Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 10:32 4 106 3

Песен на папагал спасява семейството му от земетресението в Турция

  • земетресение-
  • турция-
  • папагал-
  • домашни любимци-
  • птица-
  • алармира-
  • песен

Необичайното поведение на домашната птица алармира семейството минути преди труса

Песен на папагал спасява семейството му от земетресението в Турция - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Семейство в Турция е било събудено от необичайни звуци, издавани от папагала им, на 6 февруари, съобщиха турски медии.

Хората са били събудени точно навреме, за да избягат от дома си, минути преди земята да започне да се тресе в Пазарджък, епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8, което удари Южна Турция преди две седмици.

„Половин час преди земетресението, папагалът издаде странен шум през нощта. Махаше с крила и скачаше в клетката“, каза 17-годишният Мустафа Цимен пред държавната информационна агенция Anadolu.

Шумът събужда семейството от съня им, така че те успяват да се втурнат към вратата, щом трусовете започват. „Благодарение на птицата земетресението не ни хвана да спим“, допълни Мустафа.

Семейството купува бебето папагал Мейвис преди три месеца и дотогава животното не пеело много.

Момчето разказа, че кучетата, които семейството е хранело извън дома си, също са започнали да издават "странни звуци" преди земетресението, което разруши хиляди домове и отне повече от 44 000 живота в Турция и Сирия.

Мустафа обясни, че на Мейвис е било позволено да излиза от клетката си и е приятелски настроена към хората. По думите му птицата е започнала да се смята за талисман от жителите на временното жилище, където семейството му е отседнало.

Претърсвайки развалините, спасителите откриха и кучета, котки и други домашни любимци, оцелели след опустошението от земетресението.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абвгд

    18 1 Отговор
    Преди години, когато гледах декоративни рибки, преди трус, дори лек, плуваха бързо и шеметно във всички посоки на аквариума.
  • 2 Констатираща

    27 0 Отговор
    Така е - животните са много добри и полезни приятели! В историята има много такива случаи, когато животни са спасили хората от бедствия. Те имат слух, зрение и усещания, които ние нямаме или сме загубили в хода на еволюцията.
  • 3 ганю

    10 0 Отговор
    Те има инстинкт за самосъхранение
    не са сметкаджии ,алчни ,и не лъжат
    притежават усещания,инстинкти и сетива които не притежаваме