Last news in Fakti

26 Декември, 2023 13:22 2 523 22

Защо празникът Рождество Христово се нарича още Коледа

  • коледа-
  • рождество христово-
  • название-
  • произход-
  • значение

Има различни хипотези по тази тема, ето и някои от тях

Защо празникът Рождество Христово се нарича още Коледа - 1
Снимка: Shutterstock

Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество Христово - Коледа? Има различни хипотези по тази тема, ето и някои от тях.

Славянското название на Коледа има народна етимология, която се свързва с богинята Лада, но това обяснение няма особен авторитет.

Най-достоверно, фактологически изглежда обяснението, че "кало календе" идва от римските календи – празници, които са се празнували края на декември и началото на януари. Във всички тези празници има много подробности, но след календите е започвал новият социален живот – събирали са се новите консули.

С новата година се свързва започването на новия социален живот, защото идеята е, че светът непрекъснато се обновява и се извършва едно циклично повторение на всичко, пише "Фокус".

Мирча Елиаде има хипотеза, че митическото мислене има Платонова структура. Платонова структура на митологическото мислене извежда идеята, че митът говори за създаването на света.

Светът е бил създаден от нищото и започва да се развива. Всяка година се разиграва този сценарии – човешкият живот преминава през хаоса и след това порядъкът се възстановява отново. Всичко в света трябва да премине през този хаос, за да започне новото начало. Краят на старата година и край на старото – на целия стар живот– затова се изхвърлят много неща – за да се започне на чисто и на ново.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 лют пипер

    0 1 Отговор
    За щуки и карабалъци,затова.

    Коментиран от #19

  • 3 БеГемот

    14 4 Отговор
    Щото се колят прасета бе балъци.!хората си подсигуряват зимнината...
  • 4 Мъдрият

    16 6 Отговор
    Не е важно откъде е дошло това название - важно е, че е непраилно и трябва да се изкорени от употреба и да не се използва! Празникът е Рождество Христово!

    Честит празник, Честито Рождество Христово и честит ден на бащата, и на всички бащи - православни християни!

    На вторият ден от Рождество Христово – 26 декември, Православната църква празнува Събор на Пресвета Богородица. Също тогава се отбелязва памета на Св. Йосиф Обручник; Св. Яков, брат Господен, който бил и пръв епископ на Йерусалим; както и на Св. цар Давид.

    На този ден в България се празнува Ден на бащата. Като официален празник той е обявен на 10 декември 1991 г. от 36-то Народно събрание. Това е аналог на Деня на майката, който в православната традиция е на Благовещение – 25 март.

    Аз също, слава на Бога съм баща, и имам днес още един празник - и вече почерпих в храма)))

    Честито Рождество Христово!

    Пожелавам на всички православни християни - весело и изпълнено с духовна радост Рождество Христово и на всички светли християнски празници!

    Коментиран от #5, #10

  • 5 БеГемот

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Такива като тебе са опасни за околните сами по себе си....толкова си мазен че много хора ще се хързулнат по православната ти малка душичка...ама от лицемерие...
  • 6 Варненски Моряк

    3 3 Отговор
    Произлиза от calendae г-це Найденова!а се празнува като рожден ден на Исус!за това най правилно е Рождество Христово.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мери клисмас

    4 1 Отговор
    Християнски - Коледа, от Колю - Николай. Светец.
    Същото е Claus, от Nicolaus.

    Готварски - Коля.

    Коледата е “Коля и яда”.

    Казват, че Урсулата (странна мечка) ще я прекръсти на Укроледа. Ама като стане шефка на СатаНАТО.

    Коментиран от #13

  • 9 Не мога

    5 4 Отговор
    да разбера защо празнуваме на 25 декември рождения ден на някой, който се е родил в края на август.,неизвестно коя година.

    Коментиран от #12

  • 10 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    ако беше мъдър щеше да знаеш,че всичко това е взето от египет,ама айде
  • 11 Човечеството

    7 2 Отговор
    празнува раждането на Божия Син - Исус Христос.
    Коледа е езически празник и няма нищо общо с християнския празник. Но! Противникът на Бог, винаги намира начин да обърка умовете и сърцата на хората и да ги отдалечава от Истината

    Коментиран от #15

  • 12 А аз не разбирам

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не мога":

    какво значение има точната дата на която се е родил... Най важното според мен е, че Бог е промислил възможност за спасение на човечеството и е изпратил на земята Исус Христос, нашият Спасител
  • 13 и още

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мери клисмас":

    Коленето на прасе е случайно съвпадение най вече на чисто българската дума "коля" и един от големите религиозни християнски празник приблизително по едно и също време. Самото колене на прасе е свързано със запасяване на храна през зимните месеци, когато и сушенето на плодове, зеленчуци, консервирането им в саламура, за сезона в който няма пресни.
    Иначе легендите наистина са много, но се свързва най вече със Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Да, има различни производни като Никола, Николаус, Клаус и други. Ако разгледаме и чисто българските легенди, там се говори за един от българските владетели "Колад или Коледа" много преди създаване на Дунавска България, за когото ни информира Паисий Хилендарски в "Исторїѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народѣ и ѡ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битїа болгарскаѧ", а също и други негови последователи от същото време като отец Спиридон Габровски, поп Йовчо от Трявна, неизвестен автор в "Зографско четвероевангелие" от 10 век и други.
  • 14 Библията

    2 1 Отговор
    Исус е вечен. Без начало, но поставя началото на нашето спасението от греха. Грехът е беззаконие.

    "Аз съм Алфа и Омега, (Началото и Краят) – казва Господ Бог, който е и който е бил, и който идва, Всемогъщият" - Откровение на Йоан 1 глава

    Неговото рождение е толкова важно, колкото и зачатието, смъртта и възкресението. В Него имаме живота.

    Това което се празнува днес не е предадено от Исус, но е смесица между две религиозни системи, а именно християнство и Римско езичество. Днес католици и православни са наследници на това смесване.
    Римската империя е жива - Ватикана, Европейските държави и теяхните съюзници
    Исус ще дойде скоро! Търсете Исус в библията и общувайте с Него в молитва.
  • 15 Баба Санта Клаус

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Човечеството":

    На 25.12 няма никакво Рождество Христово! В Библията няма такова нещо с такава дата! Това е измама и заблуда. 25.12 е езически празник и ритуал свързан със слънцето! Факт е, че след 25.12 дните започнат отново да се удължават! Украсяването на елхи са езически северни празници. Дядо Мраз или Коледа с червеното облекло и бялата брада летящ с шейна, подаряващ подаръци също е древен езически обичай. По-късно дядо Коледа е прибавен в марката Кока Кола за да се продава успешно. Тези езически ритуали нямат нищо общо с Иисус!

    Коментиран от #16

  • 16 В Библията

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Баба Санта Клаус":

    няма и истории за светии, но като погледнеш календарчето, всеки ден - имен ден.Все имена на светии се празнуват.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ръката на Кремъл

    0 0 Отговор
    По-скоро името идва от "коло" - колело. Празникът наистина е свързан с тракийския култ към слънцето и след налагането на християнството се похристиянчва от църквата. Нормална практика. Когато не можеш да изкорениш нещо го усвояваш. Вариантът с календите също е възможен, като имаме предвид, че латините са ги възприели от родствените с траките етруски, така че названието календи е с възможен тракийски корен.
  • 22 Оти се

    0 0 Отговор
    колят прасетата!