19 Юли, 2014 13:54 2 129 1

Михаил Миков: Бойко Борисов само помпа мускули, като говори за БСП

  • михаил миков-
  • бсп-
  • бойко борисов

Иначе заканите за голямо мнозинство доста се различават от нагласите на хората и в крайна сметка БСП трябва да бъде с такава парламентарна група, нека стъпим и на това, че да бъде непреодолим фактор при приемането на решенията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има договорка за избори на 5 – ти октомври, в този смисъл политическото време е разчертано, има готовност от министър – председателя да подаде оставка, която да се гласува, за да се завърти конституционната процедура по възлагането на мандати преди 5 – ти август. В този смисъл всякакви внушения, че може да се удължи животът на правителството, на парламента не са уместни. Това заяви пред Радио К2 председателят на парламента Михаил Миков. Той е един от основните претенденти за лидер на БСП за насрочения за 29 юли конгрес. 

Михаил Миков: Добър ден, добър ден, госпожо Беновска, и на Вашите слушатели! Въпросът Ви, зададен по този начин, има прост отговор – гражданите, които гласуват, взимат решенията кой да управлява България, а конгресът е този, който взима решение кой да е председател на партията.

Илиана Беновска: Това е ясно, Вие сте юрист от висока класа, човек с дълъг политичеки опит и ми давате учебникарски отговоро, но ...

Михаил Миков: И верен, в крайна сметка!

Илиана Беновска: Но, например да отидем към вашето битие, какво ще се случи през следващата седмица, Вие направихте едно изявление през тази седмица в Народното събрание, което ме накара да помисля, че може би намеквате, защото така е по закон, че за да си отиде това правителство „Орешарски”, трябва да му поискате вие вот на недоверие, правилно ли съм Ви разбрала?

Михаил Миков: Не, има договорка за избори на 5 – ти октомври, в този смисъл политическото време е разчертано, има готовност от министър – председателя да подаде оставка, която да се гласува, за да се завърти конституционната процедура по възлагането на мандати преди 5 – ти август. В този смисъл всякакви внушения, че може да се удължи животът на правителството, на парламента не са уместни и именно в този контекст казах, че има и други механизми, именно един от тези конституционни механизми е вот на недоверие. Но смятам, че няма да се стигне до това.

Илиана Беновска: Смятате, че няма да се стигне до вот на недоверие, защото ще се спазят договореностите?

Михаил Миков: Да, министър – председателят също има разбиране по този въпрос, той в никакъв случай не е човек, който няма да изпълни това, което сме се договорили и с него, и с другите политически сили при президента.

Илиана Беновска: А не излезе ли на засадение на Европейския съвет тази седмица, че министър – председателят Пламен Орешарски внезапно се е еманципирал, подкрепяйки кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар, а защо не и за външен министър на Европа?

Михаил Миков: Разговорите с Жан – Клод Юнкер са едно, решението на Министерски съвет за предложение на кандидатура е друго, позицията, която ще получи България, ресора, комисарският пост е трето. Именно в тази плоскост ще се разположи и решението на кабинета.

Илиана Беновска: Добре, но аз, като гражданин, искам да Ви попитам Вас, и като председател на Народното събрание, и като политик с дълъг опит, и като юрист, не е ли редно в тази безпрецедентна криза в парламента и при това, че ГЕРБ спечели първи резултат на евроизборите, а ДПС е с много малка разлика от вас, да се разберете в парламента кой да бъде представител на България в Европа, а не да възлагате това на правителството, което знаете как е сформирано?

Михаил Миков: Е, не е добре, преди около десетина дни направих едно обръщение към гражданите, че постоянно се правят опитити в некоституционни формати да се решават различни въпроси, ето това е един такъв пример.

Илиана Беновска: Кое?

Михаил Миков: В крайна сметка Министерски съвет е органът по Конституция, който носи отговорността за номинацията на българския кандидат за еврокомисар. Другите, политическите консултации, са въпроси, които винаги съпътстват едно или друго кадрово или друго решение, но не може отговорността да се свали в политическите партии, между политическите лидери, защото това започва да намирисва малко на пазарлък.

Илиана Беновска: Добре, да задам малко по друг начин въпроса, то няма политически консултации, Вие не бихте ли ги инициирал, на Вас Ви отива това?

Михаил Миков: За какво, много станаха политичеките консултации напоследък, за еврокомисар ли?

Илиана Беновска: За еврокомисар, да.

Михаил Миков: Смятам, че такива разговори, включително в публичното пространство, вървят, в крайна сметка министър – председателят и Министерски съвет са тези, които решават.

Илиана Беновска: Господин Миков, не сме в парламента, отговорете ми честно Вие официално, не да си говорим през медиите, да свикате политически консултации, да се чуят позициите официално, кой кого предлага за еврокомисар и оттам нататък, както казвате Вие, по конституционен способ да се остави правителството да избере?

