17 Юли, 2024 12:15 765 12

Световен ден на емотиконите: Как малките картинки промениха начина, по който комуникираме

  • световен ден на емотиконите-
  • 17 юли-
  • емоджита-
  • комуникация-
  • социални мрежи

Емоджитата са неизменна част от съвременната комуникация

Световен ден на емотиконите: Как малките картинки промениха начина, по който комуникираме - 1
Снимка: Shutterstock

Емотиконите - тези малки, цветни изображения, които използваме ежедневно в нашите съобщения, постове в социалните мрежи и дори в имейлите си, са станали неизменна част от съвременната комуникация. На 17 юли отбелязваме Световния ден на емотиконите – ден, в който честваме значението и влиянието на тези дигитални символи върху нашия начин на изразяване. В тази статия ще разгледаме историята, развитието и влиянието на емотиконите върху съвременната култура.

История на емотиконите

Първите опити за използване на символи за изразяване на емоции в цифрова форма датират от 80-те години на миналия век. Професор Скот Фалман от Университета Карнеги Мелън е признат за създател на първото емоджи. То е била усмихнато човече, а предназначението му е било да смекчи написаното и да допринесе за по-безгрижен тон в текстовите съобщения. Усмихнатото лице било използвано само в университета по компютърни науки, в който е преподавал Фалман. Впоследствие идеята достигнала и други университети, но разпространението му било ограничено до 10 учебни заведения.

Истинската революция в света на емотиконите обаче настъпва с появата на смарт телефоните и социалните мрежи. През 1999 година, японският дизайнер Шигетака Курита създава първия комплект от 176 емотикони за японската мобилна операционна система NTT DoCoMo. Тези малки картинки, известни като „emoji“ (от японските думи „e“ – картина и „moji“ – символ), са предназначени да направят съобщенията по-изразителни и забавни.

Развитие и глобална популярност

С напредъка на мобилните технологии и социалните мрежи, емотиконите стават неизменна част от ежедневната комуникация на милиони хора по света. Включването на емотиконите в стандартните клавиатури на смартфоните през 2010 година, както и добавянето им към Unicode стандарта, допринасят за тяхната глобална популярност.

Емотиконите продължават да се развиват и да се адаптират към нуждите на съвременните потребители. Днес съществуват хиляди емотикони, които изразяват широк спектър от емоции, действия и обекти. Те включват различни етнически принадлежности, полове, професии и дори емотикони, свързани със социални движения и каузи.

Влияние върху комуникацията и културата

Емотиконите са повече от просто забавни картинки – те са мощен инструмент за изразяване и комуникация. Те ни помагат да предадем емоции и нюанси, които често се губят в писмената комуникация. Използването на емотикони може да направи съобщенията по-лични и ангажиращи, като същевременно улеснява разбирането на контекста и настроението.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вецфд

    5 2 Отговор
    Ето това е евро атлантическа "ценност". Световен ден??? Очакваме българските евро атлантици да наизлязат по телевизиите и да се радват както се полага за такъв "празник". Даже някои от тях може и да се подмокрят от радост. До там ви докараха да празнувате собствената си глупост. Потресаващо падение. Българи спите ли бре или празнувате?
  • 2 "Те ни помагат да

    6 2 Отговор
    предадем емоции и нюанси, които често се губят в писмената комуникация."
    Точно така е за хора безловесни, с интелектуално ниво на третокласник във втория срок.
    Пратихте ме в трета глуха с този ваш апотеоз на глупостта.

    Коментиран от #4

  • 3 Усмивчица

    8 1 Отговор
    Помагат комуникацията да се сведе до ниво детска градина.
  • 4 Така е!

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от ""Те ни помагат да":

    Това помага много на хорицата с постен речников багаж.
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Има хора който мразят да ги използват .

    Коментиран от #9

  • 6 така де

    1 3 Отговор
    Дай 💩ън!
  • 7 АКО РАЗБИРАТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ

    6 1 Отговор
    И да знаете, че след време децата ще питат какво означава думата "общувам" и ще му пояснявате, че означава "комуникирам"
    Също ще пояснявате думата "местоположение" с "локация", "почивка" с "релакс" и т.н.
    Да не говорим, че вече никой не разбира какво е "спътник", ако не му кажеш че е "сателит"
    Така е то...
  • 8 Хмм

    4 0 Отговор
    аз се радвам, че още не са обявили шльокавицата за предпочитан правопис
  • 9 Има, да

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Хората с недоразвити емоции.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Димитър

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Има, да":

    Можеш да изразиш емоциите си и с думи, не е необходимо да пращаш хилещи се, плезещи се, плачещи, намигащи и т.н. личица на всяка крачка, все едно, че страдаш от Биполярно разстройство. Ами те могат скоро да решат да заменят и вербалната комуникация на живо с тия смеещи се, хилещи се и т.н. физиономии, вместо думи. Имаш ли си представа, колко дебилско би изглеждало това на живо?!?
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Има, да":

    Като тебе може . Аз не ги ползвам много рядко . Използвам тези с цветя или нещо за храна.
  • 12 Гост666

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Има, да":

    Сам се описа . Не всички харесват тези жълти неща .или други подобни глупави човечета.