Last news in Fakti

30 Септември, 2013 20:13 2 500 0

За болните от рак на гърдата ще има лекарство

  • болните-
  • рак на гърдата-
  • лекарство

Извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За болните от рак на гърдата ще има лекарство - 1
Снимка: БГНЕС

Намерено е решение как пациентките с рак на гърдата да получат нова терапия, съобщи за "Хоризонт" по БНР управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. Преди дни от Касата обявиха, че бюджетът за здраве няма да стигне това лечение да се поеме от НЗОК до края на годината.

Медикаментите за октомври и ноември ще бъдат дарени от фирмата-производител на лекарството, след като Националният консултант уточни бройката на болните. Управителят на Касата д-р Тодорова заяви, че по този повод спешно свиква Надзорния съвет.

Буквално преди минути дойде писмото от фирмата, чийто е препаратът, и в него те казват, че могат да поемат лечението на нуждаещите се. Чета дословно: "За месец октомври и ноември, след писмено обосновано искане от страна на лекуващите лекари онколози за всеки конкретен техен пациент." В момента нашите сътрудници звънят на членовете на Надзорния съвет с предложение още днес да се събере Надзорният съвет и да вземе решение ще приеме ли предложението на фирмата или не. Така че правим всичко възможно, всичко, което е в моите правомощия, обясни Румяна Тодорова.

От НЗОК съобщиха, че извънредното заседание ще се състои на 02.10.2013 г. (сряда), от 9:00 часа. На него ще бъде разгледано предложение за решаване на проблема с осигуряване на лекарството Afinitor (Everolimus) за пациентки с рак на гърдата.

Управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова спешно свика заседанието, след като днес в институцията постъпи писмо от производителя на лекарството, обявиха от НЗОК.

В писмото се казва, че фирмата изразява желание да осигури напълно лечението с лекарствения продукт Afinitor (Everolimus) за нуждаещите се пациенти за месеците октомври и ноември 2013 г. Това ще стане след писмено обосновано искане от страна на лекуващите лекари-онколози за всеки конкретен техен пациент, адресирано към фармацевтичната компания по официален ред. При съгласие от страна на НЗОК фирмата ще уведоми специалистите онколози на територията на страната, а копие от кореспонденцията и от протоколите за осигурено лечение ще бъдат предоставени на НЗОК за проследяване, пише още в писмото.

Информация за взетото решение от Надзорния съвет ще бъде публикувана на интернет страницата на НЗОК след извънредното заседание.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА