26 Октомври, 2024 18:41 823 4

Учени откриха необичаен феномен на Слънцето

  • слънце-
  • феномен-
  • слънчеви изригвания-
  • скорост-
  • учени

Те са използвали сателита IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) на НАСА

Учени откриха необичаен феномен на Слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Астрофизици от Орегонския държавен университет в САЩ, Института за изследване на околната среда Bay Area, Парижката обсерватория, Астрономическия институт на Чешката академия на науките и Лабораторията за слънчеви и астрофизични науки на концерна „Локхийд Мартин" идентифицираха необичаен феномен на Слънцето.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Astronomy, предава bTV.

Слънчевите изригвания, които са мощни експлозии в слънчевата атмосфера, са свързани с процес на „плъзгащо" повторно свързване на магнитни полета, където линиите на магнитното поле се движат бързо през атмосферата по време на изригването.

Наблюденията разкриват как тези "плъзгащи се" движения се случват на повърхността на Слънцето, давайки представа за природата на слънчевите изригвания и тяхното въздействие върху космическото време.

Учените са използвали сателита IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) на НАСА, който прави високочестотни изображения на слънчевата атмосфера, правейки снимки приблизително на всеки две секунди.

Това позволило на изследователите да запишат бързото движение на малки ярки области – ядра, които се движат със скорост до 2600 километра в секунда. Оказа се, че ядрата в слънчевата атмосфера се движат с безпрецедентна скорост.

Те са разположени в "референтни точки" - области, където линиите на магнитното поле се събират, причинявайки интензивно освобождаване на енергия и топлина.

Повторно свързване на магнитното поле, подобно на това, което се случва на Слънцето, се наблюдава и при други звезди, както и в близост до астрофизични обекти като пулсари и черни дупки. Само на Слънцето обаче учените могат да наблюдават този феномен в големи детайли.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Слънчева Атмосфера бате! Сметай колко са напред Изостаналите!
  • 2 Волуме

    3 1 Отговор
    Открили са копче за усилване и намаляне.
  • 3 Пешо Кюстендилецо

    2 0 Отговор
    Ей само да не поарате нещо слънцето да не мо а ми узрее грозието догодина че вие пребия и учените и професорите. Не вие работа да ръчкате там. Айде с нещо друго си играйте.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.