Last news in Fakti

22 Януари, 2023 11:09 3 427 17

В Китай посрещат Годината на заека

  • година на заека-
  • заек-
  • китайска нова година-
  • китайски календар-
  • китайски хороскоп

Днес започва годината на водния заек според китайския календар

В Китай посрещат Годината на заека - 1
Снимка: Shutterstock

Китайците по целия свят посрещнаха снощи Нова година по традиционния лунен календар. Според него Годината на тигъра отстъпва място на започващата днес Година на заека, информира БТА.

Снощи в континентален Китай се проведоха са първите новогодишни празненства, откакто правителството премахна стриктните мерки срещу коронавируса. Това позволи на семействата да се съберат през уикенда за пръв път от три години.

В навечерието на Новата година семействата се събират и си разменят подаръчета за късмет - червени пликчета с пари. Обикновено китайците палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година. Поднасяните на трапезата ястия варират според региона, като например за северната част на Китай са характерни кнедлите, а в района на Шанхай хората се стремят към максимално разнообразие, защото вярват, че това привлича благосъстояние. Семействата украсяват входната врата с фенери и червени хартиени изрезки на думата "фу" - късмет, на животното, на което е подвластна текущата година, както и на прилепи и риба, а отстрани я декорират с куплети за благословия, показва справка на БТА.

Азиатският (китайският) календар в основата си е лунен. Съставен е от даоистките жреци преди хиляди години. Стандартизиран е през 2637 г. пр. н. е. като система на 12 земни разклонения. В него годината се състои от 13 лунни цикъла, така Нова година според източния календар започва в деня на първото (или второто) за годината новолуние.

Според една от легендите Буда повикал животните при себе си, за да посрещнат заедно Нова година. Отзовали се 12 от тях. Пръв дошъл плъхът, последван от бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. Като награда за тяхната преданост Буда нарекъл по една година от 12-годишния цикъл на всяко от тези животни по реда на тяхното пристигане.

Астрологичната основа на китайския календар се свързва с 12 животински знака, пет елемента (стихии) - дърво, огън, земя, метал, вода, и две качества (състояния) - ин и ян. Комбинацията на 12-те животни и петте елемента задава цикъл от 60 години. Шест от животните в китайския зодиак, са активни (мъжки) - "ян". Това са плъх, тигър, дракон, кон, маймуна и куче. Годините "ян" завършват на четно число. Другите шест животни са пасивни (женски) - "ин". Годините "ин" завършват съответно на нечетно число. Тези знаци са бик (вол), заек (котка), змия, овца (коза), петел и глиган (свиня).

Смята се, че всеки човек, роден в годината на определено животно, ще притежава и черти от характера му. Основните характеристики на знаците са: плъх - стремеж към първенство във всичко, бик - упоритост и постоянство, тигър - енергичност и смелост, заек - дипломатичност и приспособимост, дракон - импулсивност и страст, змия - мъдрост и чувственост, кон - подвижност и добронамереност, овца - нежност и артистичност, маймуна - остроумие и невъздържаност, петел - прагматичност и дисциплина, куче - вярност и идеализъм, глиган - чувственост и самоувереност.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 4 Отговор
    В Китай посрещат руските асвабадители с цветя.

    Коментиран от #2

  • 2 Китайците за извратеняци

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Мразят другите раси. За да се счита един човек за Китаец, трябвало да е наследник (в буквален смисъл) на някакъв жълт император. Отврат ...

    Коментиран от #5

  • 3 А в Москва приветстват руските

    4 6 Отговор
    системи Панцир и С-400 по покривите на сградите, които се инсталират с голяма бързина през последните няколко дни ! Надеждни ли са те ?
    Още през 2012 г., на научно-техническа конференция на министерството на отбраната на Русия и Руската академии за ракетни и артилерийски науки, авторите на доклада за ефективността на ЗРПК "Панцирь-С1" посочиха редица сериозни негови недостатъци.
    По-точно, в доклада се казваше:

    - реалните резултати от изпитанията показват, че комплексът е с ниски възможности за обстрел на цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;
    - не се потвърждава възможността за стрелба срещу цели, летящи със скорост над 400 м/с, макар че в техническите характеристики на комплекса е посочена скорост от 1000 м/с;
    - максималната далекобойност от 20 км е възможна по отношение на въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 м/с.

