Last news in Fakti

13 Април, 2024 22:30 2 681 11

Разкриха менюто на Гагарин в Космоса

  • юрий гагарин-
  • хранене-
  • космос

Храната е трябвало да отговаря едновременно на няколко изисквания

По време на първия полет на човек в космоса е било важно да се провери дали човек може да се храни в условия на безтегловност, каза дипломираният диетолог Ирина Попкова. В интервю за Gazeta.Ru тя разкри от какви продукти се е състояло менюто на Юрий Гагарин на борда на космическия кораб.

Попкова отбеляза, че създаването на меню за астронавти е сложен процес, изискващ участието на широк кръг специалисти. Според нея храната трябва да отговаря едновременно на няколко изисквания: да е балансирана, да има високо съдържание на калории, да е компактна по размер и лека.

По време на първото си хранене в космоса Юрий Гагарин е ял месо и шоколад, каза диетологът. Тя обясни, че шоколадът е избран заради уникалните си свойства: богат е на фосфор, магнезий, желязо и цинк, както и на витамини А и В. Освен това този продукт стимулира производството на серотонин — хормон, който подобрява настроението.

Попкова посочи червеното месо като втората съставка на диетата на Гагарин в космоса. Този продукт, казва тя, е източник на протеини и незаменими аминокиселини. Месото също е богато на желязо и помага за по-доброто усвояване на други храни, допълва специалистът.

По-рано беше съобщено, че самарски учени работят върху създаването на робот готвач за приготвяне на храна в космоса. Научният ръководител на проекта Сергей Бормински отбеляза, че изобретението ще позволи да се разнообрази менюто на астронавтите и да се направи диетата им по-индивидуална.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    14 4 Отговор
    А аз какво ядох...
  • 2 Човек

    17 5 Отговор
    Поклон

    Коментиран от #4

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 21 Отговор
    Менюто на Гагарин е поредната измислица на "братушките"...За беда, в зоната на приземяването е имало бригада от колхозници и те са видели Гагарин с парашута и хоп версията за "...на височина 7 км Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут." е тиражирана!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Бончо

    27 5 Отговор
    Тези космически храни се произвеждаха в България (когато беше държава )

    Коментиран от #7

  • 6 Гошо

    1 4 Отговор
    Вече не се казва група съветски учени, а се казва самарски учени
  • 7 Все още се произвежда

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Бончо":

    и предоставя за храна на астронавтите.Последно са направили космическа оранжерия с малки размери която сега е в орбиталната станция в която е международния екип.

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Все още се произвежда":

    да не забравяме, в международните екипи винаги има по една жена. ,,Сутрин като се съмне,, първата и работа е да обере краставиците на екипажа. Сигурно това е най добрата реколта в оранжерията им
  • 9 един

    2 1 Отговор
    Както изглежда Гагарин май изобщо не е летял в Космоса,те за менюто седнали да говорят!Доколкото съм чел по-случая Гагарин никога не е разказвал пред семейството си за този полет,странно е нали, да летиш за първи път в Космоса и след това да не споделиш преживяното с най-близките си,а и смъртта му е малко загадъчна/"има човек има проблем,няма човек няма проблем"/!
  • 10 Гост

    2 1 Отговор
    А ние мислехме ,че е ял краставички черен хляб и водка да преглъща и сланина. Има само един полет и след това пак на самолет , и то дефектен да се утрепа . И а нещо гнило в това . След перестройката един инжинер издаде книга във Франция и разказа за многото грешки и аварий на руските техници преди първия полет с човек.
  • 11 Восток 1

    3 0 Отговор
    Полетът е продължил около два часа и целта не е била ядене и пиене.