Last news in Fakti

25 Декември, 2022 18:03 2 696 29

Еднорози, дракони и говорещи магарета: чудовищата от Библията

  • библия-
  • чудовища-
  • митология-
  • дракони-
  • еднорози-
  • магарета-
  • създания-
  • религия-
  • адам и ева-
  • кит-
  • червей-
  • зверове-
  • бог

Знаете ли, че в Библията вилнеят еднорози и дракони?

Еднорози, дракони и говорещи магарета: чудовищата от Библията - 1
Снимка: Shutterstock

Макар че в Библията главна роля играят предимно хората, в нея има и изненадващо много странни животни - говорещи пиявици, морски чудовища и четирикраки насекоми. Теолозите Симоне и Клаудия Паганини са тръгнали по следите им: тяхната книга "Библейските зверове. Защо в Светото писание няма котки, но има крава убиец" разкрива често пренебрегвани тайни. Като думата "звяр" не трябва да се разбира в днешния негативен смисъл, а като превод на латинската дума "bestia" - диво животно.

Неприличното предложение на змията

Преди да се появи змията, всичко в рая, създаден от Бог, върви добре. Бог дава на Адам и Ева всички свободи с изключение на една: да ядат плод от дървото на познанието. Но змията убеждава Ева да опита ябълките. След това Адам също опитва и бедата настъпва. Бог гони и двамата от рая и оттогава насам - както пише в Библията - мъжът трябва да изкарва хляба си с пот, а жената - да ражда деца в неописуема болка. Змията също е наказана: тя губи способността си да говори.

За Църквата змията, разбира се, е въплъщение на дявола, а съблазняването на Ева се разглежда като ясно доказателство за покварата на женския пол.

Днес някои теолози застъпват точно обратното мнение. "Тъй като жената е по-чувствителна и интелигентна от мъжа, змията се обръща именно към нея. Адам най-вероятно не би разбрал очарованието да се яде от дървото на познанието”, се обяснява в книгата на Паганини.

Страховити зверове

Изгонване от рая или не: Бог възлага на първата човешка двойка мисия - "да насели земята и да властва над животните". Това обаче не е толкова лесно, защото някои същества са доста страшни.

Динозаврите и Библията ги делят 65 милиона години, така че какво правят те в Светото писание, питат се Паганини. Въпреки това в няколко псалма се говори за "Левиатан": тялото му е покрито с люспи, а зъбите му са огромни.

А библейското описание на еднорога например няма нищо общо със симпатичното животно, харесвано от много днешни деца - това е звяр, който може "да смаже костите на цели народи" и когато бяга, тресе земята. Според превода на Библията, направен от Лутер, дори Исус се е молил малко преди смъртта си на кръста: "Помогни ми да се измъкна от челюстите на лъва и ме спаси от еднорозите".

Най-вече Старият завет е пълен с любопитни митични същества, включително дракони-човекоядци и петел със змийска опашка. Много от странните зверове може да са се появили в резултат от погрешни преводи и произволни тълкувания на библейски текстове, но немалко от тях отразяват и митични създания от древни култури.

Божествено отмъщение

Това, в което всички преводи на Библията са единодушни, е, че Бог многократно използва животните като средство срещу грешното човечество. В Библията многократно се говори за нападения на скакалци, които унищожават цели реколти. Понякога Бог кара нечестивите да бъдат разкъсвани от вълци, а понякога от лъвове.

И почти всеки знае историята за Йона и кита: пророкът се противопоставя на Божията воля да проповядва на враждебния асирийски народ. Той отплава тайно, но Бог кара кит да го погълне и отново да го изплюе на мястото, където е пратен. Но как може човек да оцелее три дни в корема на риба? Важно е посланието: не се противопоставяй на своя Бог.

Бойни машини и дяволски зверове

Библията представя магарето в положителна светлина: то е пренесло Мария от Египет, а Исус до Йерусалим, умно е, трудолюбиво е и в някои псалми дори може да говори. При коня е друго: за израилтяните той е преди всичко "бойна машина, която, независимо дали галопира или е впрегната в колесница, трудно може да бъде спряна". Конниците на Апокалипсиса, които ще дойдат на земята на страховити бойни коне в Деня на Страшния съд и ще поискат сметка от човечеството, също се вписват в тази концепция.

