12 Май, 2022 13:31 2 007 18

Испания ще дава на жените специален "менструален отпуск"

  • менструация-
  • менструален цикъл-
  • жени-
  • болка-
  • симптоми-
  • отпуск

Испания ще бъде първата страна от Запада, която се готви да приеме закон, който ще дава по 3 дни отпуск всеки месец на жените в менструация

Испания ще дава на жените специален "менструален отпуск" - 1
Снимка: Shuttersock

Испания ще стане първата държава на Запад, която ще гласува закон, гарантиращ отпуск от три дни месечно за жените, които страдат от менструални болки по време на работа. В ефира на испанската радиостанция Cadena SER испанското правителство обяви, че ще одобри новите мерки на следващото заседание на кабинета следващия вторник.

То обяви също така, че училищата ще бъдат задължени да осигуряват дамски превръзки за всички ученици, които се нуждаят от тях, като се планира също така 16- и 17-годишните да имат достъп до възможност да направят аборт без разрешението на родителите.

Последните новини идват, след като през март държавният секретар на Испания по въпросите на равенството и срещу насилието, основано на пола, Анхела Родригес обяви нови мерки, които ще гарантират менструалното здраве и възстановяването на репродуктивното здраве, включително медицински отпуск за жени, които се възстановяват след аборт.

Правителството също така обяви, че дамските превръзки и тампоните в супермаркетите ще бъдат освободени от данъци, а на жените в "маргинализирани социални условия" ще бъдат предоставяни безплатни санитарни продукти.

В разговор със сутрешния барселонски всекидневник El Periodico Родригес заяви, че правата, свързани с менструалното здраве, никога не са били обсъждани в нейната страна и че данните са "смразяващи".

"Всяка четвърта жена не може да се сдобие с продуктите за женска хигиена, които иска да си купи, по финансови причини", каза тя. "Ето защо предлагаме те да могат да се отпускат безплатно в образователните и социалните центрове."

"Важно е да се изясни колко болезнен е този период, не става дума за лек дискомфорт, а за сериозни симптоми като диария, силно главоболие, температура."

"Когато изпитваме същите симптоми при други заболявания или настинки, ни се дава отпуск или болничен, следователно същото трябва да се случи и при менструацията и трябва да има възможност, ако една жена има много болезнен цикъл, тя да си остане вкъщи."

През декември в. "Гардиън" съобщи, че редица местни администрации в Испания са започнали да предлагат на служителите си отпуск за менструация.

Няколко месеца преди това каталунският град Жирона обяви, че ще предостави на своите жени, транс мъже и небинарни служители да вземат до осем часа менструален отпуск месечно, с уговорката, че всяко използвано време трябва да бъде възстановено в рамките на три месеца.

Заместник-кметът на Жирона Мария Анхелс Планас заяви, че този ход ще ги направи "пионери в одобряването на менструалния отпуск".

"Премахваме табуто, което съществува около менструацията, и болката, която някои жени изпитват - която ние изпитваме - по време на менструация", каза тя.

Множество каталунски и испански общини последваха примера с подобни инициативи, включително Рипол, Лес Борхес Бланкес и Кастельон де ла Плана.

След като отпускът за менструация бъде официално одобрен, Испания ще се присъедини към Япония, Южна Корея, Индонезия и Замбия като държави, които предоставят отпуск за менструация.

Япония е първата страна, която одобрява менструалния отпуск през 1947 г., въпреки че социалната стигма пречи на много жени да се възползват от него.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Киреча

    18 7 Отговор
    Тук, ако го въведат ПъПъ и ДъБъ неа стъпнат на работа, щот всите са все в цикъл!
  • 2 женски мъж без менструация

    22 7 Отговор
    това е поредната дискриминация!
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 5 Отговор
    А къде остана равенството между половете ‼️‼️‼️
    Искаме по три дни и за мъжете ( заради ерекция)‼️‼️‼️

    Коментиран от #8

  • 4 шишарка нашишкана

    15 1 Отговор
    И аз искам. От 24-тия пол съм.И тука трябва да ни предлагат, както на служителките си отпуск за менструация. Аз съм лесбо и съм твърдо "ЗА!".
  • 5 Двуличие

    17 2 Отговор
    Ще има ли отпуск за сини топки? За един приятел питам
  • 6 кабел

    18 5 Отговор
    ТОВА НЕ Е РАВЕНСТВО НА ПОЛОВЕТЕ! ДОКАЗВА СЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ,ЧЕ ПОЛОВЕТЕ НЕ СА РАВНИ. Мъжете си имат своите особенности,а жените своите си. Не бива двата пола да се приравняват един към друг. Мъж на токчета и с пола е като жена в пожарникарски екип с мъркуч в ръцете.
  • 7 консерва

    11 3 Отговор
    училищата ще бъдат задължени да осигуряват дамски превръзки за всички учениЧКИ, които се нуждаят от тях,
  • 8 хе хе

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като почне да ти идва с главоболие и кръвозагуба, може и да ти отпуснат!
  • 9 антидържавата

    13 2 Отговор
    До сега се борихме за равенство, нещо обаче започва да става неравенство пак... но в обратна посока!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 трясъ

    5 2 Отговор
    Заместник-кметицата на град Жирона -Мария Анхелс Планас заяви, че този ход ще ги направи "пионери в одобряването на менструалния отпуск". Ще им вържат за три дни по една червена вратовръзка. Защо три дни ще е отпускът ,след като женското неразположение продължава 5 дни?

    Коментиран от #13

  • 12 Грульо

    9 0 Отговор
    Хаха, май са включили думата "хе.мо.ро.иди" в автоматичната цензура на тоз сайт. :D

    Коментиран от #14

  • 13 Защото ...

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "трясъ":

    Това е женска тайна.
  • 14 разбира се

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    Шефът сигурно страда от такива.;)
  • 15 Любопитен

    9 3 Отговор
    Парламентарните дами дали ще се възползват? Щото мидите трябва да се мият, иначе омирисват орталъка!
  • 16 Ели Енчева

    5 1 Отговор
    Мидичките се мият сутрин и се подсушават преди да си обуят бельо дамите и да се качат в лимузината с шофьор,който ще ги откара в НС.
  • 17 Димов

    1 1 Отговор
    Това ще да е част от равенството между половете.
  • 18 хи хи ХО

    5 2 Отговор
    Има логика. Болезнен цикъл си е ад. Отделно, така или иначе, взимаме по-малко от мъжете.