Last news in Fakti

24 Декември, 2023 16:29 2 375 43

Етнограф посочи от къде произлизат традициите в България за Бъдни вечер и Коледа

  • празници-
  • коледа-
  • бъдни вечер-
  • традиции-
  • традиция-
  • етнографски

Ето от къде произлизат голяма част от традициите за празниците, които спазваме и днес

Етнограф посочи от къде произлизат традициите в България за Бъдни вечер и Коледа  - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Бъдни вечер и Коледа са празниците на надеждата и новото начало в народния обреден календар. За нашите предци Бъдни вечер е била нощ, изпълнена със специална енергия, за която са необходими и подобаващите традиции и ритуали.

Рождество Христово и вечерта преди празника са били празници на новото начало според прадедите ни. Познатите ни днес традиции имат своите дълбоки корени в езическите религии. Това разказа в интервю за БТА етнографът Динка Ангелова от Ямбол.

В деня преди Коледа всеки от членовете на семейството е имал строго определени задължения

„Стопанката става рано, измива се и започва да меси Боговица – питката за трапезата, хляб-жертва за Бог. Докато тя се суети и приготвя също постни ястия, стопанинът е имал друга задача. Той е трябвало да отиде в гората и да отсече дърво – Бъдник. Отивайки е трябвало да мълчи, а после да избере плодно дърво. Когато си хареса, той се покланя на дървото и го кани да му бъде гост в тази толкова важна вечер. Полива го с вино и отрязва. Занася го вкъщи, стопанката поема дървото и го завива в кърпа като скъп гост“, обясни етнографът.

Бъдникът се поставя в огнището да гори цяла нощ

По горенето на Бъдника са гадаели каква ще бъде годината – добра или лоша. Но надеждите винаги били да е по-добра. Всички традиции се изпълнявали, за да се гарантира доброто, което се очаква. Според това как хвърчат искрите са гадаели дали ще бъде плодородна, дали ще се множат животните, дали в дома ще бъдат здрави и ще има берекет в къщата, ако имат ерген, ще им доведе ли снаха, ако имат мома пък, дали тя ще се омъжи. В някои села хвърлят зрънца пшеница или ечемик в огъня и по пукането им също се гадае, разказа Ангелова.

Трапезата се е слагала на земята, като се имитирало раждането на Христос

„Поставяла се слама, отгоре черга и т. нар. трапезник – тъкано правоъгълно памучно парче. Върху него се редят постните гозби – нечетен брой, без да е строго определен, но най-малко седем. Смятало се е, че на трапезата трябва да се сложи всичко, което се произвежда – лук, чесън, ошав, постни сърми, Боговицата с парата. Задължително на трапезата присъства варено жито, защото се смята, че то е в основата на живота. Набъбването на зърнените култури при варене се свързва с благоденствието и благополучието. Боговицата не се реже, а разчупва. Раздава се първо на най-възрастните, а накрая на децата. На който се падне пара̀та, ще бъде най-здрав и с най-голям късмет през годината“, допълни тя.

Tрапeзата задължително се прикадява с тамян, преди да се седне на нея

Това прави стопанката или стопанинът, в отделните региони е различно, но по-често – стопанката. Тамянът се слага на керемида или лемеж – металната част на плуга. Прикадява се и оборът, за да бъдат здрави животните. По въгленчето на тамяна също се гадаело. Когато се седне на трапезата, не трябва никой да става. Ако някой стане, ще става и квачката от полога, няма да има пиленца. Трапезата не се вдигала цяла нощ, защото се вярвало, че на нея идват починалите да се нахранят. А сутринта всички са очаквали да дойдат коледарите, които да възвестят чудото на Рождество Христово, разказа още етнографът.

Вярванията в християнството се припокриват с езичеството

„В коледарските песни се пее за раждането на Бога – слънце. Древните египтяни, прабългари, кавказки народи и др. са празнували на 25 декември раждането на младия върховен Бог – слънце и началото на новата година. Празникът е свързан със зимното слънцестоене – 22 декември. Езическите народи вярвали, че Слънцето отива три дни на гости на майка си. По време на това гостуване то умира, а на 24-и срещу 25 декември се ражда отново. През IV век християнската религия напластява образите, използва раждането на Бога-слънце, като го заменя с раждането на Исус Христос“, обясни още Динка Ангелова.

Коледарският буенек - уникалната традиция на танцуващите коледари в Ямбол

В Ямболско подготовката за вечерта преди празника е започвала месец по-рано. Коледарите също са очаквали с нетърпение, за да тръгнат с песни и танц от къща в къща, за да възвестят раждането на Бога. За разлика от другите региони, ямболските коледари не само пеят, но и танцуват, изпълнявайки коледарски буенек. Местната традиция е уникална за страната и от години приковава интереса на етнографи и краеведи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кратун

    10 6 Отговор
    Напишете датата на която Българите са празнували Коледа.Тя не съвпада със сегашната католическа.

    Коментиран от #12, #15

  • 3 Идън

    9 2 Отговор
    Трапезата се прекадява с тамян- пали се свещ на високо и се казва молитвата Отче наш преди да седнете. Питката се прелива с малко вино и отрязаното парченце се оставя пред иконата и пак на високо. Ниското е за мъртвите- а това е Рождество. Светъл празник. Никакви гадаения и простотии.

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трайкийците сме просто

    8 6 Отговор
    Оригиналната песен е Болг се роди, Коледо. На тракийския цар цар Колед се ражда син Болг. Българин. Не случайно в никой друг славянски узикс няма Коледа. Има Божич, Рождество и производни думи.

    Коментиран от #16, #23

  • 6 Е добре де

    7 9 Отговор
    Нищо ли не е останало от българските традиции на Аспарух? Всичките празници ли сме откраднали от гърците?

    Коментиран от #7, #9, #10, #11

  • 7 Соваж бейби

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Е добре де":

    Мисля че просто са забравени от поколенията иначе за другото си прав проклетия император Константин и майка му хитра измамница за времето която го е водила за носа и го напътствала как да си запази трона дори с фокуси страшна манипулаторка след години през кьоравите времена вече баба се върнала намерила кръста на Христос и на другите голям цирк ако си чел историята ....Ама нека се радват вярващите си живеят в техния свят .От тях идват тези дивотии наложени и още робуване на измишльотина.
  • 8 Възглавница

    3 2 Отговор
    От амврика и от рока и безродието

    Коментиран от #42

  • 9 адонай

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Е добре де":

    И ни е натрапен евреин.
  • 10 Сатана Z

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Е добре де":

    Аспарух е бил туристически гид нает от българите да ги доведе от точка А до точка Б.
    Свършил си е работата човека.Празниците ги измислят в последствие за да се съживи търговията.
  • 11 Виж

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Е добре де":

    Вижте петият коментар, там е отговорът на въпроса ви.

    Коментиран от #17

  • 12 РЕАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кратун":

    Нищо ли не си чул за Григорианския календар?
  • 13 Ти си

    5 2 Отговор
    Да се уточним и да поправя "експертката" етнограф че Православната църква празнува Коледа на 7 Януари . През 1968 година Българската православна църква установява честването на 25 декември. Комунисти сър а етнографката е заблудени офца .....
  • 14 Есмералдо

    4 5 Отговор
    Ние,българите,сме някакъв странен микс от римски и ромски популации,в добавка и склави,та за това празнуваме всичко.
  • 15 Охх

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кратун":

    Ти първо научи кое е "Коледа", кое е "Рождество", пък тогава ни учи кой, кога и какво е празнувал!
  • 16 На тракийски цар се ражда син българин

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трайкийците сме просто":

    Е как крушата ражда ябълка. Защо тракийката не ражда тракийче? Не е ли царят тракиец бащата? Или той научава, че е баща чак след раждането.... странни обичаи са имали тези тракийци

    Коментиран от #18

  • 17 Да, виждаме.

