20 Септември, 2024 08:38 1 740 15

20 септември 1444 г.: Кръстоносци навлизат в поробена България

  • владислав варненчик-
  • кръстоносци-
  • янош хуняди-
  • поход

Водени са от Владислав III Варненчек и трансилванския войвода Янош Хуняди, те преминават река Дунав при Оршова

20 септември 1444 г.: Кръстоносци навлизат в поробена България - 1
Снимка: БНР

На този ден 1444 година армия от Кръстоносци навлиза в българските територии, като преминава река Дунав при Оршова, припомня plovdivnow.bg.

Водени са от Владислав III Варненчек и трансилванския войвода Янош Хуняди. Освободена е цяла Северна България от Видин до Калиакра, но Венеция извършва предателство и срещу голяма сума прехвърля големи турски сили от Мала Азия на европейския бряг.

Решителната битка с турците става при Варна. Подведен от младежки авантюризъм, младият крал нарушава бойния план, и когато Хунияди вече печели сражението, кралят, за да спечели славата на победител, си позволява да напусне командния пункт и сам да се вреже в центъра на еничарския корпус, пазещ султана. При тази атака пада убит, главата му е набита на кол и издигната към настъпващите християнски войски. Това напълно ги деморализира, те отстъпват и губят сражението и войната. България е окончателно завладяна за 434 години, а турците превземат Константинопол само след 7 години през 1453 г. Падането на византийската столица под турска власт се счита за край на средновековната историческа епоха.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    30 13 Отговор
    тя и в момента е поробена от Шиши, Баце и слугите на Кремъл. Къде са новите кръстоносци? Народе?

    Коментиран от #4, #14

  • 2 РЕАЛИСТ

    4 7 Отговор
    От един поляк знам, че турците слагат главата на Владислав Варненчик в кехлибар и така я запазват за показ.
  • 3 Дейвид

    25 18 Отговор
    Не се подвеждайте по писанията, че, видиш ли, кръстоносците са дошли да ни освобождават. Те влизат като завоеватели, не освободители. Не се знае, ако бяха победили, кое щеше да по-малкото зло - католическият или османският фанатизъм. Знайно е, че откъдето са минали кръстоносците, "трева не никне".

    Коментиран от #5

  • 4 провинциалист

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Е как ще е поробена? Имаш банани, имаш дънки, никой не те спира на границата и т.н.
  • 5 Абе не баш

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Дейвид":

    В книгата на Миечислав Биелски пише, че унгарците са вилнели яко, докато за поляците пише, че са посрещани като братя от българите. Владислав 3ти е дошъл с идеята да освободи поробените народи. Все пак той е поляк и е нормално да е пристрастен. Унгария тогава е имала големи претенции към Българското царство, били са съседни държави. Чехите ги описва като много смели и единствените, които турците не успяват да пленят. След загубата се изтеглят в боен ред, като избиват много турци. Но тогава всеки чех е имал аркебуз и е бил брониран от главата до петите. За сърбите, албанците, венецианците и византийците, пише, че предават полския крал. Скендербег, първо обещава да се включи, после се отмята, а сърбите директно застават на страната на турците

    Коментиран от #6, #9

  • 6 иво

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Абе не баш":

    Доста не си просветен по истинската история но си чел някаква нова писана от НПОта
  • 7 Факт

    4 5 Отговор
    Венецианците също са били Кръстоносци!
  • 8 нашия

    18 0 Отговор
    Владислав III Варненчек е всъщност Владислав Ягело син на полския крал Ягело чиито духовен водач и приятел е Киприан Български /патриарх на Киевска рус и цяла Русия,погребан в Успенската църква в центъра на Кремъл/ племенник на Патриарх Евтимий .Построил е катедралата в Краков със башата на Владислав. Владислав не води никакви "кръстоносци" а собствени войски плюс изнеслите се в унгарските земи български войски и българската армия в Трасилвания/която тогава е българска територия/ за която услуга му е обещано да стане крал и на Унгария....интересна история е това...

    Коментиран от #12

  • 9 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе не баш":

    Миечислав Биелски - какво друго очакваш да напише той....истината е някуде по средата....
  • 10 "ВРАГ НА НАРОДА"

    1 9 Отговор
    А Владислав III Варненчек € БИЛ "МАЛКО" Г€Й.....,ЛЕКА МУ ПРЪСТ!
  • 11 Калин

    12 0 Отговор
    България е била завладяна защото е била опустошена от чума . Цели области са били обезлюдени . Бъргарите се научават от венецианците да изгарят труповете ,но твърде късно . Чумата взима огромен брой жертви .
    Пише го в хрониките от средновеконието .
    Трите български царства общо са имали само една десета от обичайната бъргарска войска и не е имало от къде да наберат повече.
  • 12 Механик

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "нашия":

    Гледам тука всеки се напънал с някакви "познания" по история.
    Дами и господа, искам да ви кажа, че историята, това е най-манипулираната и манипулативната наука за всички времена.
    Сами сте свидетели, как за малко да се окаже, че в България не е имало турско робство, а "мирно съвместно съществуване" на два народа. А това е било само преди няма и 150 години. Какво остава за неща случвали се преди 6-700 години? А какво остава за това дето е било преди над 2000 години?
    Кой бил кум, кой сват и кой на булката брат- това никога няма да стане известно.

    Коментиран от #13

  • 13 нашия

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    така е по принцип ,НО има и неща които за които се знае със сигурност и са потвърдени и от документи и от материални хаходки....това което съм написал е потвърдено по двата начина....
  • 14 жжжжжж

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    битката при одрин....1205 г
  • 15 Факт

    0 0 Отговор
    Зависи от къде се копира!