Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 10:32 6 816 24

Нона Йотова остана зашеметена от спектакъла с Джон Малкович

  • джон малкович-
  • спектакъл-
  • актьор-
  • народен театър „иван вазов”-
  • постановка-
  • нона йотова

Актрисата сподели колко впечатлена е останала от "В самотата на памуковите полета"

Нона Йотова остана зашеметена от спектакъла с Джон Малкович - 1
Снимка: БГНЕС

Нона Йотова беше един от зрителите, имали удоволствието да гледат световната звезда Джон Малкович на родна сцена в постановката "В самотата на памуковите полета" заедно с литовската си колежка Ингеборга Дапкунайте.

Актрисата не чака дълго след представлението, за да сподели впечатленията си от него в социалните мрежи, като по нейните думи играта е била зашеметяваща и "пир за сетивата".

Ето какво написа Йотова преди ден в последната вечер, в която спектакълът се игра на сцената на Народния театър:

"Самата аз имам “трудно” представление тази вечер, но се чувствам длъжна да споделя няколко думи.

Снощи бях на второто представление на "В САМОТАТА НА ПАМУКОВИТЕ ПОЛЕТА" в НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ".

Безкрайно съм щастлива, че имах възможност да го гледам.

Салонът беше абсолютно пълен. Публиката - доста разнообразна. Много колеги артисти, редова театрална публика, еснафи, няколко кифли и около трима клакьори на умнокрасивитета. Хубавото беше, че всички бяха респектирани и пазеха тишина. Пред мен две кифли до последния възможен момент, преди да започне спектакъла, си шепнеха. После едната незаконно снимаше десетина минути, но спря и стоически повече не мръдна.

Спектакълът е зашеметяващ.

Сценографията съчетава минимализъм и мащаб, чрез изчистен декор и едър план на артистите, снимани от камери и излъчвани директно на голям екран. Игра за пред камера, която улавя и най-малкия детайл като червило или бръснач.

Музиката и картината на екрана в кратките интермедии веднага ме запратиха в ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ на Тарковски. Като цяло за мен общото усещане беше в тази стилистика.

Разтърсваща актьорска игра. И двамата - изключителни артисти играят на 200%.

Режисурата е много експресивна, емоционална, изискваща това раздаване на артиста.
Виждаш световноизвестния Малкович да скача, плаче, да се търкаля по сцената, да се прави на маймуна, ядейки бонбон в едър план на екрана. Абсолютен пир за сетивата ми на актриса, влюбена в професията си. Дапкунайте е прелестна, крехка и силна, изключително талантлива, иронична, пластична и завладяваща.

Текстът е нещо отделно - той стои на дистанция, стои непокътнат в своята сложност. На моменти ролите са размиват, виждаш как клиентът става дилър, дилърът - клиент. Репликите се допълват. Единият започва, другият довършва. Актьорите постоянно се манипулират един друг на сцената, а окото на камерата улавя всеки детайл, всяко мигване.

Изключителна постановка - като едно завършено цяло. Разбира се, трябва да си театрал, да имаш култура и да си подготвен за това, на което отиваш. Радвам се, че и кифлите, и тези, които бяха там от суета, бяха достатъчно респектирани и въвлечени в това, което се случваше на сцената.

Много е ясен финалът и когато той дойде, цялата публика избухна в аплодисменти. Няколко пъти артистите се покланяха, когато се изнесе една кошница на сцената и се каза, че това са цветя от директора на театъра.

И онези, тримата умно красиви, свирнаха. Артистите с нищо не показаха, че са ги забелязали.

Аз изпитах онова, което изпитвам, като видя хлебарка. Плюс човешки срам.

Поздравления за Васил Василев, който извършва вид просветителска дейност да кани такива личности, като целият екип, сътворил този спектакъл. Като кани режисьори на световно ниво да работят с талантливите ни артисти. Стойностните неща не са евтини, те се постигат трудно и задачата на изкуството е да облагородява и образова. Стига да имаш сетива. Но и целта на работещите в светлината е да пробудят тези сетива."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коя

    44 14 Отговор
    е въпросната Нона ?
  • 3 Последния Софиянец

    35 12 Отговор
    Аз не ходя на такива неща но жена ми беше и каза че станал голям гаф.Освиркали Фандупкова а Малкович помислил че освиркват представлението и се обидил.

    Коментиран от #5

  • 4 Исторически парк

    18 3 Отговор
    Скот ритър ви го каза при карбовски
  • 5 Асен Блатечки

    20 27 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Тоя е некадърник. Затова е помислил, че го свирят него, какво толкова. А и какъв актьор е тоя? Всеки може да се криви, за да му дават 500 лева за билет

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Росен

    27 3 Отговор
    Дапукнайте не е е литовска, а латвийска актриса. Научете се да правите разлика най-после между Литва и Латвия.
  • 9 Софиянец

    25 9 Отговор
    Каква актриса е този руски бабуин ;) мазното отгоре плува ;)
  • 10 Ан Дени

    32 3 Отговор
    Не може да казваш,че си разбрал спектакъл, когато не си разбрал нищо от текста, защото не може да пишеш, че текстът е дистанциран и стои непокътнат в своята сложност. Това е нонсенс! Не може да говориш за просветителска дейност, когато цената е твърде висока! Просветителите не профетират! Не може да се подмазваш по такъв унизителен начин на човек, който се държи фашизоидно!
  • 11 Мнение

    38 4 Отговор
    Тази добре се положи на новия директор. Ще има роли, похвали, парички... РСтарите комуняги ги разбират тези неща и веднага се пренастройват на там, откъдето духа вятъра.
  • 12 Божеее,

    49 7 Отговор
    Тази некадърна кифла се изживява пак за последна,най-компетентна инстанция!Помним наглите разходки из София с още по-наглия Бонев с коне на полицията,когато въпросния вътрешен министър се представяше за СДС привърженик!Комунистически калинки,компрометирали синята идея!Отврат!
  • 13 Има си хас

    26 1 Отговор
    Да не е зашеметена.
  • 14 Находката на фотографа

    39 2 Отговор
    Гримиран бронтозавър.
  • 15 фен на сидеров

    32 3 Отговор
    посредствен коментар от посредствена "актриса".
  • 16 За спектакъла

    39 4 Отговор
    незнам, но Нона е с изключително противно излъчване, грозна и нахална.
  • 17 Вие господине

    5 0 Отговор
    За нар🖕одния теа 🖕тър Иван Вазов София
  • 18 Тъмен субект

    29 3 Отговор
    Да не искате да кажете, че Нона Йотова е разбрала спектакъла? Понеже много други по-умни хора от нея не схванаха идеята. Или предпочита да хвалебства, вместо да признае, че няма понятие за какво става въпрос в спектакъла.
  • 19 към критикарите

    10 1 Отговор
    До коментар номер 8. Ингеборга Дапкунайте е родена във Вилнюс, столица на Литва. Добре е човек да прави справка когато не е компетентен.
  • 20 Шемет

    14 0 Отговор
    Че тя и преди това си беше зашеметена.
  • 21 ХайлХимарс

    17 2 Отговор
    Как съчета БСП и Малкович, пувлекано?
  • 22 aнтифен

    4 0 Отговор
    НО ТОЗИ ПЪТ,честен антфен.
    ДВА пъти прочетох статията, не съм завършил музикална филология, обаче не можах да я проумея
    какво точно иска да каже госпожата, ако това са нейни думи
  • 23 питанка

    7 1 Отговор
    Все се каня да питам... т.н. СПЕКТАКЪЛ на какъв език беше
  • 24 Корназов

    12 0 Отговор
    Коя беше тази?