Last news in Fakti

23 Декември, 2023 13:29 2 082 60

Защо турците вярват в Дядо Коледа?

  • дядо коледа-
  • свети никола-
  • турци

Тeхният дядо Коледа обаче не е утвърдилият се в съзнанието приказен старец, а е светец, който се казвал Свети Никола

Защо турците вярват в Дядо Коледа? - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от турците вярват, че дядо Коледа е бил истинска личност.

Тeхният дядо Коледа обаче не е утвърдилият се в съзнанието приказен старец с дълга бяла брада, който пристига с шейната си от ледените планини, а е светец, който се казвал Свети Никола /на турски Aziz Nikola/.

Местата, където е живял светецът, когото турците смятат за истинския дядо Коледа, са бреговете на източното Средиземноморие край Анталия, където никога не вали сняг.

Кой всъщност е бил той и как в негово лице се е претворила легендата за дядо Коледа?

...Годината е 270 г. след Христа. Мира се наричал античен град в областта Патара на средиземноморския бряг на древната държава Ликия /днес област Демре/. Именно тук се ражда бъдещият светец Никола, в заможно и набожно семейство. Чичо му бил епископ в местната църква, който горещо проповядвал християнската вяра. На 19 години Никола взима чичо си за пример и става монах.

След смъртта на родителите си, той раздал цялото богатство, което е било доста значително за времето си, на бедните хора в града и околностите. А самият той се отдал на скромен живот. След като чичо му починал, той заел неговото място, станал свещеник и служил като епископ в църквата, останките от която са запазени край Демре.

Това е време, в което християните били подложени на жестоки гонения. Но свещеникът Никола така горещо защитавал в проповедите си християнската вяра, че от признателност миряните го нарекли Мирлийският свещеник, издигнал се до епископски сан, а след смъртта му бил обявен за светец.

Отец Никола често посещавал болни, деца и възрастни и ги лекувал безплатно, оставял пред портите на бедните хора, главно нощем, храна, дрехи, торбички с жълтици и си тръгвал, без да се показва. Оттук тръгват и историите за добрите дела на светия старец, които го издигат до прототипа на дядо Коледа.

Историята, която стои в основата за това да го смятат за дядо Коледа, е за един баща, който имал три дъщери, но се разорил и решил да продаде дъщерите си. Когато узнал за това, светецът дълго мислел как да помогне.

И намерил изход - поставил 300 жълтици в една кърпа и една нощ, когато всички спели, хвърлил през един отворен прозорец увитите в кърпата жълтици. На сутринта, когато бащата се събудил, намерил кърпата и с насълзени очи започнал да се моли.”Благодаря ти, Господи, с тези триста жълтици ще успея да оженя дъщерите си. Аз ще бъда най-щастливият баща”.

Не са малко и преданията за това, че светият отец спускал през комина подаръци и храна на децата. А също така, че бил преследван, заради което предприел доброволно изгнание - заминал далеч от родния край. Но когато се върнал, местните хора така били зажаднели за проповедите на своя епископ, че изпълвали църквата до краен предел.

Славата му се разнесла извън пределите на древна Ликия, в Русия и в много европейски страни.

Той починал през 346 г. Дълго време мощите на светеца се съхранявали в родната Мира, но по-късно били пренесени в италианския град Бари. А обителта е била разграбвана и разрушавана от земетресения.

В град Демре, окръг Анталия, където се смята, че е било родното му място, има бронзова статуя на Свети Никола.

Също в Демре има и музей, наречен на неговото име, който е един от най-посещаваните туристически обекти в Анталия. В музея са запазени фрески с изображения на Свети Никола.

Местните моряци приемат светеца за покровител на източното Средиземноморие, поради което негова снимка или икона може да видите почти на всяка лодка или корабче. Преди да отплават, моряците изричат станалото нарицателно пожелание ”Азиз Никола да направлява руля“.

