Last news in Fakti

23 Октомври, 2013 07:00 2 146 0

Как да бъдете по-добър песимист

  • съвети-
  • песимизъм

Песимизмът е разпознаван като отрицателна черта у хората, но така ли е в действителност?

Фактите са такива – трябва да бъдем както песимисти, така и оптимисти, да гоним златната среда, както се казва. Песимизмът и характерните му черти често израстват от посетите семенца на нашите страхове и са част от борбата ни за оцеляване. В тълковния речник определението за песимизъм е следното:

1. Философски възглед, който включва разочарование от действителността и недоверие към добро или успешно бъдеще.

2. Мрачно отношение към света, при което човек вижда винаги лошото, неприятното.

А в синонимния речник срещу думата „песимизъм“ стоят следните думи: отчаяние, обезверение, разочарование, меланхолия, скръб, жал, печал, черногледство, униние, унилост, безнадеждност, обезсърчение.

Може би точно заради това често песимизмът е разпознаван като отрицателна черта у хората. Но без съмнение, понякога песимизмът е признак за добросъвестност и ум, понякога и за опитност. 

Песимистично настроените хора по-ясно успяват да се фокусират върху реалността и да я приемат такава каквато е без допълнителни розови очаквания, които ако не се оправдаят могат да доведат до разочарование. 

Вие как се определяте? Ако сте песимисти ето как можете да използвате вашия защитен песимизъм в своя полза:

1. Използвайте песимизмът като мотивация

Въпреки че песимистите имат ниски очаквания, те ги използват като мотивация, за да надхвърля тези очаквания и да се развиват. От личен опит знам, че този подход може да ви помогне да повишите увереността си!

2. Използвайте песимизма, за да намалите чувството на безпокойство

Когато изпитвате безпокойство за определена ситуация, можете да използвате песимизма си като защитен механизъм. Благодарение на него ще намалите безпокойството си и ще се подготвите за това, което ви тревожи. Както вече споменах – по-ниски очаквания, по-малко разочарование. Като премислите страховете си и това, което може да се обърка, по-скоро ще сте склонни да си кажете „какво пък, полкова“ и да направите едно невероятно завръщане.

3. Не му позволявайте да вземе превес над живота ви

Както се казва, "всичко трябва да е в умерени количества". За песимизма това правило важи по същия начин. Не бихте искали да се мъчите за всяко малко нещо - това е загуба на енергия, която по принцип бихте могли да вложите в нещата, които са ви приятни. За тази цел:

• Ограничете вашия песимизъм до нива, които биха ви били полезни в постигането на цели в професионален и личен план.

• Когато нещо дребно не е наред, не го превръщайте в трагедия. Мислете за него като за нещо дребно, оправете нещата и продължете напред.

4. Не слушайте какво ви говорят позитивните хора

Когато се опитвате да се справите с дадена ситуация или проблем – особено такъв, който ви стресира - най-лошото, което можете да направите, е да се обърнат към някой оптимистично настроен човек за съвет. Всеки, който се е сблъсквал с песимистично настроени хора знае, че когато някой се опитва да окаже натиск върху тях да погледнат от хубавата страна на нещата, се случва точно обратното...

5. Не натоварвайте другите с вашия песимизъм

По-добре е да запазите песимистичните си възгледи за себе си, особено когато се намирате около хора, които не се чувстват комфортно обградени от негативизъм. Такива хора смятат, че са длъжни да ви разведрят и развеселят, а това не е добре нито за тях, нито за вас. Най-добре е да откриете доверен приятел с подобни перспективи и възгледи за живота, с когото да споделяте песимизма си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА