Last news in Fakti

15 Август, 2023 11:58 2 291 0

От какви заболявания е страдал Бетовен?

  • бетовен-
  • композитор-
  • болести-
  • заболяване-
  • заболявания-
  • здраве

Освен загубата на слуха, великият композитор страдал и от проблеми със стомаха и черния дроб

От какви заболявания е страдал Бетовен? - 1
Снимка: Shutterstock

През март 1827 г. легендарният немски композитор Лудвиг ван Бетовен издъхва след продължително боледуване. Прикован на легло от предишната Коледа, той страдал от жълтеница, като крайниците и коремът му били подути, а всяка глътка въздух бил борба.

Докато неговите сътрудници се занимавали със задачата да сортират личните му вещи, открили документ с особена важност, написан от Бетовен четвърт век по-рано - завещание, умоляващо братята му да съобщят публично подробностите за състоянието му.

Днес не е тайна, че един от най-великите музиканти, които светът е познавал, е бил функционално глух до средата на 40-те си години. Трагична ирония, за която Бетовен искал светът да разбере не само от лична гледна точка, но и от медицинска.

Композиторът щял да надживее своя лекар с почти две десетилетия. Почти два века след смъртта на Бетовен екип от изследователи се заел да изпълни завета му по начини, за които той никога не би мечтал - чрез генетичен анализ на ДНК взета от автентични проби от косата му.

„Нашата основна цел беше да разберем по-добре здравословните проблеми на Бетовен, които включват прогресивна загуба на слуха, започнала от средата на 20-те му години и в крайна сметка довела до функционална глухота до 1818 г.“, каза биохимикът Йоханес Краузе от института „Макс Планк“ за еволюционна антропология в Германия.

Основната причина за загубата на слуха му никога не е била известна, дори и на неговия личен лекар д-р Йохан Адам Шмид. Всичко започнало като шум в ушите през 20-те му години и бавно прогресирало в намалена толерантност към силен шум и в крайна сметка се стигнало до загуба на слуха при високите тонове. Това сложило край на кариерата му на изпълнител.

За един музикант нищо не може да бъде по-жестоко от подобна ирония на съдбата. В писмо, адресирано до братята му, Бетовен признава, че слухът му е „безнадеждно засегнат“ и дори обмисля да отнеме собствения си живот.

Загубата на слуха в зряла възраст не била единственият здравословен проблем, с който композиторът трябвало да се справя. Твърди се, че на около 22-годишна възраст е започнал да страда от силни болки в корема и хронични пристъпи на диария.

Шест години преди смъртта му се появили и първите симптоми на чернодробно заболяване, за което се смята, че поне отчасти е било отговорно за смъртта му на сравнително ранна възраст на 56 години.

През 2007 г. съдебно изследване на кичур от косата на Бетовен, показало, че отравяне с олово може да е ускорило смъртта му или е било отговорно за симптомите, довело до ранната му кончина. Като се има предвид културата на пиене от оловни съдове и медицинските лечения от онова време, които включвали използването на олово, това едва ли е изненадващо откритие.

Последно проучване, публикувано през март тази година разкри обаче, че косата никога не е принадлежала на Бетовен, а на непозната жена.

„Не успяхме да намерим окончателната причина за глухотата или стомашно-чревните проблеми на Бетовен“, каза Краузе.

В известен смисъл пред нас си остават същите въпроси за живота и смъртта на известния класически композитор. Къде се заразил с хепатит? Как един кичур женска коса векове наред е минавал за тази на Бетовен? И какво точно стои зад стомашните му болки и загубата на слуха?

Като се има предвид, че екипът е бил вдъхновен от желанието на Бетовен светът да разбере причината за загубата на слуха му, това е по-скоро жалък резултат. Имало обаче още една изненада, скрита в гените му.

По-нататъшно изследване, сравняващо Y хромозомата в пробите от коса с тези на съвременни роднини, произлизащи от бащината линия на Бетовен, показва несъответствие. Това предполага извънбрачна сексуална активност в поколенията, водещи до раждането на композитора.

„Това откритие предполага събитие за бащинство извън двойка в неговата бащина линия между зачеването на Хендрик ван Бетовен в Кампенхаут, Белгия през 1572 г. и това на Лудвиг ван Бетовен седем поколения по-късно през 1770 г., в Бон, Германия“, каза Тристан Бег, биологичен антрополог сега в Университета на Кеймбридж в Обединеното кралство.

Тази информация може да е малко повече от очакванията на по-младия Бетовен, като се има предвид съдбовната молба, която той поставил на хартия. Вероятно никога не си е и мечтал да научи подобни тайни, както и приятелите и сътрудниците му, които подстригали косата му след онзи мрачен понеделник през 1827 г.

Това изследване е публикувано в Current Biology, предава vesti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА