Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 06:58 1 860 0

GPS-ът стана на 25 години

  • gps

Голяма част от хората не ползват карти, а веднага посягат към смартфона. Ако все пак не могат да се ориентират, те прехвърлят вината на GPS

Системата за глобално позициониране, известна по-скоро с абревиатурата си GPS, отбелязва четвърт вековен юбилей.

Замислена за нуждите на военните и Пентагона, тя нямаше да придобие тази популярност, ако не беше американският президент Роналд Рейгън. Той разрешава ресурсите на тази система да се използват и от обикновените хора.

През 1989 г. в космоса е изстрелян първият спътник Block II. 25 години по-късно хората използват GPS по толкова разнообразни начини, за които не са предполагали и нейните създатели.

В наши дни системата активно се използва за навигация в автомобилите или смартфоните. Анализатори дори предричат пенсионирането на добрата стара карта.

„Голяма част от хората не ползват карти, а веднага посягат към смартфона. Ако все пак не могат да се ориентират, те прехвърлят вината на GPS”, заявява пред Би Би Си един от бащите на системата професор Брад Паркинсън. Той не пропуска да отбележи, че остава верен на добрите стари карти.

Ако стопаните на котки смятат, че техните любимци се шляят на воля или дремят на слънце, ще останат дълбоко изненадани. Прикрепени датчици показаха на изследователите, че домашните любимци с удоволствие проникват в чужди къщи, където има други котки, за да се подкрепят.

Смартфоните и GPS могат да разбият не едно семейство. Мъж от Ню Йорк подал молба за развод след като вградената навигация в телефона на нежната му половинка показала, че тя често отскача до адреса на бившото си гадже.

Дори и неопитният голф играч може да намери лесно изпратената в дълбоката трева топка.

Днес във водещи отбори се използват мини предаватели по време на тренировки, за да се следи както състоянието на играчите, така и тяхната готовност за изпълнението на треньорските повели.

Много от родителите на Запад използват достиженията на GPS, за да следят своите деца.

В редица големи мегаполиси се използват приложения за мобилни телефони, разработени на базата на системата GPS, за да се определят най-близките свободни места за паркиране или да се избегнат задръстванията.

Много от учените използват GPS датчици, за да изследват миграциите или поведението през любовния период на редица животински видове.

От 2013 г. полицията в редица американски щати използва специални куршуми с GPS. Те се изстрелват по колата на престъпниците. По тоиз начин полицията дискретно следи бегълците и планира акцията по залавянето им не на мястото на престъплението, а в район, където това ще бъде по-малко опасно.

На 25 години GPS-ът предоставя все нови възможности за улеснение на живота на своите потребители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА