От десетилетия във Франция, а от няколко години и в други страни по света, третият четвъртък на месец ноември се празнува като „Ден на младото вино Божоле Нуво“, пише winebg.info.
Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век, като първи отбелязват празника винопроизводителите от град Божу (Beaujeu). Френски декрет от 1951 година разрешава на производителите да пласират на пазара вина от същата година най-рано през месец декември. Но хората, които произвеждат новото божоле, успяват да договорят по-ранна дата и тя е изтеглена в средата на ноември.
Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден – в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле. Това е младо вино от сорта грозде гаме, което се консумира до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва през септември, задължително на ръка. В рамките на месец преминава през две ферментации между реколтата и разливането в бутилките.
За виното Божоле Нуво
Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет, често има плодов привкус на вишни, малини, а миналата година се предлагаше дори с привкус на банан. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена.
Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 милиона изпити бутилки. Япония е най-големият експортен пазар за тази стока със 7 милиона пласирани бутилки. Следват САЩ с 2,4 милиона продадени бутилки и Германия – 1,2 милиона.
Разбира се, най-бурно празнуват в Божоле - там се случват около 120 фестивала, свързани с младото вино. Най-популярният е Les Sarmentelles в столицата на Божоле - Божу. Петдневният празник включва дегустации, музика и танци, огромно разнообразие от местна храна. В полунощ с фойерверки се отварят бъчвите с младото вино, което се пие до сутринта. Не само във Франция младото божоле е повод за празник. В Япония, Китай, САЩ и цяла Европа потребителите посрещат божоле нуво с бурни наздравици.
В България в третия четвъртък на ноември специализираните магазини също предлагат избор и дегустации на младото вино. То влиза и във винената листа на много заведения и остава там за месец или два – младото вино е нетрайно и трябва да бъде изпито най-късно до пролетта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ласкав магураджия със Свищовски кетап
няма такава глупост
07:55 21.11.2024
2 когато е с вкус
08:26 21.11.2024
3 Факт
08:38 21.11.2024
4 плюс минус
08:57 21.11.2024
5 ганю
много му разбират на виното
заедно с италианците отдавна спорят кой е по добрия
в бранша и винопроизводството.
19:45 21.11.2024