16 Август, 2024 22:02 3 102 8

16 август: Отбелязваме Световния ден на любимата напитка на пиратите - рома

  • ром-
  • алкохол-
  • пирати-
  • празник

Той се приготвя от захарна тръстика и по-точно от меласата – гъст сироп, отделящ се при производството на захар

16 август: Отбелязваме Световния ден на любимата напитка на пиратите - рома - 1
Снимка: Shutterstock

На 16 август легендарният ром отбелязва своя Световен ден, пише gotvach.bg.

Ромът е дестилиран алкохол, който се приготвя от захарна тръстика и по-точно от меласата – гъст сироп, отделящ се при производството на захар. Може и да откриете бутилки, към които са добавени различни подправки.

Първата бутилка ром е произведена на Карибите след откритието, че меласата ферментира. Алкохолът толкова се харесал на новозаселниците, че е бил средство за подкупи и плащане.

Някъде през 1672 година, питието придобива името, с което е известно и до днес – ром. Смята се че това име идва от думата RUMBULLION, която на английския провинциален жаргон от това времето е означавала врява или шум. Друго име на напитката от този период е Kill Devil.

Заселниците на Карибските острови пиели ром, за да лекуват различни заболявания типични за тропическия климат, а собствениците на захарни плантации продавали с големи отстъпки ром на военните кораби с цел да ги задържат за повече време като предпазна мярка срещу пирати.

Чрез британската флота постепенно ромът се разпространил по целия свят, а в някои райони по света станал и метод за търговия.

За да отбележите създаването на тази напитка, наричана в миналото дяволска, може да си сипете чаша ром, да забъркате мохито или Куба Либре или да си направите изкушаващ десерт с аромата на този алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 1 Отговор
    Ай наздраве!
  • 2 Джак Спароу

    2 0 Отговор
    Който отбележи по-стабилно, утре ще отбелязва деня на кракените и русалките, поне до обяд.
  • 3 Нищо не разбирам

    8 1 Отговор
    Това напитка ли е, или циганин ?
  • 4 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Всички моряци са предпочитали да пият бира. Само че това е било голямо количество, което не могат да пренасят в кораба. Затова се е стигнало до компромисен вариант. Ром, концентрирана алкохолна напитка.
  • 5 Една историйка

    3 1 Отговор
    Една историйка която прочетох преди доста време във вестник с морска тематика. Много ми хареса и даже запазих изданието. Та за какво върви реч /по памет/:
    Американски моряци /кадети/ последната година преди дипломирането правят плаване с военен платноход от Бостън до Великобритания. По време на пътуването минават през Карибите и се зареждат яко с ром. Трябва да поясня, че на моряците в британския флот се полага порция/и/ ром на ден като средство по - лесно да преодолеят тежките моменти по време на плаване. Това си е било вписано във военните им устави и се спазва до 1972г. след което го отменят. Било е честа практика и в частния флот. При празници или по изключителни заслуги се раздавали и по големи количества. Такива практики е имало и във флотите и на други държави.
    Та тези юнаци /кадетите/ на влизане във Великобритания били арестувани барабат с кораба. Оказало се, че са нарушили закон които забранява на кораба да има повече ром отколкото питейна вода.
  • 6 Читател

    6 1 Отговор
    Ако пиратите от 17 век биха опитали българския ром или немския, от Лидл и Кауф, щеше да има голямо бесене на производители на тази напитка с гордия надпис RUM.
  • 7 Кептън Морган

    4 0 Отговор
    Ромът е чудесна напитка и трябва да се консумира с мярка за да няма нежелани ефекти след това.
  • 8 Ицо

    3 1 Отговор
    Ромът свършваше опасно, а мезето отшумя
    Всички виждаха неясно папагала във тава