31 Август, 2024 10:06 1 325 3

Лекар, обвинен за смъртта на Матю Пери, се призна за виновен

  • матю пери-
  • лекар-
  • кетамин-
  • виновен-
  • смърт

Той може да получи до 10 години затвор, когато бъде осъден

Лекар, обвинен за смъртта на Матю Пери, се призна за виновен - 1
Снимка: Shutterstock

Един от двамата лекари, обвинени в смъртта на Матю Пери, се яви за първи път във федералния съд в Лос Анджелис в петък, след като постигна споразумение да се признае за виновен и да сътрудничи на прокуратурата.

Д-р Марк Чавес, на 54 г., от Сан Диего, е постигнал споразумение с прокуратурата по-рано този месец да се признае за виновен в заговор за разпространение на хирургическия анестетик кетамин. Той е третото лице, което се признава за виновно след фаталното предозиране на звездата от "Приятели" миналата година.

Чавес се съгласи да сътрудничи на прокуратурата при преследването на други лица, включително на лекаря, с когото Чавес е работил, за да продаде кетамин на Пери. С американската прокуратура работят и асистентът на Пери, който признава, че му е помогнал да получи и да си инжектира кетамин, както и познат на актьора, който признава, че е действал като пратеник и посредник на наркотици.

Тримата помагат на прокурорите, докато преследват основните си цели: Д-р Салвадор Пласенсия, който е обвинен в незаконна продажба на кетамин на Пери в месеца преди смъртта му, и Джасвин Санга - жена, която според властите е дилърът, продал на актьора смъртоносната доза кетамин. И двамата не се признават за виновни и очакват съдебен процес.

Съдия Джийн Розенблут постанови, че Чавес може да бъде освободен под гаранция, но трябва да предаде паспорта си и да спре да работи като лекар.

Говорейки пред съда, адвокатът на Чавес Матю Бинингер каза: "Той изпитва невероятно угризения. Но прави всичко по силите си, за да сътрудничи и да помогне в тази ситуация."

Адвокатът заяви, че Пери е бил “всеобщо обичан и е срамно това, което се е случило”.

След признаването на вината си той може да получи до 10 години затвор, когато бъде осъден.

Пери е намерен мъртъв от своя асистент на 28 октомври. Съдебният лекар постанови, че кетаминът е основната причина за смъртта. Актьорът е използвал лекарството чрез редовния си лекар в рамките на законно, но нерегистрирано лечение на депресия, което става все по-често срещано.

Пери открива Пласенсия около месец преди смъртта си, когато търси повече кетамин, отколкото лекарят му би му дал. На свой ред Пласенсия помолил Чавес да му набави лекарството.

Чудя се колко ли ще плати този кретен” Пласенсия изпратил SMS на Чавес. Двамата се срещнали същия ден в Коста Меса, на половината път между Лос Анджелис и Сан Диего, и разменили поне четири флакона с кетамин.

След като продал наркотиците на Пери за 4500 щатски долара, Пласенсия попитал Чавес дали може да продължи да ги доставя, за да се превърне в “гост” на Пери.

Лекарите са се възползвали от историята на пристрастяването на Пери“в последните месеци от живота му миналата година, за да му осигурят кетамин в количества, за които са знаели, че са опасни“- заяви американският прокурор Мартин Естрада при обявяването на обвиненията на 15 август.

Пласенсия е обвинен в седем случая на разпространение на кетамин и в две обвинения, свързани с твърдения, че е фалшифицирал записи след смъртта на Пери. Планирано е той и Санга да се върнат в съда следващата седмица. Те имат отделни съдебни дати, насрочени за октомври, но прокурорите искат провеждането на един процес, който вероятно ще бъде отложен за следващата година.

Източник: www.theguardian.com


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    7 0 Отговор
    Не, че съм фен на американците като нация, но.... хайде направете паралел между тяхното правосъдие, разследване, съд.... и нашето! Виждате как от най-малкото съмнение относно смъртта на Пери тръгнаха и малко по малко се стигна до истината.... А нашите тук по кое от делата действаха така...
    И пак повтарям, не съм им привърженик нито като нация, нито като начин на живот, най-малкото пък за това, че са в центъра на всеки военен конфликт по света....
  • 2 МИНУВАЧ

    2 1 Отговор
    Еее, най на края... и да ни оставите на мира с измислици за Перито
  • 3 Закономерно

    7 0 Отговор
    Като се захващаш срещу много пари да лекуваш неспасяеми наркомани, идва ред сега пък ти да плащаш.