С течение на времето турците започнали да наричат Свети Никола “Ноел деде”/Дядо Коледа/ под влияние на християнската традиция.

Всяка година през месец декември в Демре се стичат туристи от страната и от чужбина, за да прекарат Рождествените празници в местата, които пазят спомена за добрините и щедростта на светеца.

В музея в Демре идват православни двойки, за да се венчаят.

Коледа и Ноел деде или Свети Никола са две различни неща, но и двете всъщност сочат една истина: вярата в добрите дела на човека и в тяхната непреходност независимо от расата, вярата и езика.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От ЮАР

    12 21 Отговор
    Драги приятели, нека ви осветля - пред компа сте, напишете в търсачката Soguk Baba и прочетете статиите. Този Согук Баба, до днес се празнува в Алтай - прародината на Тюрките. Това е Тенгрианско божество на студа. Той идва на шейна, теглена от елени, на главата си има шапка, досущ като папска тиара, с дълга бяла брада и СИНЯ одежда. Той замръзва реките, за да може стадата да минат по леда към юг и оцелеят. Прочее, Турците имат две основи на Дядо Коледа, и двете са верни и универсално валидни.

    Коментиран от #26

  • 6 От ЮАР

    9 21 Отговор
    Също така, традицията да се слагат подаръци под елхата не е точно от Германски, а от много древен Тюркски, Тенгриански корен. В Алтай, по това време на годината са избирали голям, хубав бор в селището и са го украсявали. Такъв бор символизира Дървото на Живота, на Тюркски се казва Бай Терек, нещо като баш дирек. Клоните Дървото на Живота са различните видове животни и растения, стеблото е тяхната взаимовръзка и еволюция. В центъра на Астана (Казахстан) има красива статуя Бай Терек.
  • 7 От ЮАР

    4 22 Отговор
    Под дървото на живота, сиреч под избрания за целта бор са се слагали подаръци за децата. Обаче, в дълбока древност и чак до времената на Чингис Хан (Тенгиз Каган), под голямо борово дърво, до което обикновено е жилището на началника на поселението, се е натрупвала плячка от война, която се разпределя на всички воини. Точно такава е традицията при Германите и Скандинавците и това не е случайно, защото заедно с Тюрките, всички те произлизат от един корен в Централна Азия.
  • 8 От ЮАР

    7 21 Отговор
    И сега, да обобщя - историята за Свети Никола Мир-Ликийски е съвсем вярна. Вярно е също, че в Турция има голям бронзов паметник, посветен на него и от двете му страни са скулптирани две деца, понеже Св. Никола е бил просветител, учител. От друга страна, Согук Баба със синята одежда и шейната с елените е древна Тюркска традиция, коренът на която е общ и за Германите и е от поне 4 хиляди години. Червената одежда замества синята от рекламна кампания на Кока Кола през 30-те години. Това са основните източници на днешния Дядо Коледа
  • 9 Професор

    4 6 Отговор
    Не вярвам в Дядо Коледа. Вярвам единствено на Генерал Борисов. Още си нося тениската с негова снимка и надпис "аз вярвам в този човек". Имам и негов предизборен плакат в кухнята с надпис "работа, работа, работа".
  • 10 док

    3 5 Отговор
    Защо турците вярват в Дядо Коледа? Аз откъде да знам?
  • 11 От ЮАР

    6 21 Отговор
    Трудно е да се каже дали думата Коледа произлиза от Календи или от колене на прасе. Може би и двете са верни твърдения. Но следва да се припомни, че празнуваме Рождество Христово. Затова е по-редно да кажеш Честито Рождество, отколкото честита Коледа, ако си сериозен. Иначе, с весела нотка, казваме Честита Коледа, което не е лошо. Що се отнася до Турция, идете и вижте как наистина се почита Дева Мария - нейният последен дом е край Ефес близо до гр. Селчук. Там, всяка история и останки се пазят. А и повечето градове в Анатолия са със същите или леко видоизменени имена, същите, каквито са били преди 2000 години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Карбеяз

    4 25 Отговор
    Ако някой може да обясни какво означава "дядоколеда" и какво общо има със Санта Клаус?!? Нито в мюсюлманските страни, нито в африканските, нито в източно европейските култури, няма такова нещо. Коледа е празник, защото се коли прасето.

