Last news in Fakti

21 Декември, 2022 15:28 4 028 23

Кои са най-важните жени в Библията?

  • жени-
  • влияние-
  • влиятелни жени-
  • библия-
  • християнство-
  • вяра-
  • религия

Изброените тук жени са оказали най-голямо влияние в историята на християнството

Кои са най-важните жени в Библията? - 1
Снимка: Shutterstock

Ролите, които различните жени играят в Библията, се обсъжда от много години. Наистина там има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, когато ги четем, пише vesti.bg. Има жени, които заемат влиятелни позиции, както и жени, които влияят с мъдростта, дарбите и присъствието си.

Нека обаче обърнем поглед към онези жени в свещената книга на християнството, които за добро или лошо всъщност оказаха влияние и оформиха самата Библия.

Някои от тези жени са толкова важни в християнството, че са почитани и до днес и се смятат за стълбове на вярата от мнозина. Ето кои са някои от най-влиятелните жени в Библията:

Дева Мария

Мария, жената на Йосиф, била посетена от архангел Гавраил, който ѝ казал, че ще стане майка на Исус. Мария била девица и Исус бил заченат чрез Светия Дух. Дева Мария е една от най-святите и наистина една от най-важните фигури в християнството. Мария е почитана от милиони хора по света.

Мария Магдалена

Мария Магдалена понякога е неразбрана, но тя е една от най-влиятелните жени в Библията. Тя става верен последовател на Исус, след като той я изцелява. Мария Магдалена присъства в много ключови моменти от Новия завет, включително разпването на Исус. Тя е една от онези, които откриват, че гроба на Исус е празен: именно Мария Магдалена, заедно с други жени, обявява възкресението на Христос.

Ева

Ева може и да има лоша репутация, в крайна сметка тя е „отговорна“ за много лоши неща, случили се на човечеството (включително тя е причината раждането да е болезнено), но въпреки това тя е една от най-влиятелните жени в Библията. Ако приемем, че наистина тя е изкушила Адам, остава въпросът: не можеше ли той да откаже да яде от забранения плод?

Сара

Сара беше съпругата на Авраам. Бог обещал на Авраам, че Сара ще роди сина му и ражда сина им Исак на 90-годишна възраст. Сара е основна фигура матриарх в Библията.

Рахил

Рахил е символ на постоянство и търпение. Тя чака да се омъжи за Яков, който баща ѝ измамва да се ожени за сестрата на Рахил Лия. Тя ражда двама сина Йосиф и Бенямин: двама от 12-те основатели на израилските племена. Гробницата на Рахил се намира на пътя на входа на Витлеем и се счита за свято място за християни, евреи и мюсюлмани.

Девора

Девора е много влиятелна женска фигура в Библията. Тя не само е пророчица, оратор и лидер, но и освен това е единствената жена съдия, спомената в свещената книга на християните.

Далила

Далила предава нечовешки силния Самсон и отрязва косата му, което отнема всичката му сила. Нейната постъпка не остава с добро в Писанията, но е нагледен пример как една жена може да "повали" и най-силния мъж.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенко

    8 4 Отговор
    ДА ОСТАВИМ ЖЕНИТЕ ЕВРЕЙКИ !!!! ТА , КОЛКО "ВЯРВАЩИ " ЗНАЯТ -КАКВО Е- СТАР ЗАВЕТ И КАКВО Е -НОВ ЗАВЕТ ; КАКВО Е ЧЕТВЕРОЕВАНГЕЛИЕ ; КОЙ Е ПО-ОБИЧАН ОТ ГОСПОД - АДАМ ИЛИ ХРИСТОС ; МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КРЪСТИШ С ЛЯВАТА РЪКА -АКО ДЯСНАТА ТИ Е САКАТА !?!?!?!?!?!? А- ОМАЯНИ ОТ ЕВРЕЙСКИТЕ ИЗМИШЛЬОТИНИ ТАПАНАРИКУСИ -КОЛЕДАРИ ??????????????

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Уважителен

    2 7 Отговор
    Чуждата жена е винаги най-важна

    Коментиран от #4

  • 3 коледна тояга

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "пенко":

    Пинко, а теб на Розовата пантера ли те кръстиха или на някой библейски мъж?
  • 4 неуважителна

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уважителен":

    В индианската махала ли?
  • 5 Търновец

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "пенко":

    Исус Христос и братовчед му Йоан Предтеча са били Ассирийци и са проповядвали мир трудолюбие и братска любов към ближния а когато едно духовно учение използува морални категории насочени към хората а не към някакъв Господ то е философия а не вероизповедание, и в зародиш Християнството е философия а не вероизповедание, и е проповядвано на староарменски който е имал много по проста граматика от Канадския използуван от Ассирийците преди Християнството.

    Коментиран от #6, #11, #22

  • 6 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    По горе е Аккадски не Канадски
  • 7 Мишел

    2 6 Отговор
    Ева е само едната от трите жени, които Господ е създал за Адам.
  • 8 Соваж бейби

    2 5 Отговор
    Сега най важни са Дева Мария и Мария Магдалена ,техни чудеса по цял свят и явявания ....!Другите в топлистата са измислица и хипотезата за Адам и Ева се отрича за истина по многото написано !Темата Христос също не е много модерна и той изпада в прашен ъгъл ,много мистерия и хипотези ?Колко са били децата ,кой е Христос и къде е гроба му ,разпятието е още по парадоксално както е описано в библията ?!Изобщо цялата библия като цяло е маджа с грозде и няма логика ,писана е оно време когато е нямало интернет,учени ,умни хора били са по наивни хората и някой се възползва да напише нещо си ?Ако пък може някой да ми отговори защо тази дупка наречена Божи гроб дава огънче всяка година когато се ходи за благодатния огън и често свещенници от трите религии се бият там на този ден ,евалла ?Защо огън ?!Всеки знае с какво се свързва огъня ,огънчето гори бе хора и не е разрешено на деца да си играят с огън !

    Коментиран от #12, #13

  • 9 нннн

    1 1 Отговор
    А сега - трансджендърите.
  • 10 библиографъ

    4 2 Отговор
    а също така и Лили Иванова
  • 11 светаго духа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    и не е староарменски а арамейски

    Коментиран от #18

  • 12 Малко

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Противоречиви твърдения казвате . Хем вярвате в Дева Мария , хем се чудите , дали нашият спасител Иисус Христос , е истински ! Кой , според вас , е родила тогава , Дева Мария , и щеше ли , изобщо да е значителна , ако не беше Христа ?! Мария Магдалена също не би била никоя , ако не беше свързала живота си с него ! Овен това , Иисус е единственият , за когото има писмени сведения , с изключение на прословутия период на израстването му. Търсят се всякакви невъзможни обяснения , като това , че е бил в Индия , и е изучавал йога.....!!!??? Пълно незнание ! В йогата има много асани , които се уподобяват на животни ! Да се мисли , че божият син , би се прекланял на животни , е меко казано , безумно . Просто е изживял живота си кротко , тоест незначително , за да бъде споменаван , докато не е дошло времето , да ни се открие. Разбира се , това е само мое мнение , но е доста вероятно ! Относно огънят , това е бил лесно изпълним фокус , дори навремето ! Но тогавашните вярващи са били безпросветни , и лесно са го вземали за голямо чудо. Понякога не трябва да се търсят сложни отговори , защото истината е по обикновена !

    Коментиран от #14

  • 13 маджа с грозде

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    има далавера !! затуй!!
  • 14 Соваж бейби

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Малко":

    знам какво пиша ,не мога да пиша в директен текст,цензура...и.т.н.т!Парадокса е друг къде е Исус ,къде е гроба не е там където е описано ,знам и за наследника на божият син /и изобщо само Исус ли е бил брат ,сестра.../,съм попадала на информация и на други неща.А с огънчето , нямам думи и маскарада за който не знам дали знаете .Във Вторият Рим хората са обикаляли с чучело в чест на имератор Констанин ,както сега в църквите обикалят двора,ходи се за огънче ?!Това е много божественно ?По енигматично от някой изцелен от икона ,човека с отрязаната ръка на който се връща ръката ,и хилядите чудеса ?!Обаче много хора спрягат само два дни в годината на раждане и възкресение и търсим огънче ,Бог какво дава огън може би ако се ядоса и нещо се запали не знам ,....?

