Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 09:41 961 2

Откриха неизвестен досега източник на звезден прах

  • звезден прах-
  • супернова-
  • звезда-
  • космос-
  • експлозия

Свръхновата, от която произлиза звездния прах, учените смятат за най-плодотворната до този момент

Откриха неизвестен досега източник на звезден прах - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах във Вселената - специфичен вид свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си, съобщи сайтът на в. "Индипендънт".

Звездният прах, наричан също космически, образува градивните блокчета на скалистите планети, като Земята, и дори на самия живот. Един от най-големите въпроси, които специалистите си задават обаче, е какъв вид звезди го образуват и как, пише БТА.

Свръхновите са мощни взривове в космоса през последните етапи от живота на някои звезди. Експлозията от тип Ia, която е във фокуса на изследването, е възможна в двойна звездна система.

Според британски учени ударната вълна, причинена от експлозията на тази свръхнова, се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или от двете звезди, създавайки нов космически прах.

Учените от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф са наблюдавали през първите три години след експлозията ѝ свръхнова в спирална галактика на около 300 милиона светлинни години от нас. Според тях тя е една от най-плодотворните, произвеждащи прах.

Досега изследователите са търсели тези така наречени фабрики за прах сред свръхнови от тип II - масивни звезди, които експлодират в края на краткия си живот чрез процес, известен като колапс на ядрото.

Професор Хейли Гомес, ръководител на Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф и един от съавторите на изследването, разказва:

"В тази работа изследователи от цял свят използваха множество телескопи, които могат да търсят както във видимата, така и в инфрачервената светлина, за да наблюдават рядък вид астрономическо събитие, което се случва, когато много стара, мъртва звезда с малко по-масивна и по-млада звезда-спътник експлодира. Титаничната ударна вълна на експлозията се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или двете звезди, и този сблъсък води до създаването на нова партида космически прах".

Учените са изследвали свръхнова тип Ia, наречена SN2018evt.

"Изследването ни на SN2018evt показа, че само 1041 дни след експлозията се образува огромно количество космически прах, равно на 1% от масата на Слънцето. Това може да обясни изобилието на прах, което наблюдаваме в тези странни елиптични галактики", добавя проф. Гомес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелю Звездоброеца

    1 3 Отговор
    Аз съм Зелю Ненаситни, дайте ми го тоя прах да го изшмъркам
  • 2 Стардъст

    2 1 Отговор
    Международния екип астрноми е открил също, че е добре да пуснете една прахосмукачка в неделя сутринта, вместо да се излежавате пред телевизора.