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Виж":

    Болг се роди Коладе, или Блег (Белг) се роди, Крома. Като Болг и Блег са с един корен Блегскъ, блясък, блик - бик, а Коло е с корен колело, също и Кръма - кърма, колело. Кром е Кронос (круна - корона), а болг - блег е епитета на Зевс - блегур, или казано ЗверТурдо. Нашия княз Крума носи името на Кром (Кронос). В хетската митология са познати като Кумарби и Тешуб. Българската сурвачка е каду-цея на Ерми (Хермес) от линеар Б - Емаха, Емати - вземати.
  • 18 Есмералдо

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "На тракийски цар се ражда син българин":

    Напълно нормално е.Детето е булгар-тоест микс.Булгамак-микс между тракиец и ромка.

    Коментиран от #19

  • 19 Защо лъжеш - роме?

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Есмералдо":

    Няма един документ или печат на нашите князе, на който да пише БУЛГАР. Но пък пише БЛЪГАРЬ, БЛГАРОМ, БЛЪГАРОМЪ, БЛЪГАРСКО, БЛЪГАРСКА, БЛЪГАРСКОГО. БЛЪГАРИНЪ.

    Коментиран от #26

  • 20 Тангра ви наказва защото

    3 6 Отговор
    Го забравихте и празнувате раждането на някакво еврейче от невярната съпруга на някакъв наивен дърводелец който се направил, че вярва на непорочното зачатие от някакъв полъх на вятъра явил се над храст че в пустинята. На всичкото отгоре новороденото еврейче след време се отрекло от своята вяра и на всичкото отгоре поискало да стане еврейски цар, за което и било осъдено от своите.

    Коментиран от #25

  • 21 Леля Гошо

    1 7 Отговор
    Традициите идват от нашите големи и добри американски братя.
  • 22 Пешо от панелката

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    Някакъв миш-маш от християнски традиции, езически ритуали и дивашки суеверия, овкусени с тройна доза фатализъм и невежество.
  • 23 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трайкийците сме просто":

    Поразрових се. Няма единно становище на историци и етнографи откъде идва името Коледа. От девет кладенеца вода носят, само и само да не признаят, че идва от колене на прасе. Само една историчка застъпва тази теза. Звучи брутално , но явно е така. И такова понятие като Дядо Коледа няма.

    Коментиран от #29

  • 24 Есмералдо

    2 1 Отговор
    Който се отрече от Иисус,директно да си събира сака,и в ада!
  • 25 Няма никъде на българска земя

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тангра ви наказва защото":

    засвиделстван бог Тенгри. Но пък има Сълньце от Силно (сила), в 13-и век Слънце. Също СЪварОгъ (сълньце горещо огън), СЪвароЖич (сълньце горещо жечко). Днес все още казваме вҍра, вера - вяра, по варъ (горещина, зной). Варуна (Varuna) споменат в Именникът на българските князе като Варени.

    Коментиран от #27, #40

  • 26 Есмералдо

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Защо лъжеш - роме?":

    Не съм ром,а грък-и не лъжа,а просто променям истината,и тезата,повторена 100 пъти,вече е истина!

    Коментиран от #28

  • 27 На българска земя може и да няма

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Няма никъде на българска земя":

    След насилствената християнизация извършена от Борис при която са заличени всички светилища на българите и са обезглавени болярски те родове и жреци, но от там от където идват българите има и то предостатъчно.

    Коментиран от #31

  • 28 Не си рома

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Есмералдо":

    а си данаец от Етиопия, наричани още гипти - джипси от ОМиръ, Херодот, Плини и Страбон, по-късно откраднали името елин от СеЛи (селяни, това лие) - (пеласгите, пеласти), по наше Сила (Сълньце), та оттам и българското Сели-ос, Хелиос. Също и Селиена (ме-сечина), но и Все-лие-на-я (всичко излива върху мен - я, аз).
  • 29 Умен по цялата глава

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Когато Българското царство приема Християнската религия,в черквите се служи на гръцки език.Тогава българските монаси превеждат книгите на Старобългарски език и на този език се служи и в Русия.На Старобългарски език се изговаря точно така - " "Коледа" !!

