29 Август, 2024 13:32 1 126 6

Излюпиха се първите змии, изкуствено създадени от замразени проби

  • змия-
  • изкуствено оплождане-
  • изкуствено осеменяване-
  • криоконсервиране-
  • зоологическа градина

Процесът може да бъде спасяващ за изчезващите видове влечуги

Излюпиха се първите змии, изкуствено създадени от замразени проби - 1
Снимка: Shutterstock

Зоопаркът в Мемфис успешно създаде първото в историята потомство от влечуги, използвайки криоконсервирана (замразена) семенна течност и изкуствено осеменяване—голям скок напред в науката за опазване на влечугите.

Във вторник три малки луизиански борови змии поеха за пръв път дъх на този свят след повече от пет години изследвания, които направиха възможно раждането им. Боровите змии са класифицирани като заплашени от Службата за опазване на рибата и дивата природа на САЩ и скоро може да станат застрашени от изчезване.

"Появата на тези три излюпени екземпляра обобщава петгодишните репродуктивни изследвания и 30-годишното използване на най-съвременните научни постижения и отдадеността на зоологическата градина в Мемфис за спасяване на луизианската борова змия от изчезване," каза в изявление Бет Робъртс, старши репродуктивен учен в зоологическата градина в Мемфис.

"Това постижение ни доближи с една стъпка до рутинното интегриране на асистираната репродуктивна технология в опазването на влечугите с цел запазване на генетиката и спасяване на видовете," каза тя.

Типично прекарвайки по-голямата част от времето си под земята в централната и западната част на Луизиана, както и в източната част на Тексас, луизианската борова змия е неотровно стеснително животно. Те са зависими от мармотите като източник на храна, чието местообитание постепенно ерозира от 30-те години на миналия век насам.

Днес популациите на луизианските борови змии са малки и разпокъсани, което ги прави уязвими на екстремни метеорологични явления и болести. С намаляването на популациите генофондовете са станали твърде сходни, което вреди на способността на змията да се адаптира към променящите се условия на околната среда.

Работата на научния екип от Мемфис е част от текущата програма за възстановяване на вида Луизианска борова змия - проект, посветен на оцеляването на този застрашен вид чрез иновативни научни методи.

Исторически погледнато, усилията за опазване на природата чрез използване на "Frozen Zoo" техники, при които генетичният материал се запазва чрез замразяване, са съсредоточени предимно върху бозайници, птици, а напоследък и земноводни, като влечугите често са пренебрегвани.

"Бих приветствал това като важен напредък в опазването на влечугите, които обикновено не са на челно място в списъка на видовете, нуждаещи се от защита", казва Марк О'Шей, професор по херпетология в Университета на Улвърхемптън във Великобритания, пред Newsweek.

"В свят, в който хибридите между мамут и слон се смятат за възможни, със сигурност използването на изкуствено осеменяване за размножаване на застрашен вид змия изглежда като логична концепция," каза той. "Екипът от Мемфиския зоопарк се е справил чудесно, но това, разбира се, би било възможно само за видове, от които е събрана и замразена сперма, така че видове като ровещата боа от остров Раунд, все още са загубени."

Въпреки че не е в състояние да съживи вече изчезнали видове, това последно постижение подчертава потенциала на биобанкирането и асистираните репродуктивни технологии да играят важна роля в бъдещото опазване на влечугите по света.

Екипът на зоопарка внимателно събра, замрази и по-късно размрази семенната течност, която след това беше използвана за осеменяване на женска луизианска борова змия. Полученото потомство, за което чрез генетични тестове се потвърди, че е от мъжкия донор, създаде нов прецедент в областта на опазването на влечугите.

"Виждаме този успех като огромна крачка напред, която ще даде възможност за бъдещи усилия за подобряване на генетичното здраве на този вид и на други застрашени видове влечуги," каза в изявление Тоня Шварц, доцент в катедрата по биологични науки в университета в Обърн, която е извършила генетичното тестване.

"Зоологическата градина в Мемфис дава пример на световната общност," каза в изявление Марк Сандфос, който е ръководител на изследването. "Ние показахме, че е възможно да се използва криоконсервиран генетичен материал, за да се подпомогне възстановяването на застрашен вид, което проправя пътя за подобни усилия с други видове влечуги в бъдеще."

Зоологическата градина планира да продължи пионерската си работа в областта на опазването на влечугите, като надгражда този успех и си сътрудничи с други институции по света за разширяване на тези техники за други застрашени влечуги.

"Днес бъдещето на застрашените влечуги стана малко по-светло," каза директорът на отдела за опазване и изследвания в зоопарка в Мемфис Стив Райхлинг.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дуньо простия

    7 4 Отговор
    Тия пък намерили какво да развъждат.
  • 3 Боруна Лом

    1 2 Отговор
    СНАХА И СВЕКЪРВА!
  • 4 Ясемин А.Чатлъ

    0 1 Отговор
    Сега и чипирани змии-убийци. Сякаш не стига 5G мрежата зомбирането на животни и хора. Тоя свят ще го бъде ли?

    Коментиран от #6

  • 5 Ивка

    1 2 Отговор
    Браво
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ясемин А.Чатлъ":

    Няма да го бъде този свят. Ама не заради причините, показани от теб!