25 Октомври, 2024 13:31 706 13

Как смяната на часа влияе на съня и здравето? Ето как да се подготвим

  • лятно часово време-
  • стандартно часово време-
  • час-
  • връщане на часа-
  • време-
  • смяна на времето-
  • смяна на часа

На 27 октомври връщаме времето с един час назад, а това неминуемо се отразява на ежедневието ни

Как смяната на часа влияе на съня и здравето? Ето как да се подготвим - 1
Снимка: Shutterstock

Смяната на часовниците е остаряла идея, която вреди на здравето ни и според експертите по съня трябва да бъде изоставена.

Много страни в Европа и по света се подготвят да върнат часовниците с един час назад тази неделя, 27 октомври, но според здравните специалисти това е отживяла практика, която не помага по никакъв начин на спестяването на енергия, а напротив - многократно се е доказвала като нездравословна.

В продължение на повече от 100 години хора по целия свят сменят часовниците си два пъти годишно, за да се възползват максимално от дневната светлина през лятото и зимата, но сега експертите твърдят, че това е остаряла идея, която всъщност вреди на здравето ни. Членовете на Британското общество за съня, професионална организация на медицинските, научните и здравните работници, заявиха, че доказателствата ясно показват, че естествената дневна светлина сутрин е полезна за съня, докато смяната на часовниците има отрицателно въздействие.

Прекъсването на циклите на съня на хората не само затруднява връщането им към нормалния график, но може да доведе и до по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Проучване от 2019 г., проведено от изследователи от Медицинското училище в Харвард и Масачузетската обща болница, разглежда влиянието, което недостигът на сън може да окаже върху сърдечните заболявания при мишки. То открива, че след 16 седмици при мишките, чиито цикли на сън са били нарушени, са се появили по-големи артериални плаки в сравнение с мишките с нормален режим на сън. И това не е единственото притеснение.

Всяка година, когато часовниците се преместват напред през пролетта, се наблюдава съответно увеличение на броя на сърдечните удари и автомобилните катастрофи - според експерта по телесни часовници д-р Гизела Хелфер от университета в Брадфорд. През 2018 г. RAC публикува доклад въз основа на петгодишни данни за произшествия от Министерството на транспорта, в който се разглеждат данните за сблъсъците през двете седмици след смяната на часовниците. В него се стига до заключението, че има по-малко сблъсъци, когато часовниците вървят напред (-1,5%), но това е далеч по-важно от увеличението с 5,1%, когато часовниците се връщат обратно през октомври.

Този доклад последва друго проучване през 2014 г., проведено от експерти от Университета на Колорадо, в което са разгледани случаите на прием на пациенти с инфаркт в продължение на три години. То установило, че в понеделника след преместването на часовниците напред през пролетта броят на инфарктите се е увеличил с 24%, докато във вторника след връщането на часовниците назад през есента инфарктите са намалели с 21%.

Смяната на часовниците оказва влияние и върху психичното здраве на хората. Въпреки че след смяната на часовниците през октомври получаваме допълнителен час дневна светлина сутрин, това продължава само няколко седмици, преди дните да станат по-къси и слънцето да изгрее по-късно. При някои хора увеличените часове на тъмно могат да доведат до лошо настроение, умора и мускулни болки поради липсата на витамин D от излагането на слънчева светлина.

Проучванията са установили, че лятното часово време може да влоши разстройства като тревожност, депресия и сезонно афективно разстройство (SAD). В най-кратките дни от годината - 21 и 22 декември, разполагаме с по-малко от осем часа слънчева светлина. Смята се, че липсата на слънчева светлина може да попречи на хипоталамуса да работи правилно, което може да повлияе на производството на мелатонин, който ви кара да се чувствате сънливи, както и на серотонин - хормон, който влияе на настроението, апетита и съня.

