Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 14:45 1 595 4

Учени извлякоха РНК от тасманийски тигър, изчезнал преди близо 90 години (ВИДЕО)

  • учени-
  • пробив-
  • рнк-
  • тасманийски тигър-
  • изчезнал вид

Проектът е на експерти от университета в Стокхолм

Учени извлякоха РНК от тасманийски тигър, изчезнал преди близо 90 години (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

За пръв път – учени успешно извлякоха РНК молекули от тасманийски тигър – вид, който се смята за изчезнал от 1936 година. За целта е използван препариран екземпляр на хищника, известен и с наименованието тилацин, който се съхранява в Природонаучния музей в Стокхолм от 1891 година.

Молекулите на РНК са значително по-малки от тези на ДНК. Те бързо се разграждат на стайна температура, при каквато се съхраняват препарираните животни в музея. "Затова извличането им е истински успех", посочва Лав Дарън, професор по еволюционна геномика от университета в Стокхолм, която ръководи проекта. "За първи път някой успява да извлече РНК от изчезнал вид", допълва тя.

Тилацинът е бил средно голям, подобен на вълк, хищен двуутробен бозайник. Срещал се е на остров Тасмания, откъдето идва и името му. Екземплярът в музея в Стокхолм е убит през 1888 година, съобщи NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    16 0 Отговор
    Това на снимките не е никакъв тасманийски тигър, а тасманийски вълк, или торбест вълк! Проверявайте си информацията, а не на сляпо с преводача и квото излезе - вълк, тигър, все с четири крака!

    Коментиран от #3

  • 2 Добруджанец

    1 0 Отговор
    В същност на английски се използват и двете имена (вълк или тигър) .
  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Тилацин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.