Last news in Fakti

9 Април, 2022 21:59 10 717 20

Не пийте вода от чешмата в тези държави

  • вода-
  • питейна вода-
  • замърсяване-
  • чиста вода-
  • държави-
  • вода от чешмата

Проблемът с чистата питейна вода става все по-сериозен в цял свят

Не пийте вода от чешмата в тези държави - 1
Снимка: shutterstock

Стомашният дискомфорт на пътуващите не е мит. Често, отивайки в чужбина, туристите не обръщат внимание на предупрежденията за консумация на храна или вода (дори за миене на зъбите), а последствията могат да бъдат доста неприятни. За съжаление, безопасната чешмяна вода е лукс, който не много страни в света могат да си позволят.

През 2017 г. проучване на СЗО показа, че 785 милиона души в света нямат достъп до питейна вода. Проблемът е много сериозен в целия свят и болестите, пренасяни чрез водата, причиняват хиляди смъртни случаи всяка година.

Ето някои страни, в които не е добра идея да пиете чешмяна вода – вземете си бутилирана или използвайте бутилка с филтър, за да избегнете зараза.

Мексико

Страната привлича милиони пътуващи с природа, климат и храна. Но не и водата. Ако сте там, е по-добре да не пиете вода от чешмата или да слагате лед, който е направен от нея.

Индия

През юли 2021 г. Одиша се превръща в първия град в Индия, който има безопасна чешмяна вода, но общо правило е да не пиете вода от чешмата в страната. Уличната храна също изглежда примамлива (и наистина е вкусна), но тялото ви може да не реагира добре на нея. Придържайте се към готвена храна в ресторантите и преварена/филтрирана вода.

Тайланд

Азиатската държава е заобиколена със солена вода, а местните хора разчитат на резервоари за вода. Но водата не е безопасна за пиене за туристите, затова внимавайте.

Бахамите

Водата от чешмата се счита за безопасна за консумация на много от Бахамските острови, но хората споменават послевкус и съветват да ползвате бутилирана вода. Ураганът Дориан повлия на качеството на водата през 2019 г. и остави жителите на остров Гранд Бахама без безопасна питейна вода в продължение на месеци.

Перу

Ако ще изследвате инките в Перу, не забравяйте да вземете филтър или таблетки за пречистване на вода, защото не е годна за пиене. Ако отивате на преходи и къмпинг, уверете се, че водата е преварена и дезинфекцирана.

Индонезия

Азиатската страна няма надеждни източници на вода от тръби, дори местните жители не я пият. Безопасно е да се къпете, но трябва да сварите чешмяна вода или да използвате филтри, преди консумация.

Бразилия

Около 35 милиона души (от 212 милиона) от тази южноамериканска страна нямат достъп до чиста питейна вода, въпреки че Бразилия има 12% от запасите от прясна повърхностна вода на планетата. Препоръчва се на пътуващите да избягват водата от чешмата.

Южна Африка

Водата от чешмата в големите градове на Южна Африка е безопасна за консумация, но не и тази в селските райони.

Малдивите

Островите на Малдивите зависят от дъждовна и морска вода, но луксозните курорти имат свои собствени съоръжения за обезсоляване. По принцип е безопасно да се консумира чешмяна вода, но все пак попитайте във вашия курорт.

Френска Полинезия

Безопасно е да се пие вода от чешмата в някои райони на Френска Полинезия (включително Таити и Бора Бора), така че е по-добре да попитате вашия хотел или местните жители. За да сте в безопасност - придържайте се към преварена и филтрирана вода.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    13 20 Отговор
    Глупости. Руснаците пият и радиоактивна вода и нищо им няма.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 И ФРАНЦИЯ

    13 5 Отговор
    там тръбите са медни. Медът е канцерогенен

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 емигрирам

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Езерото Балкал е толкова чисто, че можеш да пиеш директно от брега.
  • 5 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор
    В изборните държави я стъпи човек, я не, но в Германия водата не става за пиене. Мивките стават с бял слой. Затова пият бутилирана вода или бира.

    Коментиран от #17

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 1 Отговор
    А пък чешмяната вода в Прага от р. Вълтава каква е, Миленче? Ама пък и аз, кой ще ти пие вода в бирена Прага? Лошото е , че се пикае навсякъде....и уличките вонят на урина...
  • 7 Интелектуалец

    2 7 Отговор
    У нас пък водата има много варовик. Пия само бутилирана вода уж пречистена с обратна осмоза но със сигурност гълтам и пластмаса. Пия повече безалкохолни, сокове, бира, ракия и т.нт.

    Коментиран от #18

  • 8 забулените тайни

    7 3 Отговор
    Че кой още пие вода, при наличие на гроздова ракия?
  • 9 Komapak

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "И ФРАНЦИЯ":

    Във френските Алпи не са. Водата се топи от глетчерите и пиеш кристално чиста вода.
  • 10 Ти май си пил

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    не радиоактивна ами отходна.
    И затова мозъкът е станал на ...
    IQ някъде към 45 май.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Непознат

    8 1 Отговор
    Някой каза ли ви че водата вече е на борсата
    Скъпи братя и сестри
    Гледайте какво е предсказала баба ви Ванга
    Водата ще изчезне,а млякото ще стане отровно
    Нищо от старият свят няма да се върне
    Той умря
    Това вече не е ковид, това е много сериозно нещо
    Събудете се
  • 13 Иванушка 🇷🇺

    7 1 Отговор
    Украйна, изпуснахте Украйна - не пийте вода и морбили в Украйна ))
  • 14 5kof

    2 0 Отговор
    Госпожата Милена, списaла статията щеше много да си улесни работата и по-добре реализира, намеренията си, ако беше написала В КОИ ДЪРЖАВИ може да се пие вода от чешмата. И така щеше да има по-голяма полза от написаното.

    Коментиран от #20

  • 15 а в българия

    6 2 Отговор
    така наречената вода идва от реките в които се излива канализация и акумулаторни заводи но иначе е питейна.затова карат децата в детските градини да я пият а депутатите си купуват бюджета минерална.и това ако не е убийство-какво е и то на деца
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 а бирата се прави с чешмяна вода

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    или ?
  • 18 това е вар която

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Интелектуалец":

    слагат във водата за да купуваш бутилирана вода а тея неща дето пиеш са вредни отделно и алуминии има във водата за да мрем
  • 19 ти щот си голям интелект и

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти май си пил":

    незнаеш че минералната вода е радиоактивна .ти що си меслиш че не се продават гайерови броячи като мултисети свободно ?
  • 20 аз ще кажа в кой държави

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "5kof":

    вода небива да се пие .в капиталистическите