16 Юли, 2024 06:47 1 477 7

Огромна пещера на Луната може да приюти бъдещи астронавти

  • луна-
  • пещера-
  • космос-
  • астронавти

Тя се намира близо до мястото, където първа стъпка прави Нийл Армстронг

Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната, недалеч от мястото, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха преди 55 години, и подозират, че има още стотици такива, които биха могли да приютят бъдещи астронавти, съобщава АП, цитирана от dariknews.bg.

Ръководеният от италианци екип съобщи в понеделник, че има доказателства за наличието на огромна пещера, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната. Тя се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км от мястото на кацане на „Аполо 11“.

Ямата, както и повече от 200 други, открити там, е създадена от срутването на лавова тръба.

Изследователите анализирали радарните измервания, направени от орбитален апарат на НАСА, и сравнили резултатите с лавови тръби на Земята. Техните открития са публикувани в списание Nature Astronomy.

Според учените радарните данни разкриват само входа на подземната кухина. Те изчисляват, че тя е широка поне 40 метра и дълбока десетки метри, а вероятно и повече.

„Лунните пещери остават мистерия в продължение на повече от 50 години. Затова е вълнуващо, че най-накрая успяхме да докажем съществуването на една от тях“, пишат в имейл Леонардо Карер и Лоренцо Бруцоне от Университета в Тренто.

Откритията предполагат, че на Луната може да има стотици ями и хиляди лавови тръби. Такива места биха могли да служат като естествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни хабитати от нулата би отнело повече време и би било предизвикателство, дори ако се вземе предвид потенциалната необходимост от укрепване на стените на пещерите, за да се предотврати срутване, казва екипът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой кого

    8 0 Отговор
    Там живеят пещерните лунатици. Пак ще се стигне до изтребление.
  • 2 екстра е

    5 0 Отговор
    за масов натуфски гроб
  • 3 Маг

    3 4 Отговор
    Луната вече е приютила астронавти !

    Коментиран от #5

  • 4 Ачо

    9 1 Отговор
    Милене не ни занимавай с непроверени и невернифакти.Никой не е стъпвал на луната а всичко е фабрикувано в Холивудските студия.Дръж се по сериозно
  • 5 Хоремаг

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маг":

    А Карлуково вече е приютило магове!

    Коментиран от #6

  • 6 Маг

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хоремаг":

    Обичам да изпълнявам желания ! Тебе ще накажа според твоето !
  • 7 Генчо

    4 0 Отговор
    Огромна пещера на Луната може да приюти бъдещи астронавти. Ти ще живееш ли там?