Михаил Миков: Смятам, че не е редно аз да свиквам тези консултации, защото излъчването на еврокомисар е функиця на Министерски съвет. Предполагам, че министър – председателят провежда такива консултации, официални, неофициални и в крайна сметка решава.

Илиана Беновска: Добре, приемам Вашата хипотеза. Защо Вие искате да станете лидер на БСП, с какво ще допринесете тази столетна партия да се осъвремени и да бъде евентуално победител, защо да не предположим, на 5 – ти октомври?

Михаил Миков: Вижте, изборът за председател на БСП не бива да бъде някакъв медиен кастинг, който се води постоянно пред широката публика. Смятам, че номинациите за председател, процедурите за председател са вътрешнопартиен процес, който в крайна сметка приключва с гласуване на конгреса. Аз лично приемам тези номинации, защото смятам, че имам опита, имам знанията, имам доказателствата за работа в полза на партията и смятам, че в един бъдещ период мога да дам още, за да бъде тази партия първостепенна политическа сила в България.

Илиана Беновска: Какво например, можете ли Вие това, което аз питах вашия сегашен лидер Сергей Станишев след европейските избори, да кажете в първо лице, единствено число – „Аз, Михаил Миков, ако стана лидер на БСП, ще направя еди – какво си”?

Михаил Миков: Смятам, че БСП не е лидерска партия и това трябва да го казва всеки, от редовия член до председателя, трябва да работи така, че да получава доверието на гражданите. Иначе обещанията в първо лице, единствено число не могат да свършат работа, ако няма една консолидация, ангажираност, едно, ако щете, и емоционално събиране на членовете, на симпатизантите, на всички тези хора, които правят политиката на БСП, и да го направят така, че най – много български граждани, когато излязат на избори, да гласуват за нея.

Илиана Беновска: Добре, но, господин Миков, големият проблем е, че ГЕРБ, харесва ли Ви или не, 11 пъти побеждава БСП, това ще се случи ли сега на 5 – ти октомври, ще се повтори ли, за 12 – ти път?

Михаил Миков: Вижте, това елементарно тълкуване на политиката като побеждаване, измислено, внушено от Бойко Борисов ...

Илиана Беновска: Както искате го наречете.

Михаил Миков: Не ме прекъсвайте, за да помпа собствените си мускули, се различава от действителността. В последните 10 години БСП два пъти участваше в управлението, мисля, че това е безспорен факт, БСП в последните 10 – 12 години имаше два мандата в президентската власт, БСП наложи редица политики, заради които гражданите й даваха доверие. Другото е някаква класация спортна, която невинаги е съотносима към политиката, и оттам произтича и голямото учудване на Борисов в последната една година – защо първата политическа сила по право не получава властта. Това не е купа, не е медал, в крайна сметка, пак казвам, политиката не е спортно състезание.

Илиана Беновска: Добре, намеквате ли, господин Миков, че ако при следващите избори вие отново сте втора, а не дай Боже и трета политическа сила, както се очертава в момента, пак отново, ако Борисов няма пълно мнозинство, ще направите отново коалиция с някого, било с ДПС, било с друг?

Михаил Миков: Госпожо Беновска, за Вас може да се очертава едно, но за избирателите на изборите да се очертава съвсем друго. Максимум усилия за постигането на добър резултат на следващите избори.

Илиана Беновска: Какво значи добър?

Михаил Миков: Ще Ви кажа след малко, очевидно е, че ГЕРБ не може да постигне особено виско резултат, различаващ се съществено от постигнатия преди една година. Очевидно е, че след това ще се търсят различни формули за постигане на мнозинство в парламента и вярвайте, че ще бъде много трудно, независимо от нагласите на една или друга политическа сила за участие във властта. Властта ще бъде голямо изпитание за следващото Народно събрание и за следващото правителство и аз мисля, че от ГЕРБ го разбират добре. Иначе заканите за голямо мнозинство доста се различават от нагласите на хората и в крайна сметка БСП трябва да бъде с такава парламентарна група, нека стъпим и на това, че да бъде непреодолим фактор при приемането на решенията, тоест чрез това тя да прокарва своите политики. Разбира се по никакъв начин да не прави тези бойкоти, на които сме свидетели през последната една година от страна на ГЕРБ.

Илиана Беновска: Тоест добър резултат щяхте да ми кажете какво е?

Михаил Миков: Трудно мога да определя точно, така, както очаквате, може би.

Илиана Беновска: Първи, или втори, или трети, аз преди малко цитирах социолози?

Михаил Миков: Да, социолозите към днешна дата имат своите изследвания, знаете, че често има изненади.

Илиана Беновска: Не им вярвам аз.

Михаил Миков: Гражданите на изборите изненадват социолозите, не искам отсега да поставям такава летва, защото пак казвам, политиката не е спортно състезание.