    Коментиран от #18

  • 18 От ЮАР

    8 17 Отговор

    До коментар #17 от "Карбеяз":

    В Германическите страни се казва Санта Клаус, защото името Клаус е съкратена форма на името Николаус, сиреч - Никола и това напълно съответства на ранно-Христианската традиция, както и на посочените в статията факти. Коледа най-вероятно произлиза от Календи (Календар), последните дни на годината при Римляните. Не знам точно кога са Римските Календи, но помня че са били празници. В Българския език Коледа, като название най-вероятно е оттам, но е възможно да е и от колене на прасе. Дядо коледа е от Св. Никола, но е възможно да е същият дядо от Тюркската и Германическа езическа традиция - дядо на студа. В по-горните ми постове съм пояснил тези неща. Иначе, Санта Клаус или просто Санта в Германическите страни не носи червени или сини дрехи, а носи тиара и е облечен като свещенник от висшия клир.

    Коментиран от #25

  • 19 Порно

    22 0 Отговор
    Всъщност, одеждите на дядо Коледа са от реклама на Кока Кола от началото на миналия век.
  • 20 да допълня

    3 18 Отговор
    Легендите са твърде много и се различават доста една от друга по света, но Дядо Коледа всъщност е едновременно историческа и митологична личност, чието име днес се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Говори се, че в древността в някои райони в Мала Азия дори са плашели децата с него, подобно на познатия ни от детството Дядо Торбалан. Едва в първата половина на 20-и век е започнал да бъде изобразяван като пълничък старец с дълга бяла брада и зачервени бузи, облечен в червено и бяло. Има сведения, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията „Кока-кола“, която в рекламите си изменя образа на свети Николай. Самата фирма „Кока-кола“ твърди, че нейните реклами от 30-те години на XX век са популяризирали този образ, но че техният художник Хадън Съндблом се е вдъхновил от по-ранни картини. Че образът е по-стар от рекламите, се потвърждава от различни публикации. В миналото е изобразяван и в различни одеяния.
  • 21 Варненски Моряк

    17 5 Отговор
    Щот са будали!
  • 22 Гост

    4 18 Отговор
    Може и свети Робин Худ, той също помага на бедните😊🤭😅
    Аман от глупости, вие имате проблеми с датите от преди 100 години, а се връщате назад с векове и говорите толкова "истинско", че едва ли не сте били свидетели!
    Не пълнете главите на хората с ИЗМИСЛИЦИ!

    Коментиран от #29

  • 23 Весели празници!

    4 7 Отговор
    Колкото и да разнищвате произхода на дядо Коледа, дядо Мраз или Санта Клаус, това са символи, които носят преди всичко празнично настроение, радост, подаръци за малки и големи! Весела Коледа драги ми добри и лоши тролчета, дано следващата година да е мирна и добра за всички!❤️
  • 24 Гост

    4 24 Отговор
    В Исляма НЯМА подобни щуротии ако има някой, който празнува такива измислени празници, то той е МНОООГО ДАЛЕЧЕ ОТ ИСЛЯМА, няма значение дали е турчин, арабин...и т. н.

    Коментиран от #28

  • 25 Срам в къщи

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "От ЮАР":

    Декември е десети месец в римския календар, последния е февруари, объркал си се нещо.

    Коментиран от #35

  • 26 Из Москвы

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "От ЮАР":

    В Алтайския край Соок - Таадак поздравява децата.
    Той много прилича на известния си брат Дядо Коледа, носи само синьо кожено палто .