Експертите настояват, че е важно сутрин да има естествена дневна светлина, тъй като тя помага на телесните ни часовници да разграничават деня от нощта, нещо, което е от съществено значение за оптималния сън и цялостното здраве.

"Тази едночасова промяна може да не изглежда много, но тя може да доведе до опустошение на психическото и физическото благосъстояние на хората в краткосрочен план," казва д-р Чарлз Чейслер, професор по медицина на съня в Харвардското медицинско училище в Отдел по медицина на съня.

Около 70 държави спазват лятното часово време, което включва смяна на часовниците два пъти годишно, но това не е първият път, когато експерти призовават да се премахне процесът на смяна на часовниците. Държави като Турция, Хонконг и Исландия вече не спазват лятното часово време.

В същото време според д-р Чейслер има някои начини, по които можете да се подготвите за промяната:

  • Постепенно си лягайте по-рано и ставайте по-рано в продължение на няколко дни преди смяната на часа
  • Включете следобедна дрямка, ако се чувствате уморени в деня след връщането на часовниците
  • Изложете се на естествена светлина сутрин или инвестирайте в светлинна кутия
  • Ограничете кофеина и алкохола, тъй като те също могат да повлияят на съня.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    8 2 Отговор
    И кога най-сетне ще махнем тази смяна на часовото време в България?

    Всички политици изобщо не обръщат внимание на този въпрос! А той е важен за всички нас!
  • 2 Язе съм

    3 4 Отговор
    го махнал от три години вече. Карам си по лятното и си ми е добре, използвам си светлата част на деня пълноценно, пък идиотите нека си замръкват в 16ч по малоумното зимно време.
  • 3 провинциалист

    1 0 Отговор
    Трета поредна статия сменя часовниците на хората. За мен ролекс, моля!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗиС 5

    0 0 Отговор
    Смених си часовника. От електронен,купих си автоматик.
  • 6 щамов работник

    0 0 Отговор
    Ще се подготвим,като си сготвим миш-маш.
  • 7 морски

    4 0 Отговор
    Ами аз 30 пъти трябваше да съм умрял ,защото на 10-12 дена пресичам атлантика , и часа го въртим по 2 пъти на ден.

    Коментиран от #11

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Тази глупост "Смяна на часово време" е измислена оште от 1световна война.Да ми каже някой може ли в тази тъмница да е 7,3 часа???Сутрин тъмно та дрънка и е 7,3 часа.......Как не го попроменихта малко...Примерно да не го сменяте края на октомври ,а края на септември???Тогава няма да я има тази огромна разлика на ,която подлагате нас -3-категория хора създадени да изхранват вас 1 и 2 категория хора! не ми споделихте.....Има ли недосегаем да е дарил....органите си.........
  • 9 Тома

    3 1 Отговор
    В умните държави това въртене на часа отдавна го спряха но при нас много обичат народа да го правят луд.
  • 10 Механик

    0 0 Отговор
    Смяната на времето е само два дни годишно, а хипохондрик-лунатиците вият колко зле им се отразява.
    А какво да кажат хората, който постоянно пътуват до места с коренно различни часови зони?
    Не мога да си представя как само един час разлика и може да доведе до някакви проблеми!
  • 11 Механик

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "морски":

    Да, колега. Точно това имах в педвид в поста си. Просто не бях прочел Башият коментар, но всичко е точно така както сте го казал.
  • 12 Теоория на относителността

    0 0 Отговор
    Ракиеното време настъпва един час по-рано, а махмурлукът продължава един час повече.
  • 13 МАЙ....МАЙ..

    0 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО...
    МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ
    ИМАТ ЛИ...ТАЙМЕР/ЧАСОВНИК...
    И СЕГА КАТО ГИ ТРАНСПОРТИРАТ
    ДО СЕКЦИИТЕ КОЛКО ЧАСА ПОКАЗВАТ
    АВТОМАТИЧНО ИЛИ РЪЧНО СЕ
    НАСТРОЙВА...А НА 27.10.24..КАКВО..