1 Юли, 2024 13:58 2 246 26

Лимоновите резанки, които познаваме от соца, всъщност са американски

  • лимон-
  • лимонови резанки-
  • сладки-
  • сладко-
  • сащ-
  • комунизъм-
  • соца

Родината на лимоновите резанки е САЩ, като историята им може да се проследи до Бостън и Чикаго

Лимоновите резанки, които познаваме от соца, всъщност са американски - 1
Снимки: Shutterstock

Лимоновите резанки, които най-често присъстваха на масата като сладък продукт, за мнозина продължават да са символ на социализма. Всъщност в тях няма и никога не е имало лимонов сок или какъвто ида е лимонов продукт, а и не са българско, а американско изобретение. Смята се, че десертът придобива сравнително познатата ни и до днес форма в САЩ между двете световни войни, пише webcafe.bg.

Кой създава лимоновите резанки?

Две компании - от Бостън и от Чикаго - спорят кой за първи път измисля желираните сладки под формата на плодови резени.

И до ден-днешен бостънските плодови желирани десертчета обаче си остават популярни в Америка. Причината за създаването на сладкишите пък е прозаична - сладкарите искат да сътворят вкусни и свежи сладки, които са подходящи и за евреите, спазващи строги ограничения по време на Пасха.

Лимоновите резанки, които познаваме от соца, всъщност са американски

Сайтът Old Time Candy приписва изобретението на сладкаря Джеймс О. Уелч. Той основава фабриката си през 1927 г. и много скоро започва да предлага плодови желирани бонбони във формата на лимонови резени, само че в разнообразни цветове.

Друга компания, която продава почти същите дъвчащи шарени сладки, се нарича Ferrara и е от Чикаго. Общ е не само видът на бонбоните - цветни резенчета желе с различни вкусове и поръска от захар.

Общото е и че сладкарите използват агар-агар вместо желатин, защото последният е с животински произход. Агар-агар се използва и в българските лимонови резанки.

Лимоновите резанки, които познаваме от соца, всъщност са американски

Някои обаче биха се зачудили защо се е наложило изобретяването на бонбони с ароматизанти и желиращ агент, които само имитират формата на лимонов резен, след като по цял свят има традиция в мариноването на плодови резени и корички в захар.

Опитът отново идва от САЩ, където установяват, че захаросаните лимонови и портокалови резени може и да са съвместими с постите и с Пасха, но са трудни за превозване. Захарта се оказва недостатъчно мощен консервант, а и десертът губи търговския си вид - парчетата изсъхват и се сбръчкват. Затова се налага вариантът с желирани бонбони с агар-агар.

Как лимоновите резанки се озовават в България?

Никой не може да каже със сигурност.

Рецептата, по която сладкарските цехове по времето на социализма започват да правят резанките, е изключително сходна с американската. Агар-агарът дори не е заместен с пектин или с желатин и така десертът си остава напълно подходящ за пости.

Сладките се приготвят по абсолютно същия начин и до днес - с вода, агар-агар, лимонена киселина, ароматизанти и оцветители, най-често каротенал и/или каротини. Оцветителите се извличат от цитрусови плодове и моркови.

На етикета могат да се срещнат и номенклатурите E160, E160a и E160e, както се обозначават всъщност каротините.

На българския пазар вече има и "лимонови резанки" и в други вкусове, например диня и пъпеш, както се предлагат и в САЩ и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    48 5 Отговор
    Те и пионерчетата са американски скаути. Така и не разбжрах зашо ги премахнахме.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да,да

    18 1 Отговор
    Имаше и бонбони ролка, които също са американско изобретение от същото време.
  • 4 Този

    22 27 Отговор
    То в соца нищо не се измисляше. Естествено е, че всичко идваше от лошия запад. Но лошият запад трябваше да бъде наистина много лош и нищо да не минава отвъд желязната завеса. Тогава щяхме да мрем от болести и глад , да ни дойде акъла в главите. За 10години соцът щеше да се е разпаднал.

    Коментиран от #9, #25

  • 5 Гого

    40 2 Отговор
    Кажете на тая глупачка че и доматите са от америка

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    22 10 Отговор
    Патентовани са там,но това не ги прави американски подобно на Кирчовия пробиотик ,което на практика е изцедено кисело мляко или сух таратор на хапчета.

    Коментиран от #8

  • 8 жнец

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    ще те пожъна
  • 9 Да бе

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    Ходехме голи и боси като Адам и Ева!

    Коментиран от #12

  • 10 ха, ха

    34 9 Отговор
    Качеството на Лимонови резанки, които познаваме от соца обаче нямат нищо общо с Лимоновите резенки които ни предлагат сега родните производители.Нито по качество,нито по вкус.Не купувам.Като и шоколадите,сладките и т.н.Списъкът е огромен.
  • 11 Ъхъ

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    Не само доматите, но и лютеницата!
  • 12 бе да

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    без връзки ше купиш качественно ама нанайси феродо
  • 13 Пенчо

    21 9 Отговор
    А може и украински да са....как някой не се е сетил досега!?

    Коментиран от #14, #23

  • 14 Пижьу

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пенчо":

    тъй тъю пено
  • 15 СЗО

    4 2 Отговор
    Ами....настигнали сме ги, американците.
  • 16 Голфаровото гоги

    23 8 Отговор
    Какъв невиждан и нечуван евроатлантически вятър е завял съзнанието на обективната ни журналистика в родните медии и сайтове че нищо чудно някоя сутрин да осъмнем с новина че произхода на БЪЛГАРИТЕ е от някой щат в Северна америка
  • 17 Механик

    7 5 Отговор
    Ако смесването на захарен сироп с агар-агар могат да бъдат патентовани, значи аз мисля да патентовам, запържването (с олио, брашно и червен пипер) на предварително сварен боб.
    Също така претендирам за изобретяване на "джоджена" в качеството му на подправка за горното ми изобретение.
    Но вероятно ще имам проблем със САЩ, тъй като доматите, чушките, че май й боба са дошли от Америка.
  • 18 Не са

    10 10 Отговор
    от соца , а още от времето , когато България е била монархия и много ученолюбиви българи са отивали да следват в чужбина . После шумкарите им взеха фабриките , убиха или интернираха.
  • 19 пенсионер

    11 1 Отговор
    С тахан-халвата , уредени ли са авторството и произхода, че това ми е единствения сладкиш...
  • 20 В.В.П.

    4 4 Отговор
    Всички е американско..Тц тц .Патетично .
  • 21 Ханс

    2 5 Отговор
    Яжте на Сащ г.зъ.
  • 22 СМЕХОРИИ

    4 1 Отговор
    Така ли,... а аз си мислех, че са руски
  • 23 Главната Мутра на Републиката

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пенчо":

    Според мен те са от Северен Макдоналдс и лично Исус им е казал рецептата! Който не верва да пита прецедателот Християн Мицкоски, женен за българка.
  • 24 Гулю Гулю

    2 0 Отговор
    Е щом опряхте да пишете за актуалната тема за произхода на лионовите резанки, вземете напишете така една по-големичка статия за влиянието на лунната светлина върху популацията на дъждовните червеи. Мисирки беееееее.
  • 25 Чичо Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    Нормално, и ковида е тяхно изобретение
  • 26 778

    0 0 Отговор
    Едва ли е вярно. Вмного западноевропейски кухни от векове ги има. Пример: италианска, немска, испанска и френска кухня.