2 Октомври, 2024 10:56 916 14

Екзопланета бе открита изключително близо до Земята

  • екзопланета-
  • земя-
  • близост-
  • астрономия-
  • астрономи

Планетата е намира 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до нашето Слънце

Екзопланета бе открита изключително близо до Земята  - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи откриха екзопланета, която е в близост до Земята. Тя се намира само на шест светлинни години от нашата планета, една нейна година трае три земни дни, а температурата на повърхността ѝ е 125 градуса Целзий. Откритието е направено около звездата на Барнард, една от най-близките до нашето Слънце, предаде АФП.

Откритието, публикувано в сп. Astronomy and Astrophysics, е резултат от петгодишни наблюдения с помощта на Много големия телескоп (VLT) в пустинята Атакама, Чили, предава БТА.

Екипът от астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) е търсил сигнали от възможни екзопланети, които се намират в "обитаемата зона" на звездата на Барнард. Това е зоната, в която на повърхността на дадена планета може да съществува вода в течно състояние - съществено условие за съществуване на живот.

Случаят с новооткритата екзопланета, наречена Барнард b, обаче не е такъв. Тя се намира 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до нашето Слънце, годината ѝ продължава 3,15 дни, а температурата на повърхността ѝ е приблизително 125 градуса Целзий.

Барнард b е една от известните екзопланети с най-малка маса и една от малкото с маса, по-малка от тази на Земята. Планетата обаче се намира твърде близо до своята звезда, за да бъде в обитаемата зона, казва Хонай Гонсалес Ернандес, изследовател в Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, и водещ автор на изследването.

"Въпреки че звездата е с около 2500 градуса по-хладна от нашето Слънце, тя все пак е твърде гореща, за да поддържа вода в течно състояние на повърхността", добавя той.

Разположена в съзвездието Змиеносец, звездата на Барнард е втората най-близка до нас звездна система след групата от три звезди на Алфа Кентавър и се намира на около шест светлинни години.

В допълнение към близостта си тази звезда е основна цел в търсенето на екзопланети, подобни на Земята, тъй като е червено джудже - студена звезда.

Нейната "обитаема зона" е много по-близка от тази на по-топлите звезди като Слънцето. Поради това планетите в тази зона имат по-кратки орбитални периоди, което позволява на астрономите да ги наблюдават в продължение на няколко дни или седмици, а не на години.

Освен Барнард b екипът от изследователи е открил доказателства за три други потенциални екзопланети, обикалящи около същата звезда. За потвърждаването им са необходими допълнителни наблюдения.

"Откриването на тази планета, заедно с предишни открития като Проксима b и d - две екзопланети, обикалящи около Проксима Кентавър, показва, че нашият космически двор е пълен с планети с малка маса", казва съавторът на изследването Алехандро Суарес Маскареньо.

От откриването на първата екзопланета 51-Пегаси-b през 1995 г. досега са идентифицирани около 5700 планети извън нашата Слънчева система. Само за няколко от тях обаче се смята, че се намират в обитаемата зона на своята звезда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Идън

    1 4 Отговор
    Още едно доказателство за неверните предсказания на астролозите и тяхната псевдонаука. Зодия Змиеносец- от 29 ноември- до17 декември- това е времето на пресичане на еклиптиката със съзвездието.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 На това ли казват вече екзопланета

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    130 градуса на сянка :) Идеално за едноклетъчни и за путин и за Ким
  • 4 Светлинна гадина

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Всички средновековни учени са се занимавали и с астрология, освен с други науки. Ако търсите признаци за "псевдонаука", най-добрите примери са икономика, антропология и повечето хуманитарни науки.

    Коментиран от #10

  • 5 Дааа

    2 0 Отговор
    Стара Неземна Македония! Бай Гонзалес, ако си избърше очилата и телескопа, ще види и македонското знаме!
  • 6 шегувате ли се

    1 1 Отговор
    Водата се изпарява при 100°С, каква течна вода при 125°С?

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "шегувате ли се":

    Не се шегуват. Явно си пропуснал уроците по физика или по новите науки❗
    Дори на Земята водата може да се изпарява при 80°С и да е течна при над 110°С ❗
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "шегувате ли се":

    Четеш ли ❓
    " На връх Еверест водата кипи при 68 градуса, докато под морското равнище това се случва при много над 100 градуса по Целзий"
    😉😉😉

    Коментиран от #14

  • 9 Механик

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "шегувате ли се":

    Тенджерата под налягане (автоклав), водата кипи при 120 градуса.
    Колата ти когато показва 90-95 градуса в същност в главата и отчасти в блока темературата на охл. течност е 110-115 градуса и не кипи. И понеже ще кажеш, че в двигателя си имаш антифриз, аз искам да те светна, че всеки двигател и охл. му уредба се проектират да могат да работят с вода.
    Четете! Учете се!

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Светлинна гадина":

    Грешиш- още от древни времена - преди новата ера !

    Коментиран от #11

  • 11 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    И още- там където няма познание- няма и наука. Премахнали са зодия Змиеносец- а все още изчисляват с Плутон- въпреки- че са открити нови планети по- големи от Плутон и той от 2006 год не се смята за планета. Тогава е дадена и дефиниция кое небесно тяло може да се смята за планета.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ми не си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Можеш само да предполагаш! 120°С при налягане над една земна атмосфера. За новооткритатат планета дори не се съобщава има ли атмосфера.
  • 14 Отново предположения!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Когато се говори за обитаема планета, никой не си представя само осемхилядните им върхове или под морското равнище. Очевидно днес всички сте на някакви субстанции...