Библейският козел има безславната кариера на злодей. Подобно на овцата, той е първоначално е популярно добиче, но впоследствие е натоварен с греховете на хората и е изпратен при демон в пустинята. Животното се превръща в прословутия "жертвен агнец", а по-късно започват да го идентифицират като въплъщение на дявола.

Странно е, че в Библията не се споменават нито кучета, нито котки. Кучето се споменава само като обидна дума, а котката изобщо липсва - вероятно, както предполагат авторите, защото израелските полуномади са били постоянно в движение, докато котката живее обичайно на едно място. Отсъствието ѝ от Библията кара впоследствие богословите да приемат, че това се дължи на близостта на котката до дявола и неговите вещици.

Крава убиец и хищен дървесен червей

Интересна е и кравата убиец. Животните, причинили смърт, са били убивани с камъни или обесвани, тъй като според библейския право са носели отговорност за делата си. Така че, ако крава убиела човек, тя била осъждана точно както и врабчетата, смущавали с чуруликането си монасите по време на молитва, или дървесните червеи, прояли епископския стол така, че той да рухне. Всичко това би могло да бъде само работа на дявола.

В края на книгата си Клаудия и Симоне Паганини заключават, че човек трябва "да постави под въпрос очевидното властване на хората над животните". Едва тогава ще можем отново да се доближим до библейския рай, където хората и животните живеят в мир заедно.

Автор: Сузане Кордс


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 31 Отговор
    Днес са на мода говорещите руснаци. Няма по-големи чудовища.

    Коментиран от #14

  • 2 леко на Коледа

    33 9 Отговор
    "Днес някои теолози застъпват точно обратното мнение. "Тъй като жената е по-чувствителна и интелигентна от мъжа, змията се обръща именно към нея. Адам най-вероятно не би разбрал очарованието да се яде от дървото на познанието”

    Демек според тези теолози грехопадението е нещо хубаво, което не би съблазнило простия Адам?
    И това са теолозите от антихристиянската църква , предполагам.

    И ДВ не се срамува да пробутва сатаниснка пропаганда по Коледа?

    Едно да знаете - ако някой иска да ви подхлъзне, съблазни, и провали, няма да се насочи към "по-умния"!

    Коментиран от #4, #27

  • 3 една поука

    11 3 Отговор
    Преди грехопадението жвотните са бли безвредни. Въибше ориродата не е нанасяла вреда на човека.
    Затова сега поропадналите духом си падат по зверове, които убиват или поне плашат хората - питбули, питони, тигри и пр.

    Коментиран от #12, #23

  • 4 ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "леко на Коледа":

    Това е от следовниците на давоската църква на заклетите феминацистки. Те точно като змията тровят чувствителните души на днешните жени. Чувствата могат да погубят разума. Носителите им по-лесно се употребяват за да въстават срещу вятърни мелници и служат с плам като социални инженери.
  • 5 Бойко Разбойко

    19 0 Отговор
    Едно време ви турих говорещо магаре за президент.

    Коментиран от #7

  • 6 Антон

    10 2 Отговор
    Unicorn в Библията е носорог или изчезнал вид говедо (тапир).
    Няма нищо общо с 🦄 от приказките.
  • 7 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Разбойко":

    Странно е и се чудя защо няма нищо за Тиквата или за говорещият с Господ прокурор

    Коментиран от #11

  • 8 Йори

    15 0 Отговор
    Говорещите магарета са в нашия парламент.
  • 9 Име

    6 1 Отговор
    В шестия ден Бог сътворил различните видове животни и накрая човека. И все пак плана на Бог да спаси падналия човешки род, чрез Сина си е превъзходен. Сина му е по-умен от Змията за голяма радост на Човеците.Горе в небесата предстоят още битки между Дявола и Божия Син. И битката им е за душите на хората.....
  • 10 Трътлю

    2 5 Отговор
    Всички човеци са изчадия на сатаната. Семето на братоубиеца Каин. Рожби на първия грях. Животни за разплод и които унищожават земята. Затова Бог изпрати своя любим син на кръста. През него е спасението.

