Last news in Fakti

18 Юли, 2023 05:00, обновена 18 Юли, 2023 03:31 5 800 2

Кой има имен ден днес, 18 юли

  • свети емилиан доростолски-
  • имен ден-
  • църква-
  • почит-
  • празник

Българската православна църква почита Свети Емилиан Доростолски

Свети Емилиан Доростолски е мъченик, почитан от Българската православна църква на 18 юли. Според житието му е роден в гр. Доростол (днешния град Силистра), където и прекарва живота си като слуга (или роб) при градоначалника. Живее по времето на император Юлиан.

Император Юлиан изпраща в Доростол нов управител, натоварен със задачата да изкорени християнството от града. Уплашени от славата му на много жесток управник, местните жители скриват от него, че сред тях има християни и обявяват, че всички се кланят на езическите богове.

Доволен, той дава угощение на гражданите, но за ревностния християнин Емилиан е непоносимо самохвалството на управителя-езичник и по време на пира строшава с чук статуите на езическите богове в светилището.

За деянието е обвинен невинен човек, но разбирайки това, Емилиан се явява пред управителя и признава вината си. Градът е глобен за укривателството на християни, а самият Емилиан след изтезания е изгорен на клада край Дунав на 18 юли 362 г. Tази дата днес е денят на неговото почитане от църквата.

Днес имен ден празнуват Емил, Емилия, Емилиян/а.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Чид на Празнуващите Хора