1 Октомври, 2013 20:17 2 373 1

Шефката на НЗОК: Майка ми е болна от рак

  • рак на гърдата

Румяна Тодорова коментира, че в България близо 2 млн. души не плащат здравни осигуровки

Имаме среща с една от фирмите доставчици на лекарства за онкоболни. Правим всички възможно да не оставим тези хора без лекарства. Надявам се, че утре ще имаме положително решение на този проблем. Това каза пред бТВ Румяна Тодорова, директор на Националната здравна каса.

Българското законодателство позволява нахлуването на нови и нови препарати, което не е хубаво, категорична беше тя, като призна, че и майка й е с онкологично заболяване.

Тодорова коментира, че в България близо 2 млн. души не плащат здравни осигуровки. Това е катастрофално за здравеопазването. Проблемите са много и трудни за решаване. Апелирам всички, които не си внасят вноски, да започнат да го правят. Държавата трябва да се замисли много сериозно по този проблем. Провеждаме срещи с премиера редовно и той е запознат с проблемите, обобщи Тодорова.

Тя заяви още, че Касата има достатъчно средства да се издържа.

Ние спазваме правилата. Касата е обществена институция и когато трябва да се дари нещо, това става по съответния ред със съответните документи. Към момента документи няма. Някой решава, че ще даде принтери и след това вие, журналистите, ще питате: ама защо точно от тая пациентска организация взехте принтерите, другите какво ви дадоха? Нека да не забравяме, че предния ден ни бяха нарекли убийци, допълни Тодорова.

Според шефа на касата в България има много болници.

Трябва да се въведе пазарния механизъм, за да останат само най-добрите. Всеки кмет иска да има болница, но не може да осигури финансирането й. Касата не открива и закрива болници, тя само им плаща.

Не говоря за региони, в които е останала само една болница. Говоря за София, където има 80 болници, уточни тя.

С реформата в болничната система целим подобряване на услугата, поясни Тодорова. Тя каза още, че резервът на НЗОК от 1,4 млрд. лева е безвъзвратно загубен. За него е трябвало да питате още през 2010 година. В момента се молим за едни 108 млн. лева, за да можем да разплатим част от дефицита на болниците. Финансовият министър ни уверява, че тези пари са налични, каза още Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    ГОСПОЖО, два милиона не плащат не защото не искат а защото са бедни.Събудете се .И никой не може да бъде задължен да плаща.Има и други фондове а има и здравни застраховки ,но така не можете далапате нали?