Last news in Fakti

21 Август, 2023 15:58 1 745 13

Възобновяват дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие над деца

  • майкъл джексън-
  • дело-
  • сексуално насилие-
  • сексуално посегателство-
  • деца-
  • иск

Два съдебни иска са възобновени от апелативен съд в Калифорния срещу покойния Джако

Възобновяват дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие над деца - 1
Снимка: Shutterstock

Апелативен съд в Калифорния възобнови прекратени съдебни искове на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години, когато са били момчета, предаде Асошиейтед прес.

Състав от трима апелативни магистрати от Калифорния реши в петък, че жалбите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-ниско инстанционен съд. Според тях ищците могат основателно да твърдят, че две корпорации, собственост на Майкъл Джексън, посочени като ответници по делата, е трябвало да ги защитят.

Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да възобнови делата, пояснява БТА.

За втори път съдебните искове - подадени през 2013 г. от Робсън и от Сейфчък през следващата година - се връщат за разглеждане, след като вече са били отхвърлени. Двамата мъже станаха известни, като разказаха историите си в документалния филм на НВО от 2019 г. "Да напуснеш Невърленд" ("Leaving Neverland").

Съдия, който през 2021 г. отхвърли исковете срещу "Ем Джей Джей Пръдакшънс" и "Ем Джей Джей Венчърс" - корпорации, на които Джексън е бил едноличен собственик и акционер, заяви, че не може да се очаква от тях да защитават деца. Кралят на попа почина през 2009 г.

Апелативните магистрати от Калифорния обаче не са съгласни с това и смятат, че "корпорация... не е освободена от задължение да защитава деца, само защото е еднолична собственост на извършителя на насилието". Те разпореждат отмяна на решенията, постановени в полза на корпорациите.

Джонатан Стайнсапир, адвокат на наследниците на Майкъл Джаксън, заяви, че клиентите му са "разочаровани".

Съдии "многократно отхвърляха тези дела в последното десетилетие, тъй като законът го изискваше", заяви той в имейл до Асошиейтед прес. "Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства… и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари".

Винс Финалди, адвокат на Робсън и Сейфчък, заяви в имейл, че са "доволни, но не и изненадани", че са отменени "неправилни решения…, които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната”.

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Краля на попа, когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл.

В иска си твърди, че певецът го е тормозил в продължение на седем години. Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.

Сейфчък, който сега е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с Джаксън по време на снимки на реклама на "Пепси". Тогава бил на 9 години. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Исковете на двамата мъже бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г. заради изтичане на давност, припомня Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    57 1 Отговор
    Време е да цитираме Вежди Рашидов
  • 2 Пич

    41 1 Отговор
    Хитлере..... аматьорино......я виж козяците , и умрелите започнаха да съдят .....!!!
  • 3 Реалист

    42 1 Отговор
    В ненормалната държава ФАЩ съдят мъртви хора
  • 4 123456

    28 0 Отговор
    Бе , какво сте се разбързали - изчакайте да минат поне 20-25 години - да хване дикиш делото .... Случая още топъл-топъл те дело ще завеждат ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Леле,леле

    22 0 Отговор
    Скоро очаквайте и бабички да съдят Елвис !
  • 7 Лост

    13 0 Отговор
    А сега тези от кой пол са?
  • 8 Баце ЕООД

    21 0 Отговор
    Друго си е американската Демокрация... Толкова са бедни милите, гонят мъртъвци вече, само о само келепир да има
  • 9 ха, ха

    16 1 Отговор
    Тези двамцата трябва да съдят родителите си,че са ги пробутали в обкръжението на Майкъл Джексън.Исковете трябва да са единствено към тях.

    Коментиран от #12

  • 10 Пилотът Гошу

    9 0 Отговор
    Я вкарайте родителите им в затвора за сутеньорство. Иначе Джако ще го възкресяват ли, или просто да докопат някоя пачка, нали тъй. Като онея при Харви... Га ядат кюфтетата мълчат...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Като чуя песен на тоя изрратеняк, превключвам радиото!