    Коментиран от #15

  • 15 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Не е бил само Иисус ! В Библията се говори за Св.апостол Яков , като за " брат на Господа по кръв " ! Относно , светите места , те са условни . И , Вия Долороса , и Голгота са по скоро места за религиозен туризъм. Към краят на 80-е беше открит гроб , за който археолозите твърдяха , че е истинският гроб на Христос. Но мястото беше окупирано от специалните служби на Израел , разкопките спрени , и всичко засекретено . И досега достъпа до него е забранен. Това , което е било , и това , което ни поднася официалната църква , не е едно и също ! Никъде не може да чуете , и видите , какво казва нашият Спасител , от първа ръка ! Всичко , което знаете за него , е преразказ на четиримата евангелисти , като не всички дори са живяли по негово време. А и техните преразкази са прецизирани на много големи , и малки църковни събори. Мислите ли , че най великят учител в човешката история , не би оставил нещо писмено ?! Не вярвам !

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Има написано ,има обаче и Константин Велики (280 - 337) ,имаме и племена езичници преди хр.религия.Има и много войни които са се водили на религиозна основа ,Ватикана... .Има и мистерия в България ,тъй как куцо ,сляпо и с...то ходи изследва Египет и къде ли не ,един не иска да удари рамо на България какво се крие?!
    Избора на религия също е огромен сред хората стига да искаш да вярваш на написани измишльотини и фанатизъм ,коментар 1 .Пенко човека е пропуснал да добави може ли на пияна глава или когато изтрезнееш ? .На библия не робувам ,обаче в Бог вярвам не го подлагам на съмнение !

    Коментиран от #17, #23

  • 17 Последното

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Написано от вас , е най важно . Човек да вярва в Бог , и да не го подлага на съмнение ! Иначе , Константин Велики , приема християнството , не толкова като вярващ , а като акт , който носи политически дивиденти! Под давлението на умната си майка , Елена. Самият Константин , е бил пияница , и любител на гладиаторските битки ! С голяма неохота , и под въздействието на майка си , и папа Силвестър , ги е забранил ! Всъщност , много християни не знаят , че не Константин е обявил християнството за официална религия , а само за равноправна на останалите. По късно , Теодосий Велики , прави християнството официална религия на държавата ! А относно църквите - борбата е , кой да води бащина дружина ! Затова се разделят католиците от православните , протестантите от католиците , и т.н. . Затова , истината е в последното изречение , написано от вас !

    Коментиран от #20

  • 18 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "светаго духа":

    Арамейски се употребява често наистина, но означава Дтароарменци и е едно и също. Ако се хващате за думата имало е и Стани - предшественици на Арамейците, а някои историци ги наричат първите Арийци, обаче други отнасят Стара Персия - Арайа- като родина на първите Арийци. Обаче има хора живели в Израел и е села в Сирия където още се говори Арамейски и тези хора твърдят че това са много близки езици, дори някои съвременни Израелтяни наричат Хенри диалект Арамейския

    Коментиран от #19

  • 19 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Търновец":

    Горе става въпрос за арами автомат речник руши
  • 20 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Последното":

    А който търси информация намира ,този човек е бил не само много лош,злобен ,колко вменяем ?!даже бил кръстен на смътрният си одър ?!Обаче имало заповед християните да не напускат територията в която живеят и работят ,тъй да се множи бройката и да се запази вярата /при положение че има само един Бог/та и до ден днешен ,си върви тази негова идеология ?!Да не говорим за църквите и бизнеса със свещи,върбови клонки,светена вода /баба Гица как пълни
    Шишенцата с вода в църквата от чешмата и се продава за светена ,има и такива случки и как блатясва водата след 2 седмици ,месец ,дарения,даже и билет за Рая/ индулугенция/ !За всичко си има отговор , не може да се вярва на сляпо както в приказката "Новите дрвхи на царя ",всичко се подлага на данни,доказателства ,експерти,артефакти ,останки,... !Както при криминален случай например ,ти доказват човек сам ли си е сложил край,някой ли е бил,как е станало ...Дори и паранолмални явления се доказват .

    Коментиран от #21

  • 21 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    ..спомням си когато жена ми ми е казвала, че понякога ходи на църква, но пали свещичка само на Дева Мария. На официални религиозни празници не ходя на гробища, а на гроба на любимата ми жена Стела когато аз реша..когато нещо ме зачовърка от вътре..
  • 22 Кирпича

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    Вавилоно арамейски.
  • 23 Кирпича

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Археологически открития и находки доказват всяка написана дума в библията, това е безспорен факт , и между другото не виждам Лилит във списъка с жените.