Илиана Беновска: Добре, последен въпрос, господин Миков, чисто юридически, евентуално на 27 – ми избирате, между другото балотаж, ако има, нова дата ли трябва да се свиква на конгерса, или това може да стане на същото заседание?

Михаил Миков: Не, на същия ден.

Илиана Беновска: Добре, на 27 – ми избирате нов председател, Софийски градки съд вече ще е във ваканция, знаете, и някъде най – рано в средата, да не кажа края на септември новият председател ще встъпи със съответното съдебно решение в длъжност и ще получи право на спесимен и т.н. да се разпорежда и с парите, и ръководните органи да са нови на партията. Кой ще сформира листите, защото на 5 – ти септември започва предизборната кампания, кой ще планира средствата, които ще бъдат мобилизирани в тази предизбона кампания?

Михаил Миков: Вие знаете, че по устав това е Националният съвет, който издига и подрежда листите, няма никакъв проблем.

Илиана Беновска: Значи Станишев има спесимен и е оторизирал няколко души в определени случаи да се разпореждат със средствата на партията?

Михаил Миков: Самият досегашен председател също може да участва в тази процедура, тук не става въпрос за някакъв развод, в който след решението на съда всеки грабва, един табуретка, друг масичка и тръгва в различни посоки, има органи на партията.

Илиана Беновска: Не, става въпрос за това, дали ще упражнява влиянието си все още със същата сила?

Михаил Миков: Вижте, Сергей Станишев е фигура в най – новата история и на България, и на БСП, която ще остане, включително и на политическата сцена, в различните ситуации, така че тук не става дума за едно веднъж завинаги разделяне, скъсване.

Илиана Беновска: Господин Миков, само едно уточнение, без ирония, за да не ме разберете погрешно, аз наричах в определени въпроси и случаи Сергей Станишев „историческа личност”, факт е, че той ще остане в историята.

Михаил Миков: Да, категорично, няма друг българин, който да е бил председател на ПЕС и обърнете внимание, който при тези резултати два пъти да е правил така, че БСП да участва в управлението с по около една трета от народните представители и да прокарва своите политики.

Илиана Беновска: Отговорете ми, как всъщност ще се осъществява управлението, като се постигне баланс между старото ръководство и стария председател и новото ръководство и новия председател?

Михаил Миков: Аз смятам, че във всяко ръководство, във всяка нормално функционираща система нищо не се изчерпва до функциите на един човек, пък бил той и председателя. Именно затова има органи, има Национален съвет, който има всички произтичащи от устава права и задължения. Има Изпълнително бюро, а иначе процедурите по вписването са процес, който може да продължи формално и по – дълго време, но не смятам, че това е процес, който ще попречи на работата на партията, включително участието й в изборите.

Илиана Беновска: Добре, наистина последен въпрос, отговорете ми, господин Миков, доколко е възможно БСП да се реформира така, че дори да стигнете до коалиция евентуално с ГЕРБ, даже се говори, че Вие сте вече фаворита на Борисов.

Михаил Миков: На кого?

Илиана Беновска: На Бойко Борисов, онзи, който помпа мускули с 11 – те си победи.

Михаил Миков: Еее, такива предварителни заявки сега не са актуални, стабилно участие в изборите, постигане на добри резултати, които да отворят политически позиции в следващия мандат на Народното събрание. Аз така смятам, че ще се развие процесът, а иначе кой кого обича, кой с кого би направил коалиция е един втори въпрос, важното е на какви принципи, какви политики ще провежда едно мнозинство, респективно подкрепяно от него правителство.

Илиана Беновска: Не ставаше дума за това кой кого обича, не подозирам, че вие се обичате с Бориосов в онзи смисъл на думата, но все пак мислите рационално.

Михаил Миков: Вижте, когато преди избори се правят внушения за коалиции, те обикновено не се случват много често, това първо. Второ, те се правят с едничката цел да се намали резултата на една или друга политическа партия, като на нейните избиратели се поднася възможен коалиционен формат, който да ги остави вкъщи или да ги накара да гласуват за друга партия. Така че пак казвам, нека всяка партия да излезе с платформата си, а изборите са тези, които ще определят възможностите, а иначе договореностите са тези, публичните договорености и разписаните споразумения, които могат да формират мнозинство.

Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря за този откровен разговор, господин Миков, казвам го съвсем отговорно и с уважение!

Михаил Миков: Благодаря Ви, госпожо Беновска, хубав ден на Вас и на Вашите слушатели!

Илиана Беновска: Благодаря и Ви желая успех на 27 – ми!

Михаил Миков: Благодаря!

Илиана Беновска: Благодаря и аз! Разговаряхме с Михаил Миков, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, председател на 42 – то Народно събрание! 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Ми, като се о@кахте до шия, що селския мачо да не се пъне сега пред вас...