Last news in Fakti

24 Март, 2022 18:56 2 625 5

Затлъстяването - начин на живот или заболяване?

  • затлъстяване-
  • мазнини-
  • хранене-
  • хранителен режим-
  • надебеляване-
  • килограми

В наши дни затлъстяването става все по-често срещан и страшен проблем в модерните общества

Затлъстяването - начин на живот или заболяване? - 1
Снимка: Shutterstock

Затлъстяването е глобален проблем, който се разпространява с плашещо бързи темпове и засяга все по-млади и млади хора. На практика всеки втори човек в България страда от проблеми с килограмите. Според статистика на Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването (EASO) близо 60% от българите имат наднормено тегло (34,5%) или затлъстяване (23,7%), пише puls.bg.

Хората със затлъстяване са подложени на социална стигма и дискриминация. Често биват осъждани като мързеливи, безволеви и с липса на самоконтрол, което тежко може да засегне психиката и самочувствието им.

Всъщност затлъстяването е хронично-прогресиращо и рецидивиращо заболяване, което е трудно лечимо. Често, дори и с най-голямото старание за целесъобразен начин на живот, не може да се постигне желаният успех.

Затлъстяването е метаболитно заболяване, дължащо се на дисбаланс между приетата и изразходваната енергия, който води до прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото с последващ широк диапазон от увреждащи ефекти върху здравето. Излишното тегло се свързва с множество усложнения като захарен диабет тип 2, дислипидемия, артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни проблеми, ракови образувания, психични разстройства и остеоартрит.

Генетичната предразположеност е основополагащ елемент в развитието на затлъстяването. Върху нея се наслагват елементите от околната среда, които оформят индивидуалната склонност към натрупване на излишни килограми, както и възможността за редукция на тегло и задържането му.

Динамиката в теглото се дължи на промените в енергийния баланс. Той е положителен, когато приемаме повече енергия, отколкото можем да изразходим, което води и до отлагане на излишните калории под формата на мазнини. Те на практика служат за енергиен резерв, който се използва в условия на глад.

Чисто физиологично, приемът на храна има за цел да задоволи чувството на глад. Но в нашето съвремие храненето вече има и друга роля. То може да бъде за удоволствие или от социален характер. Може да бъде и емоционално повлияно от състояния на стрес или депресия, които водят до преяждане у някои хора или намален апетит при други. По този начин се игнорира биологичната роля на храненето, което може да доведе до енергиен дисбаланс и затлъстяване.

Регулацията на енергийния прием е сложен процес, който включва множество сигнали от различни органи, включващи мастната тъкан, мускулите, черния дроб, червата и мозъка. Всеки човек има зададена точка (set point) на таргетното тегло, от която зависи приемът на храна и изразходването на енергия.

Чувството за глад и ситост имат за цел да регулират и поддържат „програмираното“ от организма тегло. Множество хормони, които се отделят от стомашно-чревния тракт (инкретини) и мастната тъкан (адипокини), подават информация до централната нервна система за енергийния запас в организма. На базата на тези „данни“ мозъкът регулира апетита.

Основна цел на тази система за регулация е да предпазва организма от гладуване, т.е. той е настроен да се предпазва от енергиен дефицит, отколкото от излишък на калории. С това се обяснява и йо-йо ефектът след спирането на дадена диета. Организмът се опитва да задържи по всякакъв теглото в предварително зададеното му ниво. Така към мозъка постъпват сигнали, стимулиращи глада, а основната обмяна се забавя, с цел да се задържи всяка приета калория.

Забавянето на основната обмяна при отрицателен енергиен баланс е преходно явление и не се запазва при задържане на по-ниското тегло. По този начин организмът пренастройва към новото таргетно тегло и започва да „охранява“ тази нова зададена точка. Ето защо времево ограничените диети често водят до неуспех. Изискват се дългосрочни промени в хранителните навици и физическата активност.

Разбира се отговорът към всяка интервенция за намаляване на теглото е индивидуален и генетично заложен. Така някои хора успяват да го постигнат с лекота, докато други успяват на цената на огромни рестрикции, които е трудно да бъдат спазвани за продължително време.

Ето защо затлъстяването вече се класифицира като заболяване, за което има лечение под формата на промяна в стила на живот, медикаментозна терапия и метаболитна хирургия. Съществена част от процеса е и поведенческата терапия и психологическата подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директно:

    15 8 Отговор
    95% начин на живот, безконтролно плюскане и мързел, и 5% заболявания! Факт!

    Коментиран от #3

  • 2 Историк

    11 2 Отговор
    Партията майка-ПП,активно съдвйства за едно хармонично лишено от излишни килограми общество...Скоро ще започнем да пасем по поляни и паркове,натиснати от свиреп глад породен от рекордната инфлация..Апропо питам правителството-защо литър олио в Австрия струва 1.49 € ?
  • 3 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Директно:":

    Съгласен - 95% начин на живот. На 95% начинът на живот е гърч в офиса от сутрин до вечер, постоянен стрес и обездвижване. Мързел - 100% за тях според работодателя... Безконтролното плюскане и пиене е само следствие...
  • 4 Смех

    9 1 Отговор
    тлъсти в африка,индия, китай трудно се виждат освен по заможните... така че според вас какво е?
  • 5 Хмммммм

    8 3 Отговор
    Огледайте се сутрин по спирките, където наблизо има баничарници. Тлъсти китове плюскат баници с маргарин и боза.