Last news in Fakti

16 Юни, 2023 16:50 3 193 12

Точно 300 години от рождението на бащата на съвременната икономика

  • адам смит-
  • просвещение-
  • шотландия-
  • икономика-
  • капитализъм-
  • изгода-
  • стремеж

През 1776 г. Адам Смит вече е твърдо утвърден като една от водещите фигури на шотландското Просвещение

Точно 300 години от рождението на бащата на съвременната икономика - 1
Източник: Shutterstock

През 1776 г. Адам Смит вече е твърдо утвърден като една от водещите фигури на шотландското Просвещение.

Неговата книга, "Теорията на моралните чувства", се радва на голям успех като той е бил смятан за един от най-изтъкнатите морални философи на своето време.

Но именно публикуването, през същата година, на „Изследване на природата и причините за богатството на народите“, печели на Смит вечна слава и го кара да бъде смятан за „бащата на икономиката“ и „бащата на капитализма“.

Заключенията, до които Смит стига, когато разглежда въпроса какво причинява богатството (което означава стоки/просперитет, а не само пари), може да изглеждат очевидни за нас сега, но те са били революционни по негово време. Две от най-важните точки, върху които той акцентира, са разделението на труда и стремежът към лична изгода.

За да илюстрира мнението си за разделението на труда, Смит се позовава на фабрика за карфици, в която работят десет души. Той отбелязва, че ако всеки от тези десет мъже трябваше лично да извърши всяка стъпка от процеса на правене на карфици, всеки от тях ще да може да направи 10-20 карфици на ден. Но като работят заедно и назначават по един човек за всяка от различните стъпки в процеса, същите десет мъже произвеждат 48 000 карфици на ден.

С други думи, чрез разделение на труда десет служители на фабрика за карфици вършат работата, която би изисквала до 4800 отделни производители на карфици.

Смит също отбелязва, че стремежът към лична изгода генерира богатство. Той пише: "Естественият стремеж на всеки отделен човек да подобри собственото си положение е толкова мощен принцип, че сам по себе си, без никаква помощ, той не само е способен да поддържа обществото в богатство и просперитет, но и да преодолява стотици безполезни препятствия, с които безумието на човешките закони често възпрепятстват неговите действия."

Разширявайки принципа към правителствата, Смит пише: „Малко е необходимо, за да се изведе една държава до най-високата степен на изобилие от най-ниското варварство: мир, леки данъци и поносимо правораздаване; всичко останало се дължи на естествения ход на нещата. Всички правителства, които осуетяват този естествен ход, които принуждават нещата да се движат в друга посока или които се стремят да спрат прогреса на обществото в определена точка, са неестествени и за да се поддържат, са длъжни да бъдат потиснически и тиранични."

Под влиянието на работата на Смит британското правителство започва да преминава от политика на меркантилизъм към политика на свободни пазари и векове след публикуването на „Богатството на народите“ страната е свидетел на феноменално покачване на просперитета и стандарта на живот.

През 2007 г. британското правителство започна да издава банкноти от 20 британски лири, изобразяващи Адам Смит и неговата фабрика за карфици - вероятно единствената валута в световната история, която включва урок по икономика.

Адам Смит е роден в Кърколди, Шотландия на 16 юни 1723 г. - на днешната дата преди триста години.

Източник: A Daily Dose of History


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ош Кош

    11 6 Отговор
    демек този чичо е причината светът да е на прага на самоунищожение. А представете си ако будизмът примерно беше водещата философия. Светът щеше да е напълно различен, нали?

    Коментиран от #10

  • 2 Адам хилтън

    3 2 Отговор
    Полезно е да се яде по пет ореха на ден

    Коментиран от #11

  • 3 Така така

    9 2 Отговор
    И какво съеременно има в допотопният капитализъм!? Добре, че насилствено го върнаха, а по западналите държави насилствено го оазят( заучената фраза за враговете на демокрацията, която никога и никъде бе я е имало). Този строй отдавна трябваше да е история и ще стане, може и да не е утре, но времето му наближава.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    9 3 Отговор
    Капитализма на определен брой цикли (растеж,криза ..) има нужда от голям военнен конфлик за да се запази в сегашният си вид.И историята го доказва.

    С две думи "КАНИБАЛИЗЪМ"А Двукраките хамстери да въртя колеленцето на Економиката основана на "дълг"
    Самият капитализъм е ПОНЦИ схема .
  • 5 Смитенуесън

    3 1 Отговор
    А нещо за майката и лелята на съвременната икономика?
  • 6 Чик и Боец

    10 1 Отговор
    само 300 години капитализъм бяха достатъчни да се унищофи планета на милиарди години. Правете си изводите
  • 7 Поздравления

    1 0 Отговор
    Крайно време е да се припомни позицията на великия Смит за целта на икономиката подробно развита в "Богатството на народите..."а пък економиста красен - да я прочете.
  • 8 Винкело

    3 3 Отговор
    А на мене лично повече ни се харесва на комунизма основия таквоз: от всеки - колкото може, на всеки - колкото иска. Ах, уандерфол лайф...
  • 9 Икономист

    12 2 Отговор
    "и векове след публикуването на „Богатството на народите“ страната е свидетел на феноменално покачване на просперитета и стандарта на живот"

    Само че в „Богатството на народите“ Адам Смит не е описал че трябва половината свят да работи за англичаните за да може те да са богати - та сега американците се опитват да накарат целия свят да работи за тях за да могат да са богати.

    Принципа на капитализма е че за да има богати задължително им трябват и бедни които да работят за богатите - ако всички са богати няма да има кой да им работи и богатите няма да са богати. Богатството се дължи на експлоатацията на труда на бедните - никой работодател не дава 100% от печалбата си като заплати на работниците си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 не е случайно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам хилтън":

    А забелязал ли си, че ореховите дървета боледуват напоследък?
  • 12 глоги

    0 1 Отговор
    Адам Смит вече е твърдо утвърден....А МЕКО УТВЪРДЕН БИЛ ЛИ Е???