19 Октомври, 2022 11:24 1 501 4

Индия: когато менструацията е тема табу

  • менструация-
  • табу-
  • индия-
  • жени-
  • образование-
  • дискриминация-
  • лична хигиена-
  • превръзки-
  • цикъл

Седем от десет момичета в Индия не знаят нищо за менструацията

Индия: когато менструацията е тема табу - 1
Снимка: Shutterstock

Социалното изключване и липсата на обучение и грамотност за менструалната хигиена принуждават много от момичетата в Индия да отпадат преждевременно от училище. Други биват обществено изолирани по време на месечния им цикъл.

Такава е картината в голямата част от селските райони на страната. На много от момичетата в училищна възраст им липсват познания по темата.

Липса на грамотност и сексуално възпитание

71 процента от подрастващите тийнейджърки в Индия не знаят нищо за менструацията, докато не дойде първият им цикъл. А когато това стане, много от тях просто отпадат от училище. Тези данни бяха представени в неотдавнашно проучване на УНИЦЕФ.

23 милиона момичета спират образованието си всяка година заради липсата на условия за справяне с менструалната хигиена, като дамски превръзки и подходяща информация, се казва в доклад от 2019 г. на организацията Дасра.

"На практика младите момичета не разполагат с никаква информация преди първата си менструация", описва проблема пред ДВ Вандана Прасад, педиатърка и специалистка по обществено здраве. "Чували сме за млади момичета и жени, които са били толкова притеснени при първия си месечен цикъл, че са се заразили с някаква животозастрашаваща болест. Информацията, която те получават, обикновено идва от техни връстници и често е непълна и невярна", допълва тя.

За Прасад това е основен проблем на общественото здраве. "Социалните табута все още са многобройни и момичетата се сблъскват с различни форми на дискриминация по време на менструацията си. Става въпрос например за отказ от определени храни, на физически достъп до места като кухни и храмове, в редки случаи дори им се налага да останат в някоя пристройка за няколко дни", разказва Прасад.

Недостъпните хигиенни продукти

Към психическия стрес се прибавя и огромното предизвикателство изобщо да успееш да се сдобиеш с дамски превръзки. Това се отнася най-вече за тийнейджърките в училищна възраст. "Като цяло е допълнително ежемесечно бреме от страдание за бедните момичета и жени. То увеличава тяхната маргинализация и допълнително ги поставя в неравностойно положение", казва Прасад. Културата на мълчание води до срам и притеснение.

Джая Веланкар, директорка на неправителствената организация за проблемите на жените Джагори, казва пред ДВ, че е много често срещан феномен подрастващите момичета да не посещават училище по време на цикъла си поради културни и материални причини. "За много момичета, особено в селските райони, настъпването на менструацията слага край на училищното им образование, тъй като родителите им изпитват двойни страхове. От една страна - че момичетата стават по-уязвими към сексуално насилие, а от друга - че могат да станат сексуално активни и да имат интимни връзки. А най-големият им страх е да не се влюбят в момчета от 'по-нисши' касти", разказва тя.

Мълчанието за цикъла

Експерти по темата виждат решението в подходящо за възрастта стандартизирано сексуално възпитание. "Въпреки това се наблюдава огромна съпротива срещу него от страна на правителствата без значение на тяхната партийна принадлежност. Нуждаем се от обществен дебат по въпроса", категорична е Веланкар.

Около половината от всички жени и момичета в Индия на възраст между 15 и 24 г. все още използват кърпи за менструална хигиена, се казва в доклад за семейното здраве от май 2022 година. Експерти предупреждават, че повторната им употреба може да доведе до множество инфекции.

През 2019 г. индийската филмова продуцентка Гунет Монга спечели "Оскар" за документалния си филм, посветен на дълбоко вкоренените стигми за менструацията. Тя призовава диалогът по темата да продължи. "Промяната е социално-политически и икономически процес. Щастлива съм, че поне повече хора говорят за момичетата, които отпадат от училище, и знам, че има да се извърви още дълъг път", коментира Монга пред ДВ.

Автор Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия па що са зле

    2 3 Отговор
    За какъв икономически бум и възход говорят? Примитивизъм и елементаризъм.
  • 2 Леле

    2 4 Отговор
    Съвсем изтрещяште. То е все едно да учиш котка на сексуална грамотност.
  • 3 Роза

    1 1 Отговор
    Не се учудвам.В селските райони на Индия хигиената и начина на живот са като преди 200 години!
  • 4 стоян

    2 1 Отговор
    За какво им е да знаят като още им дойде и ги дават на мъж и след 9 месеца раждат- както тук нашите лилави и те така -нали са от един корен
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания