Last news in Fakti

11 Декември, 2022 14:11 1 933 12

2 в 1: Нидерландците топлят лалетата с копане за биткойни

  • лалета-
  • нидерландия-
  • екология-
  • околна среда-
  • енергия-
  • криптовалути

Иновативното решение спестява средства и огромно количество енергия, като същевременно печели пари от добиването криптовалутата

2 в 1: Нидерландците топлят лалетата с копане за биткойни - 1
Снимка: Shutterstock

И лалетата, и биткойнът се свързват с финансови балони, но в огромна оранжерия близо до Амстердам нидерландците се опитват да ги съчетаят по изключително иновативен начин, предаде АФП.

Инженерът Берт де Грот инспектира шестте криптомини за добив на биткойни, докато те работят и добиват криптовалута. Така машините изпълват въздуха с шумно жужене заедно с прилив на топлина. Тази топлина отоплява парник, в който растат десетки редове с лалета, което намалява зависимостта на фермерите от природния газ, чиято цена се е покачи след нахлуването на Русия в Украйна, пояснява БГНЕС.

Сървърите на свой ред се захранват със слънчева енергия от покрива, което допълнително намалява обичайно огромните разходи за електроенергия за добив на криптовалути.

Междувременно както фермерите, така и компанията на Де Гроот, „Bitcoin Brabant“, печелят криптовалута. Биткойн все още привлича инвеститори въпреки неотдавнашния срив на пазара.

"Смятаме, че с този начин на отопление на нашата оранжерия, но и на добив на биткойн, печелят всички", казва 37-годишният фермер Даниел Конинг пред АФП.

Любовта на Нидерландия към лалетата е предизвикала първия борсов срив през XVII в., когато спекулациите с цените на луковиците са довели до рязко покачване на цените, при което се сриват.

Сега Нидерландия е най-големият производител на лалета в света, а също и вторият най-голям износител на селскостопанска продукция като цяло след САЩ. Голяма част от нея се отглежда в оранжерии. Разликата между въздуха, който влиза в машината, и този, който излиза от нея, е 20 градуса по Целзий. Това е достатъчна топлина за отглеждането на лалетата и за изсушаването на луковиците.

"Най-важното, което получаваме от това, е, че спестяваме от природен газ", казва Конинг. "Второто е, че печелим биткойн, като ги добиваме в оранжерията."

Огромните разходи за енергия накараха някои нидерландски земеделски фирми да спрат да се развиват тази година, а други дори фалираха, казва Конинг.

Секторът на криптовалутите в момента се разклаща от срива на биткойн. В момента Биткойн струва около 16 300 долара за единица, което е спад от най-високата стойност от 68 000 долара през ноември 2021 г., но Де Гроот не се притеснява.

"Нямам абсолютно никакви притеснения относно дългосрочната стойност на една неизменна парична система", казва той. "Биткойнът ще бъде вечен."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    12 1 Отговор
    Аха, на той тока без пари. Пък и тези койни вече не струват особено много. Копачите отдавна да на загуба
    Иначе, изпълнявате повелите - словославите прогресивния Запад. И най-тъпото западно нещо се представя у нас като иновация.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 баста

    12 1 Отговор
    Бойкот на всичко нидерландско.Нито лалета ме интересуват внесени от там у нас,нито никакви други цветя и стоки.Нито новини свързани с тях ме занимават.

    Коментиран от #9

  • 3 АВЕ....ПО-ДОБРЕ ГЛЕДАЙТЕ ДА НЕ СЕ ...

    6 2 Отговор
    СКЪСА НЯКОЯ СТЕНА КОЯТО ВИ РАЗДЕЛЯ ИЗМИСЛЕНАТА НИСКА ЗЕМЯ ОТ ВОДАТА...ЧЕ ТОГАВА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ ...НО СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ЛИПСВАТЕ НА НИКОГО ЖАЛКИ ИЗДУХАНИ НАРКОМАНИ...
  • 4 ти да видиш

    5 1 Отговор
    Какво е това нидерландия, явно искате да кажете холандия, държавата на марихуаната, червените фенери и дъгясалите!
  • 5 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    За субсидираните с нашите данъци панелки е платено на Китай, а после нискоземните (като по-хитри) ще ги изпратят на някоя наша политически осигурена фирма да ги "рециклира"... Или остави на полето като останалите панелки...
  • 6 Свако

    6 1 Отговор
    Това е държава крепяща се на наркомания,проституция,джендърястничество и шарени лалета.След 5-10 години ще са под вода.
  • 7 зеленчук

    1 1 Отговор
    Да си топлят гъ зъ.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Вече е много скъпо......така се топлихме с две машини ,копачки на Лайткойни.Пари за машините,пари за ток около 350лв на месец,и сега ще е толкова.Тока не е поскъпнал,нооо и Голям шум....иначе топли много,но в момента се спи с едно одеало и без никакво отопление.Навън е на 10градуса.днес познаха за ДъжДа.Започна от запад,към годеч и границата и с прибирането към софия и тук дойде.Вятър има СеверозапаДен...За сняг в софия според мен няма да познаят!На Витоша ще понатрупа ,особенно нагоре над 1800метра.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "баста":

    Ганчоо овци ,учете се от по умните!!!!!От лалета са направили хилядолетен бизнес.....Кажете им ,БРАВО!!!
  • 10 ЗАПАДНА "ЦИВИЛИЗАЦИЯ"

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Невероятно "иновативно" решение имат на запад за справяне с пренаселването на планетата и с климатичните "промени". Имат сайт human meet project com - проект човешко месо. Можете да си дарите тялото и то да нахрани до около 40 човека за 1 хранене. Невероятно иновативно и "цивилизовано" ;)










  • 11 ха ха

    1 0 Отговор
    Холандия винаги ще се асоциира със свободната употреба на наркотици и с квартала с червените фенери на Амстердам дори след като се прекръсти на Нидерлансия за да четка имидж.
  • 12 ганю

    0 0 Отговор
    Ами те задниците си ги топлят
    здраво се шибат там изодзадзе