Last news in Fakti

8 Март, 2024 15:45 1 137 20

Лятното часово време може навреди на здравето

  • лятно часово време-
  • умора-
  • сън-
  • вредно за здравето

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици

Лятното часово време може навреди на здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП по повод смяната на времето в САЩ тази неделя.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства.

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве.

По-голямата част от САЩ преминава към лятното часово време в неделя, 02:00 ч. Връщането към астрономическото време ще бъде на 3 ноември. Хавай и по-голямата част от Аризона не сменят времето, както и Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам, Американските Вирджински острови.

Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави.

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери.

Мозъкът на човека има свой "часовник", който реагира на светлина и тъмнина. Сърдечният ритъм се променя в зависимост от това дали сме будни, или спим, и се променя с възрастта - малките деца стават рано, а тийнейджърите се събуждат трудно.

Сутрешната светлина презарежда организма. Вечер нивата на хормона мелатонин започват да се повишават. Прекалено много светлина вечер - в случая резултат от смяната на времето, може да забави повишаването на нивото на мелатонина и да извади организма от ритъм.

Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма.

Тежките пътни инциденти се увеличават в първите дни след преминаването към лятно часово време, а рискът от инцидент е най-висок сутрин. Учените свързват това с недоспиването.

Американската асоциация по сърдечно здраве отбелязва, че инфарктите в понеделник след смяната на времето зачестяват. Два дни след това се увеличава броят на инсултите. Медицината вече е установила, че тежките инфаркти като цяло са повече в понеделник, както и сутрин заради кръвното налягане.

По-ранното лягане в петък и събота, преместването на часа за вечеря и този за тренировка могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към преминаването към лятно часово време. Пиенето на кафе и прекарването на вечерта пред светещ екран на електронно устройство могат да попречат на по-ранното заспиване.

Някои асоциации, свързани със здравето, като Американската асоциация за сърдечно здраве и Американската академия по медицина на съня смятат, че придържането към астрономическото време е по-съвместимо с човешката биология.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз не пиша на предателките

    0 4 Отговор
    И се гордея с това , горд българин съм
  • 2 Сила

    7 0 Отговор
    "може навреди на здравето"???!!!??? Той жената и децата и то...... Редактора от малцинствата ли е....?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    6 10 Отговор
    Я па я тая! И къде си го изгубила тоя час сън! Човек спи, когато е тъмно и е буден, когато е светло! Зимното измислено време за пестене на енергия обърква часовника на човек, а не лятното, мисирче!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Нали

    1 1 Отговор
    Това е идеята
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нормално е

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Точно обратното.
  • 8 Май.

    0 0 Отговор
    Не ми пречи но ако 1 месец по-късно
  • 9 За водата знаеш ли?

    3 1 Отговор
    Всеки, който някога е пил вода, е умрял или ще умре. Никой не се е спасил.
  • 10 Розита

    7 2 Отговор
    Не може да навреди а ни вреди, защото обърква биологичния часовник на организма, а това води до болести.
    Време е да спре това безумие.

    Коментиран от #12

  • 11 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор
    НИЕ и без него сме увредени...
  • 12 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Розита":

    А на теб какво е объркала,... да не би щъркела да те е изпускал няколко пъти, я питай баба си
  • 13 СМЕХОРИИ

    2 5 Отговор
    Биологичен часовник,... що е то. Даже не ходим да се,ем по него, ами когато ни дойде.
    Когато ще летиш със самолет, биолог.часовник ли е вярен, или оня на летището
    Но е модерно при всяка смяна лятно/зимно да се пускат подобни статии ,простолюдието да се почуства велико

    Коментиран от #14

  • 14 Часовникар

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "СМЕХОРИИ":

    Основната цел на въвеждането на лятното часово време е да се накара плебса да работи един час повече безплатно за чорбаджията.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    1 1 Отговор
    По тази логика, всеки път като се събудите с час по-рано може да ви е вредно. Кой ви тури да плашите хората с измислици?
  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Часовникар":

    Слушай какво ти говори човека. Смяната на часовите пояси при летене е далеч по-вредна. Днес, много хора летят международно поне веднъж седмично, докато смяната на лятно-зимно време е два пъти в годината. Пълнят ви главите с измислени проблеми, а вие им вярвате, защото не обичате да мислите с главите си.
  • 17 Гост

    1 1 Отговор
    Като стоите до 3 през нощта на кръчма не ви вреди на здравето. Като гледате сериали до следполунощ не ви вреди на здравето. Като зяпате телефон в леглото докато се съмне, не ви вреди на здравето. Но, видиш ли, като се сменя с час напред или назад два пъти годишно - е, това вече е голям проблем. Вярвайте им бе, мЕсир0ци, вярвайте им.
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Найденова, ако час по-ранно съмване ти вреди на здравето, какво ще ти причинят цели четири часа по-ранно съмване, заради нарастването на деня от зима до лято? Зимата се стъмва в 17:00ч, а лятото чак в 21:00. И за това ли ще обвиниш единият час лятно часово време?
  • 19 Гост

    1 1 Отговор
    С лятно или със зимно часово време през лятото, часовете слънчева светлина през лятото ще са си пак толкова, а през зимата ще са си пак по-малко. Смяната на един час напред или назад не ти дава нито повече светлина, нито ти отнема. Иска се да си минал поне трети клас, за да не говориш гл0п0сти.
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    И да ти кажа, да бачкаш за най-ниската заплата в ЕС, при едни от най-високите цени, с най-разбитите улици, с най-лошото обществено облужване, с най-лошата социална политика, при най-к0р0мпираните управници си е направо трагедия, в сравнение със смяната на часовото време. Като не ви харесва да го сменяме, що не ги писахте тия врели-некипели още при смяната със зимното, есента, а?