Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 10:45 1 205 8

Град във Франция забрани използването на мобилни телефони на публични места

  • мобилни телефони-
  • сен пор-
  • франция-
  • харта

Сен Пор създаде "Харта без екрани", която обещава да предложи алтернативни дейности на младите хора

Град във Франция забрани използването на мобилни телефони на публични места - 1
Снимка: Shutterstock

Жителите на град Сен Пор, разположен близо до френската столица Париж, гласуваха за забрана на използването на мобилни телефони в определени райони на града. Това донякъде ще усложни живота на местните жители и туристите, които са свикнали да използват джаджи, за да се ориентират в района, да правят снимки и да превеждат менюта.

Според The Sun от 2000 жители на града само 272 са гласували на съответния референдум (146 гласа срещу 126). Новият указ, който кметът Винсент Пол-Пети ще обяви през следващите дни, изрично ще забрани използването на телефони и други устройства пред училища, в магазини, докато се разхождате по улицата или по време на тълпи на големи събития. По този начин местната общност иска да предпази юношите и децата от прекомерното използване на джаджи.

В резултат на референдума градът създаде "Харта без екрани", която обещава да предложи алтернативни дейности на младите хора. По-специално, кметът на града обеща да построи спортен център и кино за деца и юноши, така че те да бъдат активно заети с нещо "далеч от екраните". Из града ще има и знаци, които гласят: "Общност без екрани, нека защитим нашите деца!", информира БГНЕС.

В същото време се отбелязва, че реални санкции за използването на мобилни телефони в града няма да има. Нормата се разглежда по-скоро като просто символичен жест, насочен към създаване на по-общителна атмосфера. Градчето се намира на около 40 километра от Париж. Популярните места за посещение включват замъка Vaux-le-Vicomte, който Франция нарича "един от най-важните замъци в страната". Също така е удобно да стигнете до известния дворец Фонтенбло и заобикалящата го гора със същото име. Последният е особено популярен сред парижани, които искат да избягат от града за един ден. Градът е известен още като "плажа на Сена", където в горещите дни хората се събират по бреговете на реката и плуват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    6 3 Отговор
    Там живеят предимно мюсюлмани.Та за това.Имама може да нареди да ви убият с камъни.

    Коментиран от #3

  • 2 Ник.А

    4 0 Отговор
    Честита демокрация 😀
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какво става

    3 1 Отговор
    с демокрацията, направо се побърка вече? Ще минаваме отново на стационарни телефони явно.

    Коментиран от #5

  • 5 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Какво става":

    направо минаваме на вестоносци и гълъби. Не ти ли хареса новината, режеш им главата. Всичко ново е забравено старо. Очакваме скоро и кръстове по пътищата. И Робин Худ да излезе пак. Те така или иначе парламентите за нищо не стават, само лапат, а защита никаква

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.