Last news in Fakti

30 Март, 2023 13:32 1 579 3

Нападнаха Amazon след смъртта на кон по време на снимките на "Пръстените на властта"

  • властелинът на пръстените-
  • пръстените на властта-
  • сериал-
  • смърт-
  • животно-
  • кон-
  • peta-
  • природозащитници

Активистите от PETA обвиниха студиото в "неправомерна експлоатация на животни"

Нападнаха Amazon след смъртта на кон по време на снимките на "Пръстените на властта" - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Смъртта на кон на снимачната площадка на сериала по "Властелинът на пръстените" на Amazon "Пръстените на властта" накара организацията за защита на правата на животните PETA да призове всички телевизионни и филмови продукции да спрат да "експлоатират животни за целите на своето изкуство".

Смъртта на животното настъпила на 21 март, когато екипът на продукцията се подготвял да заснеме сцена за втори сезон на сериала.

"Дълбоко натъжени сме да потвърдим, че кон от продукцията е починал", заяви говорител на Amazon Studios. "Инцидентът е станал сутринта, докато конят се е упражнявал преди репетиции."

Говорителят добави, че "независима некропсия" е установила, че конят е починал от сърдечна недостатъчност.

"Треньорът не е бил в костюм и снимките все още не са започнали", се допълва в изявлението. "По това време са присъствали както ветеринарен лекар, така и представител на Американската хуманна асоциация".

Според The Hollywood Reporter конят е стоял с около 20 други коня, когато е получил сърдечен арест. Не е известно за предишни здравословни състояния на животното.

Конят е бил предоставен от The Devil's Horsemen, доставчик на обучени животни за телевизията и киното. Компанията е известна с това, че е предоставила коне за "Игра на тронове" и това очевидно е първият смъртен случай на животно на снимачната площадка, който компанията регистрира в своята 50-годишна история.

PETA осъди остро продуцентите на "Пръстените на властта" за това, че са използвали истински коне на снимачната площадка, излагайки ги на опасност, вместо да ги заменят с компютърна графика (CG).

"Изглежда, че животът под земята с орките е нещо обичайно за продуцентите на "Властта на пръстените", защото те имат възможност да използват CGI, механични платформи и други хуманни методи, които не биха довели до смърт на уязвимите коне на снимачната площадка", заяви старши вицепрезидентът на PETA по комуникациите Лиза Ланг.

"PETA призовава създателите на сериала - и всички останали продуценти - да спрат да използват истински коне. Ако не могат да избегнат експлоатацията на животни за своето изкуство, трябва да си намерят нов способ, защото никой не иска да сериал, който се възползва от мъченията на животните."

Това не е първият път, в който проект от франчайза "Властелинът на пръстените" попада под обстрела на PETA и активисти за правата на животните.

През 2012 г. режисьорът Питър Джаксън стана обект на критики, когато се твърдеше, че три коня, както и други селскостопански животни, са умрели на снимачната площадка на "Хобит: Неочаквано пътешествие", първия филм от предисторията на оригиналната трилогия "Властелинът на пръстените", който Джаксън също режисира.

По това време PETA реагира на обвиненията, като стартира петиция, призоваваща кинозрителите да бойкотират филми, в които са пострадали животни, съобщи "Гардиън".

Джаксън отхвърли твърденията, че животните са били малтретирани на снимачната площадка, като нарече обвиненията "неоснователни".

"Пръстените на властта" е предистория, чието действие се развива във втората епоха на Средната земя, хиляди години преди събитията във "Властелинът на пръстените". Първият сезон на сериала е обявен за най-скъпата телевизионна продукция в историята и е излъчен в продължение на повече от 24 милиарда минути, което го прави най-гледаното оригинално шоу на Amazon до момента.

Очаква се вторият сезон да се появи през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един на 54

    1 4 Отговор
    Веднага на луканка! Какъв е проблема?!?
  • 2 екоталибани

    4 3 Отговор
    Един въпрос, към НПО PETA, понеже са големи "умници" да ми отговорят?
    Ако хората спрат да използват коне за филми, състезания и пр., ще има ли изобщо нужда от тях и няма ли леееекинко да изчезнат от Земята, както други видове?
    Или очакват наивно, че те просто, ще си се рамножават в "дивата" природа?
    Проблемът на екоталибаните и всякаквите там "зашитници", че не могат да мислят и видят повече от носа си!

    Коментиран от #3

  • 3 Първобитния

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "екоталибани":

    Един въпрос към екоталибана , кога хората ще станат по малко алчни?