    Коментиран от #17

  • 4 Наблюдател

    5 12 Отговор
    А в Русия Годината на разпада!
  • 5 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Китайците за извратеняци":

    Да мразиш другите раси, означава да извършваш геноцид над тях, да грабиш земите им и да ги превръщаш в роби. Нали знаеш кои са тия ? Това че Китай пазят нацията си хилядолетия и не се мешат е друго. Освен това, селекцията в Китай не се основава на родство и междуродствено чифтосване, а се основава на показани качества ;)

    Коментиран от #7

  • 6 Госあ

    6 4 Отговор
    При раздялата на една двойка в англия момчето пита момичето - нали ще си останем приятели, а момичето отвърнало - не, но ще си останем братовчеди 😂

    Коментиран от #9

  • 7 Въпрос

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    На кое казвате грабеж, че Руснаците си вземат обратно дарените териториите, като Украинците не могат да ги стопанисват и предоставиха на Американците ? Китайците извършват геноцид - Уйгурски мюсюлмани ...

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Въпрос":

    Китайците определят правилата в Китай и не, не извършват геноцид, а обособяват райони където мюсюлманите да се развиват по техните правила. Така както са дали автономия на Хонг Конг, Макао, Тайван, Тибет. Това го няма никъде по света. Но след като намесвате руснаците, ще кажа: Китай не е нападал, разрушавал и убивал в Хонг Конг, Макао и Тайван. Военната операция в Тибет беше много по бърза и безкръвна, отколкото погрома на Русия над Украйна, Грузия, Чечня. И да попитам, вие наясно ли сте за разселванията, лагерите и геноцида в Русия ? М ?

    Коментиран от #11

  • 9 Муаха-ха-ха-ха...

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Разсмя ме истински.Успешен ден !
  • 10 Госあ

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Въпрос":

    Ще ви кажа едно, абсолютна лудост е да очаквате че втората икономика в света ще се съобразява с десетата ! Оказа се, че руската инвазия в Украйна изобщо не е била съгласувана нито с Китай, нито с Индия. Джуджето си е мислило, че ще принуди тези две огромни държави да му играят по свирката. Хахаха Как ще стане тая работа ? Очаквате, че Китай ще прекрати напълно дипломацията си със запада, за да играе по свирката на Русия ? Или сте много нахален или много заблуден.
  • 11 Не е така

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Има международни спогодби като Всеобща декларация за правата на човека на ООН. Китай не може да ограничава определени религии, зони където на пребивават и т.н. Иначе са извършвали доста зверства, по новините има информация.

    Коментиран от #13

  • 12 реру

    9 1 Отговор
    Китай си е Китай... Започнало е монтиране на полицейски камери за наблюдение в домовете на китайците, чийто социален рейтинг е 5-25% от средния за провинцията. В бъдеще властите планират да вдигнат горната летва и да установят тотално наблюдение, за да се избегнат „прояви на неблагонадеждност и безделие“.

    Ръководителят на отдела за обществена сигурност на провинция Хенан казва, че това се прави единствено в полза на самите граждани: „В изпълнение на решението на Централния комитет за решително укрепване на обществената дисциплина и законността, в периода от октомври до декември 2022 г. беше проведена процедура за социално прочистване на субекти от сегмента 0-5%, последвана от саниране на жизненото им пространство и прехвърлянето му в социални структури. От януари започна работа със сегмента 5-25%, те ще продължат до края на годината “...
  • 13 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Не е така":

    По новините, зверствата на руснаците у съседите им да ненадминати. Лично аз подхождам обективно към тях, обаче. Иначе, уйгурите и без това си живеят в обособени региони - на границата между Китай и Пакистан (К2 е половината китайски, както Еверест. За инфо на читателите)

    Коментиран от #14

  • 14 Много е съмнително

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Дали са зверства на Руснаци или постановки на Украинци. Някои от тия Украинци хич не са стока. Може би трябва да спомена случаите с рязането на крайници и убийствата на Руско говорящите, Даря Дугина, взривените газопроводи ...

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Много е съмнително":

    Значи твърдите, че зверствата на китайците по новините са истина, но тези на руснаците - не. Така ли ? И аз трябва на вас да се доверя, а не на преценката си ?

    Коментиран от #16

  • 16 Аз не мога

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    да ви кажа на кого да се доверите. Всеки си прави сам преценката, аз се опитам да представя информацията и факти. Има един клип, на една Украинка която я направиха звезда в Русия и бих Ви препоръчал да гледате: Наташа Королёва и Александр Цекало - Ты ж мене пидманула (Старые песни о главном 4. Постскриптум) (2000).
  • 17 Що не ги пробваш

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "А в Москва приветстват руските":

    в разширения си либерастки заден двор?