2 Октомври, 2024 12:15 459 1

Даниел Дей-Луис излиза от пенсия и се завръща в киното

  • даниел дей-луис-
  • завръщане-
  • кино

67-годишният британски актьор се отказа от актьорската си кариера след участието си във филма „ Phantom Thread“ през 2017 г.

 Даниел Дей-Луис излиза от пенсия и се завръща в киното - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Трикратният носител на „Оскар“ Даниел Дей-Луис прекъсна пенсионирането си от актьорската професия, за да участва в режисьорския дебют на сина си.

67-годишният британски актьор се отказа от актьорската си кариера след участието си във филма „ Phantom Thread“ на Пол Томас Андерсън през 2017 г. и оттогава до голяма степен остава извън фокуса на общественото внимание.

Сега обаче той ще се снима във филма Anemone, режисиран от сина му Ронан Дей-Луис, потвърди американската независима продуцентска компания Focus Features.

Във филма ще участват актьори като Шон Бийн, Саманта Мортън, Самюъл Ботъмли и Сафия Оукли-Грийн, а в момента лентата се снима в Манчестър.

Баща и син са автори на сценария, който „изследва сложните взаимоотношения между бащи, синове и братя, както и динамиката на семейните връзки“, съобщават от Focus Features.

Даниел Дей-Луис дебютира на екрана като тийнейджър в „Кървава неделя“, след което преминава към редица запомнящи се роли в периодични драми, включително като Ястребово око в „Последният мохикан“.

Известен е с отдадеността си на актьорския метод и е носител на три „Оскар“-а за най-добър актьор - за ролята на ирландския писател с увреждания Кристи Браун в „Моят ляв крак“, за ролята на нефтения агент Даниел Плейнвю в „Ще се лее кръв“ и за ролята на Ейбрахам Линкълн в „Линкълн“ на Стивън Спилбърг.

През юни 2017 г. е обявено, че се оттегля от актьорската си кариера, месеци преди излизането на „Phantom Thread“.

Даниел Дей-Луис вече няма да работи като актьор“, гласеше изявлението, направено от негов представител.

Той е безкрайно благодарен на всички свои сътрудници и зрители през многото години. Това е лично решение и нито той, нито представителите му ще правят повече коментари по този въпрос“.

Преди това той си е взимал продължителни почивки от индустрията, включително е работил като чирак обущар във Флоренция през 90-те години на миналия век.

Животът ми извън снимачната площадка е живот, в който следвам любопитството си също толкова жадно, колкото и когато работя“, казва той пред „Обзървър“ през 2008 г. „С много положително чувство се откъсвам от актьорството за известно време. Винаги ми се е струвало естествено, че това на свой ред трябва да ми помогне в работата, която върша“.

През януари Дей-Луис връчи на американския режисьор Мартин Скорсезе награда за неговия уестърн епос „Убийци на цветната луна“.

Актьорът, участвал във филмите на Скорсезе „Бандите на Ню Йорк“ и „Ерата на невинността“, заяви, че работата с режисьора е „една от най-големите радости и неочаквани привилегии в живота ми“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат'Коче

    1 1 Отговор
    Най добрия..той и Колин Фарел са еденствените актьори които правят гледането на филм в по специален празник!