Last news in Fakti

30 Октомври, 2013 07:00 2 747 2

Щастливи ли сте наистина? Проверете!

  • съвети-
  • щастие

Щастието е емоционално състояние, при което човек изпитва чувства, вариращи от задоволство и удоволствие до пълно блаженство и прекалена радост

“Щастието идва тогава когато, това което мислиш, това което казваш и това което правиш са в хармония“ – Махатма Ганди

Отговорете на следния въпрос като сте 100% искрени – Щастливи ли сте?

За да разберете това, трябва да знаете какво наистина означава щастието.  Какви са универсалните неща, които въплъщават идеята за щастието? Понякога отговорът, който търсим не е толкова очевиден колкото си мислим. Но едно нещо е ясно – щастливите хора правят нещата различно. Те мислят различно. Те действат различно.

Следващите няколко въпроса са едно добро начало да започнете да търсите щастието или да проверите дали пък случайно не сте го открили и сте наистина щастливи.

Давате ли и получавате ли любов в изобилие?

Може би най-общата характерна черта, която обединява щастливите хора е, че те обичат и са обичани. Независимо дали става дума за вашето семейство, вашият съпруг/а, вашите приятели или вашите домашни любимци, тези, които имат силни връзки са по-щастливи и живеят по-дълго.

Дразните ли се за дреболии?

Щастливите хора живеят в настоящето. Те превръщат предизвикателствата във възможности за израстване, за получаване на знания и опит. Разбира се те могат да се чувстват ядосани или да се разстройват от различни неща, които са извън техния контрол … но те изразяват своя гняв или тъга и продължават напред. Те не мислят постоянно за тези неща занапред.

Отделяте ли време за нещата, които обичате?

Наистина щастливите хора са страстни и намират начини да задоволят тази си страст. Това разбира се не означава, че непременно трябва да обичате работата си. Но пък означава, че намирате време за нещата, които наистина ви радват и ощастливяват – нещата, които отпращат на далеч стреса и ви карат да се чувствате спокойни.

Така че без значение какво ще е вашето приятно нещо  – четене, еко активизъм, скално катерене, плетене, писане на приказки – ако му отделяте известно време в седмичния си график ще бъдете по-щастлив човек.

Случва ли ви се да правите добрини просто ей така?

Изследванията показват, че щастливите хора стават още по-щастлив, когато са мили с другите. Това е, защото да правиш добрини за другите води до повишаване на нивата на серотонин, който всъщност е „хормона на щастието“, който мозъкът ви произвежда. Щастливите хора се опитват да променят света около тях към по-добро. Те знаят, че правенето на безкористни добрини е от ключово значение да живеят щастлив, пълноценен живот.

Оптимистично настроени ли сте?

Щастливите хора виждат чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Те сами създават оптимизма си и имат позитивна нагласа през по-голямата част от денонощието. Разбира се и те имат тъжни и мрачни дни. Но като цяло те избират да се фокусират върху хубавите неща, а не върху лошите, особено когато нещата не вървят на добре.

Здрав ли сте?

Здравословното хранене и физическите упражнения могат да окажат директно влияние върху вашето щастие. Хората, които ядат некачествени храни и водят заседнал начин на живот е по-вероятно да бъдат нещастни и депресирани. От друга страна, яденето на здравословни храни може да има пряко въздействие върху настроението ви, както и поддържането на физическа форма. Чрез тези две простички неща вие увеличавате както увереността си, така и самочувствието си. Така че включете в ежедневието си упражнения и здравословно хранене и ще видите как нивата на вашето щастие ще се повишат.

Честен ли сте със себе си?

Щастливите хора знаят кои са. И още по-важно – те знаят кои не са. Също така те не губят времето си в опити да бъдат някого, когото не са. Щастливите хора се чувстват отговорни за действията си. Те не си търсят извинения, а действат. Те са честни със себе си и с останалите, дори когато истината боли.

Чувствате ли се жив?

Искате ли да знаете „тайната“ на това да бъдете истински щастливи? Ето я: няма да намерите щастието в повърхностните неща. То идва отвътре. Съзнанието ви е нещо много могъщо и можете да го използвате, за да направите велики неща с живота си, а може и да го пропилеете в оплакване, мръщене и цупене или да бъдете ядосани през цялото време. Ако сте живи, значи можете да бъдете щастливи. Така че изберете щастието. Наистина е толкова просто!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Че нацията ни е мъртва от 1944г как да сме щастливи? Щастливи са една шепа избранници които правят каквото си искат а другите работим за тяхното щастие.
  • 2 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Тази статия ми напомня за едно време, когато пишехме дипломни работи по метода copy/paste- посъбрано от тук от там, вметнато и поукрасено и готово. А знаете ли къде е противиречието- следвайки тези съвети, може би наистина можем да разберем какво усеща един щастлив човек, но не и да постигнем щастие. Защото щастието и желанието са две противоположности. Не можем да искаме щастие, да поработим по това, и да го получим в резултат- това е най-голямата заблуда, ако някой повярва в нея... Щастието може да бъде само следствие, а не цел. А който е щастлив, въобще не му пука за щастието или за нещастието. Освен това- желанието за щастие е нищо повече от лакомия и алчност, пренесена обаче от материалният свят в духовният. И на практика подобни статии имат за цел да внушат, че хора неуспяли в материалният, биха могли да бъдат щастливи само в духовният свят... А истината е, че именно това желание е най-големият грях. Докато не изоставите всякакво желание за щастие, никога няма да го постигнете... А за мен единствено познатото и истинско щастие е това, което виждам на лицето на детето си- когато получи близалка, или нещо дълго желано... Наивна, неподправена и истинска усмивка, която не знае лицемерие и артистичност... Всичко друго е алабала.