    Коментиран от #33

  • 30 Измамата на века

    4 1 Отговор
    На истинските вярващи им е ясно че на 25 декември се празнува култа към слънцето. От 25 декември нататък дните стават по-дълги. Факт. Това е езически ритуал още от древноегипетско време. Заблудените овце блеят ли блеят без да търсят истината
  • 31 Българите отникъде не идват

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "На българска земя може и да няма":

    а винаги са си били на Балканите. 515 години оттатък Дунава изтласкани там от ромеите. През 4-ти век вече засвидетелствани в 2 антични карти с Мизия, също и България. През 513-о лҍто Виталиан повежда българите от същата тази провинция Мизия, също и България, която се казва само България. Княз Крова-тон с гръцко окончание Тон (грешно - Кувра-тос, Хувра-тис от Крова, покрив - крило, с епитет КоурТъ - петел този), носи името на гетите Кровизи от Одриското царство, което релано е ОдроzON по монетите им, и по корена Дрозъ, Дрьзъ - дръзки, които гърци наричат - Траси, Траки - дръзки. Итилска (Волга от средновековието) България е късно свидетелство на Теофан, живял 2 века след Българската държава. Негово е свидетелството за името Крова-тон, което име го пише на трите му пръстена с български руни Окровие, Оикорв, Окровие.
  • 32 Ветеран от Протеста

    4 2 Отговор
    В Ямболско живеят Траки.Тракийските племена са запазили и до днес Традициите си,като повечето са Езически приобщени от Християнската религия.И въпреки това,дори след пет века Робство , иконата на Богородица и кандилото греят в Одаята на поробения Български Народ.Дори руските Комунисти не успяха за половин век Окупация да унищожат Вярата на Народа и неговите Традиции...

    Коментиран от #34, #35

  • 33 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Умен по цялата глава":

    Никой не ти говори, как се произнася, а откъде идва тази дума. Едни историци казват една латинска дума, други извличат от друга латинска дума. Трети викат, че е от незнам какъв си произход. Няма да единно становище. С две думи, никой не знае и си съчиняват.

    Коментиран от #38

  • 34 Измамата на века

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ветеран от Протеста":

    Нито икони ще ви спасят, нито кръстове! Къде в Библията пише за такива неща??? Каква е втората заповед от десетте Божи заповеди? Човеци, които се кланят на измислени изображения в дървени или златни рамки, направени пак от човеци и чакащи чудеса от тях, са ИДОЛОПОКЛОНИЦИ!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Есмералдо

    1 3 Отговор
    Ако искаме българската нация да е сплотена,трябва всеки млад българин,да си вземе за булка млада ромка,или туркиня,и така децата му ще бъдат интегрирани,и няма да има малцинства,а само българи.
  • 37 Мъдрият

    4 1 Отговор
    Всичко това са езически поверия и суеверия и не трябва да се спазват!

    И те показват, че нашят народ е бил заблуден и в душите си хората не са били съвсем откъснати от езичеството, и не са разбирали същността на Православието!

    Трябва да следваме и спазваме само това, което е определила нашата Света Православна църква!

    Пожелавам на всички православни християни с духовна радост, трепет и благоговение да посрещнем великия светъл християнски празник Рождество Христово!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хубаво е да се чете повечко

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Няма никъде на българска земя":

    Прочетете какво представляват хилядите капища или оброчища които се намират по нашите земи.

    Коментиран от #41

  • 41 Капищата носят също

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хубаво е да се чете повечко":

    името ГоуМьно - гои мен, в което са разпръсквали житото. Това е храмът на българите. Слънцето, волът и житата, с които са се изхранвали. Под символът на род Дуло - Доуло, има и други знаци по форма на арьмъ - ꙗрьмъ, игленик, ҁрпъ - сьрпъ и т.н. Да, хубаво е човек да чете, особено за българите старите им ръкописи и архаични символи. Весели празници!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.