    Ще допълня: гр. Враца беше оставен с години на воден режим и се носеше вода с водоноски. И това с години - къпане с канче, миене с поливане, с кофа в тоалетната...; Учениците се строяваха да маршируват в крак пред партийните лидери на всеки празник. За това се правеха репетиции - разбирай с часове маршируване в кръг в двора на училището; Преди да влезеш в клас учениците се строяват в двора и влизат под строй с проверка на външен вид (коса, униформа); Прясното мляко се продаваше само в найлонови пликове, които масово бяха спукани - бъркаш в един леген (пластмасова щайга) вдигаш плик с мляко и ако не тече го вземаш. Ако няма здрав - вземаш този който тече само от една страна, обръщаш го за да остане нещо докато го занесеш вкъщи и си щастлив, че все пак си купил; Нямаше никакви цитруси (освен по нова година). Ягоди, малини, кайсии и всякакви плодове се предлагаха само ако са отказани от износ (разбирай стари или смачкани) и то ако успееш да ги вземеш. Бяха измислили дори "Показен магазин", в който имаше някакви стоки, но основно за показване, а не за купуване, защото в нормалните магазини дори не можеше да видиш стоките, за които пишеха във вестниците, че произвеждаме и "задоволяваме в

    Коментиран от #44

  • 41 Петър

    17 4 Отговор

    До коментар #36 от "Komapak":

    Даже и не си се замислил с какво живеете по добре сега от преди,просто имате няколко клишета които ги използвате без да се замисляте и да правите аналогия със сегашното време и това преди 1990г.

    Коментиран от #43

  • 42 ЧОЧО

    19 16 Отговор
    Другите страни дето нямаха Социализъм,гледайте ги сега колко са зле,нямат икономика,нямат плажове а ние дето имахме БКП сега сме най бедната икорумпирана страна.Това е наследството от соца.Учи сине за да не работиш.
  • 43 Komapak

    21 15 Отговор

    До коментар #41 от "Петър":

    Имам свобода. Това е абсолютно достатъчно. За можещите и знаещите това си е повече от достатъчно.

    Коментиран от #45

  • 44 Петър

    23 3 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    От написаното от теб оставам с впечатлението че сме набори,фен съм на българските филми, задочните репортажи на Георги Марков ги слушах по радио "Свобдна Европа",а това че течеше пликчето на прясното мляко от 36ст. никога не ми е било проблем от съществено значение.
  • 45 Петър

    32 6 Отговор

    До коментар #43 от "Komapak":

    Каква свобода имаш? 2018 година ходех по протестите,викаха ме после 10 пъти в полицията да се подписвам на разни декларации,нито съм бил платен протестиращ,нито съм правил бели на протестите,просто бях статист,ти на това ли му казваш свобода?
  • 46 жоро уудстока

    19 8 Отговор
    Носталгия-казва се носталгия,жалба по отминалата младост,по"войнишкия"...Сигурен съм,че"комуниста" и подобни едва ли ще заменят ползваните "прогнили"западни коли,и битовата техника в къщи с руска,с.корейска и кубинска.Едва ли жалят по режима на тока и опашките за хляб и маслини,гоненията за дълги коси и къси поли.Надали ходят на почивка в Сибир и със сигурност знаят,че нямаше нищо безплатно.Просто лекари,учители,милиция и овенни вземаха заплати от нашите данъци и удръжки.Безспорно сега не е идеално,но умните и работливите успяват.Това е реалността,но важното е,че сме свободни и имаме избор-свят широк и спасение дебне отвсякъде.Живота е борба и нищо не идва наготово.Успех,а на наборите-носталгици-наздраве!
  • 47 Баретите

    20 3 Отговор

    До коментар #38 от "провинциалист":

    Като те натресе некой наркоман челно вече няма да скучаеш,а ще се молиш да си жив
  • 48 Давай

    12 10 Отговор

    До коментар #33 от "Бахари Захаров":

    Северна Корея ще те приеме с удоволствие
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 19 Отговор

    До коментар #31 от "Един":

    Една от грешките на прехода от социализЪмЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщини!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Как се пътуваше ли?

    26 3 Отговор

    До коментар #30 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Със самолет за 19лв. София/Варна , София/ Бургас. После с такси до 10лв., където му кажеш. Поръчваш си го още от самолета, чрез стюардесата. Експреса до същите дестинации беше 12 лв.

    Коментиран от #68

  • 52 Бил съм

    14 13 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    В бунгалата на х.З. “ Антон Иванов “ в гр. Мичурин- сега Царево ! Няма такава мизерия… Защо лъжеш и в цените лъжеш… ти, срам, съвест имаш ли?!

    Коментиран от #65

  • 53 Какво чисто бе морето?

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Почивната станция бе над централният плаж и се къпехме в фекалии. Бойлерът бе боядисан с черна боя варел, който не стигаше за двама души. Ходихме на арапя, където морето бе по-чисто! На закуска се редяхме за банички и на ресторанта също! Поради отвратителнота храна! Евалла на сервитьорите… сега няма такива, да носят десетки брада …
  • 54 Сър пичук

    18 6 Отговор
    Кефи ме една табела от соца. Народната милиция ,биещото сърце на партията !
  • 55 Андрей

    16 17 Отговор
    Като чета коментарите, направо изтръпвам от ужас. Наистина 80% дебили. Как може да се сравнява онова мухлясало безвремие с настоящето , единствено съм съгласен, че храната беше по-истинска, но така е било и в свободния свят. Просто населението на земята се е увеличило двойно спрямо края на 70-те години на миналия век и заместителите са навсякъде. А що се отнася до изказаните твърдения, че сега много малко българи ходят на море, тези да заповядат през юли и август по южното черноморие и да си намерят място на плажа. А за такова понятие като уикент почивка същите тези дали си спомнят да е имало при "богатия " социализъм? Няма как да си спомнят щото нито коли имаше, нито хотели достатъчно, пък и не беше толкова евтино колкото е представено от някои. Евтино беше за военни, милиционери, зарзавадчии, месари, други майстори тарикати, чейнчаджии, и всичко това заради дефицита на всякакви стоки. Много още може да се говори , но има ли смисъл?
  • 56 Баба ми

