10 Юли, 2024 07:52 1 273 10

Наши учени разработват уникална закваска

  • учени-
  • хляб-
  • закваска

Тя ще направи хляба по-дълго годен за употреба

Български учени разработват уникална закваска за кисело тесто, от което може да се произвежда хляб с удължен срок на годност без консерванти,съобщиха от държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" на интернет страницата си, съобщи БТА.

Освен че би бил напълно естествен, хлябът от това тесто би имал и по-мека и ароматна средина, по-хрупкава коричка, по-голям обем и по-приятен аромат и вкус в сравнение с хляба, получен без добавяне на кисело тесто.

Какъв е новият вид закваска?

Новият вид закваска е замислена да може да се използва с различен тип брашно – пшеничено, ечемичено, царевично, елда и др. Специалистите изхождат от факта, че хлябът е хранителен продукт с малка трайност, поради което неговото по-продължително съхранение е от изключителна важност. Те стигат до извода, че най-добрият подход за запазване на хляба, отговарящ и на потребителското търсене за избягване на химичните консерванти и удължаване на срока на годност чрез използване на естествени вещества, е добавянето на кисело тесто. То съдържа селекционирани симбиотични комбинации от хомо- и хетероферментативни млечнокисели бактерии и дрожди.

Зараждането на идеята

Разработката на Университета по хранителни технологии в Пловдив става повод за разширяване на сътрудничество между учени от университета и научно-изследователския център на "Ел Би Булгарикум". По време на изследването екип от УХТ, ръководен от проф. д.т.н. Запряна Денкова, изолира бактериални култури, получени при спонтанната ферментация на различни видове брашна. На следващ етап, съвместно с изследователи от "Ел Би Булгарикум", се извършва прецизна видова идентификация на всеки от новоизолираните щамове.

"Ел Би Булгарикум" е единствената държавна млекопреработвателна компания, която успешно поддържа свой научно-изследователски отдел. В центъра за научно-изследователска и развойна дейност работят висококвалифицирани изследователи, специализирани в света на млечнокиселите бактерии и млечнокиселите продукти", коментира един от учените в него д-р Золтан Уршев. Той смята, че независимо от това дали научната дейност се извършва в академична или индустриална организация, общата логика на работа е една и съща, поради което обменът на информация и сътрудничеството между изследователи от различни организации е от особена важност.

"Това в още по-голяма степен се отнася за една малка страна като България, където ресурсите, влагани в наука, са ограничени и обединяването им в отделни съвместни проекти води до по-голяма ефективност на изразходваните средства", каза още ученият и допълни, че това е и причината екипът на "Ел Би Булгарикум" винаги да търси и откликва на предложения за съвместна работа с различни академични организации.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много трудно е

    12 0 Отговор
    да си купиш истински хляб в България
  • 2 Псевдонаучен дрън дрън

    3 3 Отговор
    Това някаква безумна реклама ли е? Нали като се изпече хляба всички бактерии и дрожди са мортос и тогава как ще го пазят?
  • 3 навремето

    8 1 Отговор
    хлябът беше вкусен дни наред, след като го купиш, а сега го държиш в хладилника ден-два и пак мухлясва по капиталистически...........
  • 4 да де

    7 1 Отговор
    Само дето това днешното е подобие на хляб.
  • 5 А други

    6 0 Отговор
    наши учени разработват уникална ракета. Тя ще може да се движи и назад. Разработката е в напреднал стадий, като е избран творческият колектив, който ще усвоява отпуснатите средства.
  • 6 Ехаааа

    9 0 Отговор
    Нашите учени са достигнали до гениална мисъл! А тя е, че квасът на нашите баби от хилядолвтия е по добър от днешната мая. Тя и маята вече не е от хмел като преди 40 години. Днес ядем химия от набухватели и консерванти. Но да прозреш истината е все пак някакъв напредък за нашите учени!
  • 7 Гунчо

    5 0 Отговор
    Всичко полезно относно хляба е измислено преди стотици и хиляди години. Сега измислят само неща, които да оскъпят този продукт. Нали гледам сутрин стелажа за вчерашен хляб в Кауфа - прелива от скъпите им продукти със закваски и пр. Хората не искат да купуват хляб на тази цена. Хлябът НЕ трябва да бъде съхраняван - купува се и се яде.
    А тази статия си е реклама на Ел Би - съсипана и разкрадена фирма, чиито продукти в България никой не купува заради цената им.
  • 8 Бездомен самоед

    1 1 Отговор
    Продължават експериментите.
    А крачета и очи ще има ли този хляб?
  • 9 Оракула от Делфи

    5 1 Отговор
    Този, който е писал тази статия,
    не е в час по развитие на "Киселите" бактерий в хранителната индустрия в последните 90 години!
    Това за което в тази статия се говори , беше на пазара в България ,още 1995 година!
    В "Елби Булгарикум " винаги откриват топлата вода последни от всички!
    "Пълни съчинения", без истинско съдържание!

    То и заквската за киселото мляко е открита от българина Григор Стаменов,
    още 1935 година , във Франция ,
    ама от "Елби Булгарикум " , държат те да са собствениците на щама Лактобацилос Булгарикус
    и Стрептококос Термофилос.
    Да направиш кисело мляко е елементарна работа в България , зщото Господ ни е дал всичко!
    Кисело зеле , суровосушени колбаси , кисел хляб , кисело мляко сирена и вино ,
    са подчинени на ферментационни процеси
    на различни бактерий!!

    Коментиран от #10

  • 10 мишка управлявана с дистанционно

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Оракула от Делфи":

    Не , че не е в час. Той ИИ толкова си може! Статията е писана от ИИ - личи си от километър! Дават им я готова - те я публикуват! Кинтите са дадени и взети.