    Коментиран от #26

  • 11 Честита коледа.

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Едно време магаретата са носели на гърба си светци и светици. Днес едни магарета носят на гърба си други магарета.
  • 12 Вярно е

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "една поука":

    преди грехопадението животните по земята са били растителноядни.
  • 13 Сандо

    5 1 Отговор
    Преди 2000 години хората са се плашили от такива неща.Ако сега напишат Библията ще плашат народа с друго.Важен е непрекъснато насаждания страх!
  • 14 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    😅Казьол.🐐
  • 15 случаен

    3 0 Отговор
    що не е запазен скелета на змея убит и св.георги
  • 16 Госあ

    2 5 Отговор
    Не се учудвам, Библията е сборник на приказки от цял свят. Специално малкото но съдържателно на Лао Дзъ е преписано цялото.
  • 17 Киро Тъпиро

    6 1 Отговор
    едната турбо "медия" постнала пасквил на друга турбо "медия"
  • 18 Има много книги

    4 3 Отговор
    Библията е много окастрено сборниче на много стари книги, добре редактирано. В нея се разказва за всичко само човек да знае как е маскирано. Хората който я създават и редактират са наследници на знанието от последните владетели изгубили последната глобална война и целта е само една. Един ден да управляват отново целия свят. Ясни са им целите а вече са се сдобили и с моща на машините от стария свят. Сега е назряло всичко за поредният опит да станат владетели на света.

    Коментиран от #24, #25

  • 19 Друго име

    3 3 Отговор
    Невероятни глупости събрани на едно място. Библията няма нищо общо с тези глупости.
  • 20 Бай Лисан ™

    5 0 Отговор
    Най-подлите живитни са урсулите, трябва да бъдат изтребвани.
  • 21 Напушени

    1 0 Отговор
    Тези са чели митологични приказки някъде.
  • 22 руzzoфилите

    0 3 Отговор
    удоди къдя са?
  • 23 Живанши

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "една поука":

    Също за мен, пропаднали духом биха били хора които казват, че кучето е по-добро от човека. Обикновенно това са собственици на съвсем не агресивни породи. Сега, малко или много ние хората не може да отговаряме на изискванията им за домашен любимец. Това за мен е вид идолопоклонничество към кучета и обида за всеки един човек. Самото разпространяване на подобна мисъл е непристойно по дори атеистки принципи.
  • 24 Даян Дуайър Модестини

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Има много книги":

    Фактите говорят сами за себе си,няма да ви повярват не напразно има и няколко религии с които се объркват тотално хората!
    Да не забравяме че повечето християни не знаят какво е католическа икона,мислят си че е обикновенна картина ,на някой си.
  • 25 РЕАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Има много книги":

    Има научно изследване, че в Библията е крадено от поверия и вярвания от различни предходни религии . Авторите са анатемосани от църквата, но не да опровергани. Библията е сборник от приказки за простия народ.
  • 26 Чети Библията

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Трътлю":

    Очевидно не си чел Библията. Сигурно си чул недочул нещо от дядо си и т.н.
  • 27 Макарон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "леко на Коледа":

    НемскоЗеле са си антихристияни, какво общо имат стола на монаха, кравата и птичките бе алоо, какво наказание бе??
    Птичките са създадени от Него да пеят, тях ли ще накаже Той?
    Какво е тва отмъщение на хората??? Като грешим Бог ли накърняваме или си купуваме билет за Ада?
    Бог е дал Исус Христос да бъде разпънат за всички грешнци, какво отмъщение бе, ако е имало отмъщение, то Христос го понесе на кръста, вземете отворете си в Библивта книгата на пророк Исая глава 53 и четете.
    За това дойде Христос, за да няма отмъщение, а прошка за всички грешници като мен.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.