    Коментиран от #27, #37

  • 27 Из Москвы

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Из Москвы":

    Соок- Таадак
  • 28 Домакин

    18 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Думаш, там има други щуротии, ъ;-)?

    Коментиран от #30

  • 29 ха, ха, ха...

    3 21 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    И какво лошо има да зачиташ един утвърден празник, който за разлика от някои други не разделя, а сплотява хората? Това, че такива смотаняци като теб предпочитат девети септември или седми ноември пред много други не ви прави по умни или специални.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    2 19 Отговор

    До коментар #29 от "ха, ха, ха...":

    В статията едно нещоо е много вярно и това е, че са написали турци, а не мусюлмани, защото има огроооомна разлика!
    Да те светна, че оразниците се отвърждават като такива от Религиятя, в случая НЕ Е Исляма, та за това...!

    Коментиран от #41

  • 32 Домакин

    15 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Като ти гледам "ум"0творенията, и майк@mu не е пропуснала...май ти се води по наследств0:-)...

    Коментиран от #42

  • 33 ха, ха

    22 1 Отговор
    Дядо Коледа е търговска измишльотина за повече печалби.Особено в този комерсиален век. Източно православите празнуваме Бъдни вечер и Рождество Христово.Разменят се подаръци между роднини и близки на Нова година за здраве и берекет.И децата вече знаят,че подаръците от някой си Дядо Коледа ги купуват мама и тате.
  • 34 Боко бандита

    2 0 Отговор
    Аз вярвам в Санта Шиши който ще ми донесе чувал пълен с пачки евро под елхата. Весела Коледа на всички.
  • 35 От ЮАР

    2 19 Отговор

    До коментар #25 от "Срам в къщи":

    В Римския календар са били десет месеца. Затова и до днес е недоразумението като Септември - Седми, Октомври - Осми, Декември е десетият месец. Римляните отлично знаят, че годината 365 дни, и еди-колко си часа, но са оставили цели два месеца извън броенето, защото това време не се облага с данъци. Август въвежда два месеца, за да се събират данъци върху цялото време на годината и ги именува Юлий (Юлий Цезар) и Август (Август Цезар) и двата по 31 дни (защото са на имената на велики хора). Христианският календар е първоначално по календара, въведен още при Юлий Цезар, оттам и названието Юлиански, но той натрупва грешка, която днес вече се разминава с 13 дена от точната дата. По него все още отчитат църквите на Русия и Сърбия. Папа Григорий през 16 век свиква симпозиум в Рим, там са най-великите учени на това време и коригират календара, по който отчитаме днес - Грегориански, чието отклонение е винаги в рамките на едно денонощие и датите точни за вечни времена. Недоразумението в имената на месеците е просто остатък от названията им от Римско време преди Новата Ера.
  • 36 Соваж бейби

    22 1 Отговор
    От година на година този празник става все по голяма комедия!За турците не ги знам ама тази година им дадоха хубава сума на арабите и мигранти от дядо Коледа премия бонус към социалните говоря когато гледах по телевизията 450 € може и повече толкова показаха журналистите се чудя да се ядосвам или да плача ?На европейските деца в училище и един морков безплатен няма даже давахме подаръци за бедни деца и познайте при кого ще отиде ?!Да ви скоча на измисления празник и пародии религиозни глупости.Очаквам за рамазан,рамадан да си върнат жеста и да има бонус към заплатите и подаръци за европейските децата.
  • 37 От ЮАР

    2 19 Отговор

    До коментар #26 от "Из Москвы":

    Соок Таадак е същият Согук Деде (Таадак-Дедек) или Согук Баба, за който съм писал по-горе. Пропуснал съм да отбележа, че в Алтай (Казахстан), тенгрианството е налице и е активно. Там тия традиции са живи от хилядолетия без прекъсване и всичко това е автентично, не е привнесено отвън. Там е коренът ни на Тюркската и на Германическите подобни традиции.
  • 38 Любопитко

    16 2 Отговор
    Добри хора, някой да знае в ЮАР логореята лечима ли е?

