Last news in Fakti

15 Юни, 2024 16:33 1 563 9

Може ли пикочният мехур да се спука, ако се стискаме твърде дълго?

  • урина-
  • стискане-
  • пикочен мехур-
  • урология-
  • спукване

Уролози разбиха мит, в който много хора вярват от дълго време

Може ли пикочният мехур да се спука, ако се стискаме твърде дълго? - 1
Снимка: Shutterstock

Дългото задържане на урина може да доведе само до разтягане на мехура, но няма да причини спукването му, уверяват уролози.

Изключение прави само ситуация, което се случва много рядко, ако пикочният мехур е подложен на някаква травма, например автомобилна катастрофа или удар в корема.

Стените на мехура са еластични, способни да се разтягат и да вместят голям обем течности. Именно това го прави устойчив към спукване. Обаче прекаленото продължително препълване с урина в него може да предизвика различни проблеми, които да повлияят както на неговата функция, така и на бъбречната функция, пише zdrave.to.

Ако човек реши по някакви причини да търпи или да потиска позивите за уриниране, след известно време може да забележи изчезване на позива към препълнения пикочен мехур.

Освен това, ако човек усети, че пикочният мехур е препълнен и иска да го изпразни, може да забележи, че уринира трудно и често с много слаба струя. Това състояние условно може да се нарече остра атония на пикочния мехур, когато неговите стени се разтягат, а мехурът се адаптира към новите „реалности“ и започва да поема голям обем урина. В резултат на това той престава да дава сигнали към главния мозък за необходимостта от изпразване. А неговата съкратителна способност временно се понижава. След известно време позивите и съкращенията се възвръщат към нормата и пикочният мехур прави нови опити „да се договори“ за това да се изпразва.

Ако това не се случи и тази ситуация вече е постоянна, или пък препълването с урина се случва постепенно и незабележимо за човека, се развива устойчива атония на пикочния мехур, а самото състояние се нарича „хронично задържане на урина“. В такава ситуация пикочният мехур може да се разтегне до обем повече от литър, при норма 300-350 мл.

Най-сериозното последствие от постоянно препълнения пикочен мехур е нарушеното оттичане на урината от бъбрека, което може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност.

Основната препоръка съответно е да следите за редовното уриниране и в никакъв случай да не търпите, когато имате възможност да посетите тоалетната.

Ходете до тоалетна преди сън и продължително пътуване, когато възможностите са ограничени. И, разбира се, ако забележите, че имате промяна в уринирането, съпроводено с определени сложности и дискомфорт, се обръщайте към специалист, без да отлагате дълго.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поливно земеделие

    4 0 Отговор
    След третата бира, налягането (и обемът) се повишават и пезултата е като при градинска пръскачка или пожарен кран.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гръч

    2 1 Отговор
    Само,който не е играл футбол с пикочни мехури вярва,че може да се спука

    Коментиран от #6

  • 5 Памперс

    3 1 Отговор
    Само като прочетох заглавието и ми се допика.
  • 6 ЗЛАТЕН НАЛЪМ⚽

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гръч":

    Да ВЧЕРА видяхме шотландски мехур
    Срещу афрогерманците
  • 7 Хахо

    1 1 Отговор
    Добре, че беше Елито да ни каже, че не трябвало да се стискаме.. А кво да правим ако сме в центъра на София, а наблизо не се виждат градски тоалетни? Освен да го вадим и да пкаем в шадравана, като правеше един виден бивш политик
  • 8 СМЕХОРИИ

    1 0 Отговор
    Ако има удар, може
    Иначе простатата... Образно казано, яж, пий, може и своята
  • 9 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Много умни учени, това е просто израз за спукването. Африканчетата като хванат газелата, мехура го надуват, завързват, омотават с парцали и мача започва.