Last news in Fakti

17 Март, 2024 17:16 2 588 3

Учени разкриха как са направени татуировките на Ледения човек Йоци (СНИМКИ)

  • татуировки-
  • ледения човек-
  • йоци-
  • учени

По тялото на Йоци има 61 татуировки

Учени разкриха как са направени татуировките на Ледения човек Йоци (СНИМКИ) - 1
Снимка; Twitter

Леденият човек Йоци, чиято мумия е на 5300 години, се е татуирал с техника, която е много сходна на съвременните, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на американски и датски учени.

По тялото на Йоци има 61 татуировки. Това са 19 групи от черни линии, повечето с дължина под 2 см. Те са по гърба, корема, лявата китка, долната част на краката. Досега специалистите приемаха, че са направени, като в прорези по кожата са втрити сажди. Ново изследване показва, че са направени по-скоро с убождане.

Арън Дитър-Улф от Отдела по археология на Тенеси, Мая Сиалук Якобсън, която изследва традициите за татуиране на инуитите в Дания, и татуировчикът Дани Риди от Нова Зеландия са използвали четири различни техники, за да възпроизведат татуировките на Йоци върху крака на Риди, оставили са ги да заздравеят и след това ги сравнили с оригиналите. Те старателно са описали всеки процес, как изглеждат раните, белезите и татуировките с времето. След това са ги съпоставили с древните татуировки.

Всеки път, когато инструментът за татуиране разкъсва кожата, той прави малка рана, а всички рани имат отличителни черти, които зависят от начина, по който са били създадени, обяснява Дитър-Улф. Докато при техниката на разрязване се получават прави и чисти ръбове от острието, то при техниката на убождане с ръка се получават малки припокриващи се точки или неправилни форми.

Екипът установява, че разрезите върху Йоци най-много приличат на последния метод и вероятно са направени с костно или медно шило - малък заострен инструмент.

Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Archaeology.

Мумията на Йоци е открита от туристи през 1991 г., когато се показва от леда в Алпите на около 3200 м надморска височина.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 133456

    6 4 Отговор
    Затворнически татуировки се правят и през 21 век
  • 2 ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ

    13 3 Отговор
    Апък едни други учени откриха в кой университет работят!
  • 3 То е ясно !

    3 6 Отговор
    С бензинопилка си ги е правил от Хабаровск.