    32 7 Отговор
    плащаше 12 лв на месец за парно отопление при температура в апартамента 26 градуса и постоянно отворени малки прозорчета на дървената дограма. Сега аз плащам 700 лв на месец с винтили, топломери, PVC дограма, изолации и реални 22 градуса.
    Коментарът е излишен...
    Едно време си живяхме на гърба на руснаците, сега лапаме на европейците и американците хурката, за тоя дето духа!

    Коментиран от #67

  • 57 нико

    23 9 Отговор
    Не е важно как се е пътувало а е важно че всички имаха възможност и ХОДЕХМЕ на море макар и на бунгало или палатка . А сега море през КРИВ макарон за 90 % от народа .
  • 58 един от многото

    26 4 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Ако си истински и по възрастен щеше да си спомняш киселото мляко в алуминиевите басани , и бакалите които го разсипваха в съдинките които си носехме , като използваха едни големи и прави гребки. А млякото беше и гъсто и истинско , за разлика от твоите писания измислени!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ацо

    11 0 Отговор
    Около 9 часа до " Дружба" ,сега Константин и Елена ,със същия "Москвич" като този на снимката незабравимо приключение! Татко беше Герой...!
  • 61 Мемфис

    9 9 Отговор
    Абе какви глупости говорите! Отиваме с карта на Камчия, бунгалата били много хубави и чисти, цял ден се промъкваш по продънените пътища с димящи камиони и трактори и къ мкая на деня..сме в към пинга!
    И какво се оказа, че бунгалото, което са ни предоставили от профсъюза е….. разтурено миналата година и вече го няма! Така, че не ми хвалете комунизма! Тази гадост сме я живяли и може да заблуждавате наивни русофили!
  • 62 365

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Петър":

    Много си ограничен...
  • 63 Ауди а7 с турбо

    3 8 Отговор
    Всички ходеха с влака и беше пълна мизерия щото комунистите бяха изолирани от света , както сега ще е Русия следващите 20+ години.
  • 64 Перо

    13 1 Отговор
    Парното в тристаен апартамент работеше денонощно без ограничение и се отваряха прозорците за проветрение,нямаше топлинни счетоводители и ограничения и струваше 20-30 лв.,в зависимост от големината на апартамента.Бензина беше 70 ст.,цигарите “слънце”-1-во кач.32ст.,типов хляб 15 ст.,градски транспорт: трамвай - 4 ст.,автобус 6 ст.,бозата - 6 ст.,лимонадата - 5 ст.,сандвич със салам 20 ст. Малко хора се интересуваха от ресторанти,но и там ястията не бяха от менте,отровни продукти,а цените мижави. На плажа хората отиваха с 1 метален лев в банските и си купуваха кебапчета с бира! Да не говорим колко струваше 14 дневна карта за почивка с включени 1-во,2-ро и 3-то ядене! Поредната джендърска пропаганда,на пубери от мутренския преход!
  • 65 Посетител

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Бил съм":

    И аз съм ходил в Мичурин! На бунгалата на Химията, на скалите до брега. Вие, какво - не сте ли си чистили? Първата работа на нашите беше да преметат, минат с мокрия парцал и подредят багажа! Луксозно не беше, но не и мизерно. Зависи как се поддържа... Храната в стола прясна, на место готвена... Две седмици море, кой в днешно време може да си го позволи?!
  • 66 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Когато си роден е било едно! И през десет години картинката се променя. Променя се и твоят светоглед, Чувствата ти / не"емоциите" /, усещането за света, събитията и хората стават други. Важна е и средата, в която си живял - семейна и обществена.
    Много е лесно на 40-50 годишните / да не сп оменаваме 30 годишните и по-младите/ да дават оценки за това , което е било преди тяхното раждане. Родените през ВСВ, които са вече на изживяване / около 80 годишната си възраст/ са изпитвали неземна радост, ако родителите им са можели да им купят нови обувки, вземайки с купони парче плат, майката да ушие нова риза. Когато селата грейваха с електрически крушки, хората с ентусиазъм копаеха дупки за чамовите стълбове с по две чашки, и художниците рисуваха газените лампи в паяжина, когато след 55-та година почти всяко дете можеше да отиде на "пионерски" лагер за 2-3 седмици за смешни стотинки - на планина или на море. Баба ми плачеше с тихи сълзи от радост , че и прекараха чешма във двора. Тя, коята цял живот е мъкнела вода с кобилицата от кладенеца - има няма от 300 метра на рамо.. Как може да го проумее един 40 годишен човек днес това? Гледайки от своята компютърна и телевизионна камбанария днешния човек може ли да проумее, че водата му е в кухнята ,тоалетната 7-8 метра по нататък, може ли да усети радостта от хорото и ръченицата , която почваше да звучи по радиоточките в 5.00 часа в селския дом. Започваше трудовия ден !!!.
    Било комунизъм, било социали
  • 67 PliimP

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Баба ми":

    минало бешело ;), сега "по-хубаво"
  • 68 1917

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Как се пътуваше ли?":

    Малка справка - София - Варна - 22 лева, София - Бургас - 20 лева, София - Русе 16 лева - говоря зя самолетни билети в една посока! Заплата 150-170 лева. НО - имаше евтини почивки в почивни станции, а сега - мутренски хотели и борчета с кООври.