    Коментиран от #39

  • 39 От ЮАР

    3 17 Отговор

    До коментар #38 от "Любопитко":

    Любопитко - да те просветя - в ЮАР, логореята не е лечима, най-вече, защото в България е пълно с простаци с големи претенции и невежи, които непременно държат да натрапват мизерните си мнения с двуцифрено Ай-Кю. Поради тази причина са необходими потоци, водопади от просветени слова, за да се се отмиват изпражненията, с които подобни скудоумници са нацвъкали общественото пространство!

    Коментиран от #40

  • 40 Любопитко

    16 1 Отговор

    До коментар #39 от "От ЮАР":

    Благодаря, и без безценната ти информация от първо лице очевидното беше очевАдно👍🤣❗
  • 41 От ЮАР

    4 17 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    ГОСТ Нека тук допълня, в името на просвещението, а именно, нека те просветя малко - Турци има мюсюлмани, христиани, будисти, тенгрианци и др., но за всички Турци, най-важният определящ идентификатор е народността, а на втори план е религията. Повечето празници не произтичат от сегашните религии, а имат много, много дълбоки корени от най-малко 7-8 хилядолетия. Освен това е редно да се знае, че в Турция, хората почитат и уважават Христос (Иса), Дева Мария (Мерием Ана), Йоан Кръстител (Яхия), Свети Никола и други светии от Мала Азия (Анатолия), като думата Свети при тях звучи като Азис (Азис Никола. Отделно, макар и непризнати от Патриаршията във Фенер, Караманлиите са не само Христиани, но и православни (голяма част се изселват в Гърция през 1923), това са Турци Христиани (и не знаят бъкел Гръцки освен сегашните Караманлии в Гърция, които вече са забравили Турски език). Наскоро в Истанбул бе завършена голяма църква на Асирийците - те са предимно в Източна Турция и водят службите на Арамейски език - езикът на който е говорил Иисус Христос! Именно в Асирийските църкви можете да чуете литургия на Арамейски език.

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    5 16 Отговор

    До коментар #32 от "Домакин":

    Хехе...ти направо си следващия Айнщайн...
    Народ живял НАД 550 ГОДИНИ в чуждо управление, КОЕТО ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА, чИстИтО!
    Горделив бг. ОВЧАР!

    Коментиран от #44

  • 43 Гост

    2 16 Отговор

    До коментар #41 от "От ЮАР":

    Исках да подчертая, че НЯМА КАК,мусюлмани да празнуват такива езически празници, за другото си прав!

    Коментиран от #48

  • 44 Димакин

    15 4 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Когато това ти г0 посвети един ко3олюбец от пуйкие (там, знайно е, Айнщайнивците са под път и над път🤣) - това си е комплимон 24 карата;-).

    Коментиран от #50

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Любипитко

    16 3 Отговор

    До коментар #45 от "От ЮАР":

    Няма 👍 - няма грант, а,🤔? Жив да го ожалиш "будителя "от ЮАР"🤣🤣🤣❗

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост

    4 15 Отговор

    До коментар #44 от "Димакин":

    Мога само да те съжалявам🤭😅

    Коментиран от #51

  • 51 Домакин

    13 2 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Мога само да ти съчувствам 😏🤣❗

    Коментиран от #52, #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А в Простакия както се превежда

    3 13 Отговор
    От гръцки Воyлгария, вoyлгарите(простакийците и проyстакесите) си почитат дядо Мраз 🤭🤭

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гузен негонен бяга

    10 2 Отговор

    До коментар #54 от "А в Простакия както се превежда":

    Странно, защо не българите, а баш едни "аркадаши" покрай тях - жителите на пуйкия, решиха да си прекръстят родината (пуйката и пуякът са нарицателни на всички езици за надути, надменни, самонадеяни и глупави индивиди, чието самочувствие е без покритие)?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.